Wat is extravert?

Marco Karman

Extravert is een benaming voor personen die naar buiten gekeerd zijn, gericht zijn op de buitenwereld. Extraverte personen zien zichzelf het liefst omringd door anderen en krijgen energie van dingen doen. Extraverte mensen zijn energiek, assertief, sociaal, gericht op actie en enthousiast.

Wat is het verschil tussen introvert en extravert?

Een introvert mens ervaart de wereld door het filter van zijn innerlijke beleving en stemt hier vervolgens zijn handelen op af. De energie is naar binnen gericht, op de eigen gedachten en gevoelens. Introverte mensen halen energie uit zichzelf door zich te richten op de innerlijke beleving en overweging. Zij zijn liever alleen dan in een groep.

Een extravert mens is juist liever onder de mensen en haalt de energie uit de buitenwereld, de energie is naar buiten gericht. De meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte eigenschappen, maar neigen meer naar een van beide. Een combinatie van introvert en extravert heet ambivert.

Wat zijn de eigenschapen van een extravert persoon?

  • Legt makkelijk contact met anderen
  • Heeft leiderschapskwaliteiten
  • Is spontaan en enthousiast
  • Praat makkelijk voor een groep mensen

Wat is beter, introvert of extravert?

Extraverte personen beschikken volgens sommige studies over meer zelfvertrouwen dan introverte. Dit is ten dele zo. Aangezien extraverte personen meer op de buitenwereld dan hun binnenwereld zijn gericht, hebben ze de neiging mogelijke interne twijfels niet te horen. Hun beslissyteem is daardoor grofmazig en simpeler van structuur dan dat van introverte mensen. Ze hebben meer zelfvertrouwen omdat ze, zwart-wit gezien, minder problemen zien.
Introverte personen hebben volgens dezelfde studies de neiging om eerder intern naar mogelijke problemen te kijken waardoor, automatisch, er meer ruimte is voor twijfel en gebrek aan zelfvertrouwen. Het proces van beslissen neemt daardoor gemiddeld genomen meer tijd in beslag.

Anderzijds zijn extraverte personen gemiddeld gesproken gevoeliger voor externe dwang of afkeuring dan introverte personen. Ze laten zich bij hun beslissingen makkelijker dan introverte personen beïnvloeden door personen die zij autoriteit toekennen.
Uiteindelijk betekent dit alles bij elkaar dat introverte personen niet automatisch beter zijn in het nemen van de juiste beslissingen en dat extraverte personen niet automatisch beter zijn in het nemen van beslissingen op het juiste moment. Beide hebben hierin hun goede kanten, beiden hun tekortkomingen.

Leiderschapskwaliteiten ontwikkelen

Kan jij in jouw leidinggevende positie wat meer extraverte eigenschappen gebruiken? Dan is er goed nieuws want dat is te trainen. Be More You geeft leiderschapstrainingen aan leidinggevenden binnen bedrijven. Ontdek wat Be More You voor jou kan betekenen!

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD