Persoonlijk leiderschap en je brein

Caroline Klooster

Wat is de definitie van persoonlijk leiderschap?  

Een definitie van persoonlijk leiderschap is de manier waarop jij omgaat met datgene dat er in het leven op je pad komt. Je zou zelfs kunnen zeggen: je levenskunst. Als jouw persoonlijk leiderschap sterk ontwikkeld is, leef je jouw leven op een manier die bij je past. Je maakt je eigen keuzes, hebt de regie en doet dat met vertrouwen. Je lijdt of leidt je leven niet alleen, je creëert jouw leven.  

 

De definitie van persoonlijk leiderschap 

Je laat een sterk staaltje persoonlijk leiderschap zien als je zelf keuzes maakt hoe je omgaat met wat er in het leven op je pad komt. Je laat niet de omstandigheden bepalen, maar kiest zelf hoe je met die omstandigheden omgaat. Jij neemt zelf de regie en bepaalt zelf je koers. Dat is voor ons de definitie van persoonlijk leiderschap. 

 

Laten we de definitie van persoonlijk leiderschap wat praktischer maken met een voorbeeld. Vergelijk het met zeilen: je bepaalt niet hoe de wind staat, maar je kiest zelf de stand van de zeilen en waar je heen zeilt. Oké, met tegenwind kost het meer energie en stuurmanskunst dan wanneer je de wind mee hebt. Maar een goede zeiler bepaalt zelf zijn koers, stelt de zeilen doorlopend bij en kiest zelf waar hij aankomt.  

persoonlijk leiderschap kenmerken als zeiler

 Kenmerken van sterk persoonlijk leiderschap  

 1. Je staat stevig op je beide benen en bent vitaal.  

 2. Je stopt energie in de dingen, die er toe doen en verspilt weinig energie aan dingen die niet bij je passen of waar je geen invloed op hebt.

 3. Je bent veerkrachtig: je gaat flexibel om met wat er op je pad komt. 

 4. Je staat open, bent leergierig en nieuwsgierig.   

 5. Je bent verbonden met jezelf: je hoofd, hart en buik zijn met elkaar verbonden.  

 6. Je hebt aandacht voor je omgeving en staat er mee in verbinding.  

 7. Je kent jezelf: je weet wie je bent, wat je kunt en wat bij je past.  

 8. Je kiest ervoor je leven te leven op een manier die bij jou past.  

 9. Je koerst op je innerlijk kompas en hebt vertrouwen in jezelf.  

Laten we deze kenmerken eens toepassen op onze zeiler, zodat de definitie van persoonlijk leiderschap wat meer tot leven komt.  

Definitie persoonlijk leiderschap kenmerken met zeilboot

Onze zeiler staat stevig in zijn zeilboot. Hij stopt zijn energie in de zeilen en zijn roer, past zich soepel aan als de wind draait, kijkt goed om zich heen, reageert weloverwogen én intuïtief, weet welke omstandigheden hij met zijn boot aankan, kiest zijn eigen bestemming en zeilt daar behendig en vol vertrouwen naar toe.  

Persoonlijk leiderschap in de praktijk 

Ken jij mensen in je omgeving, die sterk persoonlijk leiderschap laten zien?  

Kijk op je werk eens goed om je heen: heb jij collega’s, die ergens voor staan? En dan bedoelen we niet die collega’s, die dat vanuit hun ego doen. Het gaat om mensen die weten wat ze willen, daarin keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Die constructief, open en verbindend te werk gaan en kunnen samenwerken. Die echt kunnen luisteren. Of het nu gaat om feedback of een andere mening. Ze luisteren niet vanuit hun eigen gelijk, maar kunnen echt horen wat jij bedoelt. Die een vuurtje aanwakkeren, draagvlak creëren en hun collega’s inspireren.  

Sterk persoonlijk leiderschap in je privé-omgeving betekent dat je stevig in verbinding staat met jezelf. Je hebt je omgeving niet nodig om je gewaardeerd te voelen, maar weet zelf wie je bent, wat je kunt en waar je voor staat. Je bent daardoor ook minder kwetsbaar voor wat anderen vinden. Je leeft bewust, voelt waar je behoefte aan hebt en zorgt goed voor jezelf. Van daaruit maak je écht verbinding met anderen, zodat je contacten betekenisvol zijn.  

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen met je persoonlijk leiderschap?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

 

Hoe is het met jouw persoonlijk leiderschap? Wat doe je al, waar ben je sterk in en welke stap zou je daar nog in willen zetten? 

En heb je al een paar mensen uit je omgeving in gedachten? Bedenk dan eens wat je inspirerend aan ze vindt. Wat zou je van ze kunnen leren? En in welke vorm past dat bij jou?  

De ontwikkeling van persoonlijk leiderschap 

Iedere ervaren zeiler weet: zeilen leer je door te doen. Instructie en lessen zijn nuttig, maar het meeste leer je in de praktijk. En al helemaal als het tegenzit op het water. Materiaalpech, een naderende donkere lucht in combinatie met het wegvallen van de wind of een dreigende aanvaring. Niet de meest aangename momenten, maar wel het meest leerzaam.   

Dit geldt ook voor je persoonlijk leiderschap: gedurende je leven leer je steeds meer over jezelf, over wat jij belangrijk vindt, hoe jij reageert, hoe anderen reageren en wat dat met jou doet. En wanneer wordt dat vooral heel concreet voelbaar? Ja, precies, tijdens lastige situaties in het leven.  

En dan heb je de keuze. Blijf je doen wat je altijd deed of benut je deze periode om te groeien? Als je dat laatste kiest, ontwikkel je je persoonlijk leiderschap juist in deze periode. Je ontdekt wat er echt toe doet en wie er echt toe doen in jouw leven. Het helpt je ontdekken waar je kracht zit. Dat er altijd nog een verstopte bron is, waar je uit kunt putten en die je verder brengt dan je ooit had gedacht. Je vindt jezelf opnieuw uit. 

Het versterken van mijn persoonlijk leiderschap

Het versterken van mijn persoonlijk leiderschap 

Je persoonlijk leiderschap ontwikkel je op verschillende manieren.  

Ten eerste door bewust te leven:  

 1. Je leert jezelf kennen. Je ontdekt wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en wat bij jou past. Je voelt steeds meer wat voor jou waardevol is en hoe jij je leven vorm wilt geven. Hoe helderder je dat voor ogen hebt, hoe vanzelfsprekender het is om daar naar te leven.  
  • Je ontwikkelt naast kennis ook inzicht en wijsheid. Je verbindt hoofd, hart en buik met elkaar: zo combineer je je intellectuele kwaliteiten met je gevoel en met je intuïtie. 
  • Je blijft je ontwikkelen. Je kijkt met een open, nieuwsgierige en milde blik naar jezelf: je bent niet te kritisch naar jezelf, maar geniet van je eigen ontwikkeling.  

Naast het spontaan ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap, kan je hier ook gerichter mee aan de slag. Zeker als je met uitdagingen te maken hebt, is dit een mooi moment om je persoonlijk leiderschap een boost te geven. 

 1. Wat wil je wél? 

Stel jezelf deze vraag regelmatig. Weet het antwoord op deze vraag nog niet? Geeft niets: door de vraag te stellen, wordt het je uiteindelijk steeds duidelijker. Weten wat je wilt en hoe je dat wilt, helpt je om de regie te hebben.  

 1. Ga in gesprek met iemand, die je vertrouwt.  

Of het nu iemand is uit jouw persoonlijke omgeving of dat je een professional opzoekt: het belangrijkste in een gesprek is dat je wordt uitgenodigd om te verwoorden hoe het met je is, hoe je voelt, denkt en doet. 

 1. Volg een training, gericht op het versterken van je persoonlijk leiderschap. Dat kan bijvoorbeeld met de methode BrainRouting. Wil jij weten hoe deze methode je persoonlijk leiderschap versterkt? Klik dan hier om de whitepaper te downloaden.  

Welke keuze jij ook maakt, doe dat op de manier die jou nu het meest aanspreekt. Zorg daarbij wel dat je er actief mee aan de slag gaat. Net als in het voorbeeld met de zeilboot: stap in die zeilboot en ontwikkel je stuurmanskunst, want aan wal… ja, precies: daar staan de beste stuurlui! 


Wil je meer ondersteuning bij het ontwikkelen van jouw persoonlijk leiderschap?  

Wil je graag tools die op jouw persoonlijk zijn afgestemd?  

Of wil je je persoonlijk leiderschap versneld ontwikkelen? 

Overweeg dan een adviesgesprek en ontdek onze trainingen.  

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken