Zelfvertrouwen vergroten

Sanne Graat

Zelfvertrouwen vergroten? 

Iedereen herkent het denk ik wel: Je voelt je niet altijd even zeker over jezelf. Neem nu het schrijven van dit blog: zou ik dat wel kunnen? Hoe zorg ik dat ik er tevreden over ben? 

Zelfvertrouwen is niet vanzelfsprekend. In je leven komt van alles voorbij waar je goed en minder goed in bent. Van alles wat je leuk en minder leuk vindt. Er zijn verwachtingen, je krijgt taken en dan overvalt je het gevoel: ‘Kan ik dit wel?’ of ‘Val ik niet door de mand?’. Collega’s, huisgenoten, vrienden zien het je zo doen, maar zelf twijfel je. Herkenbaar? Met behulp van onderstaande oefeningen kun jij je zelfvertrouwen vergroten. 

Waar komt die onzekerheid vandaan? 

Je hebt het gevoel te moeten presteren: thuis, op school, op je werk. Nu of in het verleden. Je voelt dat je tekort schiet. Je eigen ‘lat’ ligt hoog. De nadruk ligt op het negatieve. Er zijn allerlei redenen die je zelfvertrouwen onder druk kunnen zetten. Je brein kiest dan een bepaalde route. Die van de hoge lat. Of van de interne criticus. Of die van ‘ik cijfer mezelf maar weg’. Of ‘ik val maar niet teveel op’. Of ‘Ik overschreeuw mezelf om mijn onzekerheid te verbloemen’. Of ‘Ik hou vast aan het bekende, dat geeft me controle’. Of ‘Ik uit de kritiek op mijzelf maar vast, dan doet een ander het tenminste niet’.  

Je brein kan bij allerlei momenten en ervaringen onzekerheid ervaren. Op school, in je jeugd, in je werk. Je brein zoekt een manier om met die onzekerheid om te gaan. Bijvoorbeeld door naar je hoofd te schieten, door je te verstoppen of juist te overschreeuwen. Er zijn veel momenten waarin het brein zo’n keuze maakt en die keuzes stapelen zich op.  

De reactie van je brein is op zo’n moment nodig. Dat is de manier waarop je als (jong) mens omgaat met bepaalde gebeurtenissen. Vaak genoeg wordt dat dan de voorkeursroute en gebruik je die automatisch bij gebeurtenissen die de eerdere onzekerheid triggeren. Later zit deze voorkeursroute je in de weg, omdat het dan níet meer de meest ontspannen en efficiënte manier is om met situaties om te gaan.  

We zijn vaak bezig met achterhalen waaróm we onzeker zijn; wat de reden is dat we zo reageren. Het mooie is dat het achterhalen van die reden(en) wel prettig en inzichtelijk lijkt, maar dat het nog fijner is, om te ontdekken wat je eraan kunt doen in het hier en nu.  

Want wat en waarom het ook is, op enig moment zit het je in de weg. Het kost je onnodig energie. En het kán ook anders… 

Goed nieuws! 

Ok, je voelt je niet altijd even zeker. En dat komt vast ergens vandaan. Waar het precies vandaan komt weet je niet altijd precies, en dat is ok. Belangrijker is hoe je er invloed op kan hebben. Je bent niet je verleden en je bent ook niet je gedachten.  

Jij staat aan het roer als het gaat om het vergroten van jouw zelfvertrouwen! Probeer het eens met deze oefeningen. Zoek en ontdek het vertrouwen in jezelf. Niet met ingewikkelde schema’s, maar met overzichtelijke stappen, die passen in jouw dagelijks leven.   

Want wie ben jij, om zo aan jezelf te twijfelen? 
Zelfvertrouwen vergroten na stressvol project

Voordat je begint aan het vergroten van je zelfvertrouwen 

Pak een boekje, een bulletjournal, een schrift, een paar lege A4-tjes of juist een digitaal document. Iets waarin jij gedurende de dag kunt krabbelen. Steekwoorden, zinnen, quotes, precies wat bij jou past. Dit heb je nodig bij de vijf oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten. 

 

Zelfvertrouwen vergroten oefening 1: Ontdek je talent 

Ieder mens heeft belangrijke, unieke talenten. Jij ook. Vraag je gedurende de dag eens af: Wat ik nu aan het doen ben, vind ik dat leuk? Probeer in de dagelijkse gang van zaken steeds meer te doen wat je leuk vindt. En waar je goed in bent. Of probeer wat je niet leuk vindt interessant te maken, door jouw talent in te zetten. Zo ontdek je waar jij gelukkig van wordt en dat is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen.  

Schrijf gedurende de dag op waar je tevreden over bent, waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo krijg jij jouw unieke talent helder in beeld.  


Zelfvertrouwen vergroten oefening 2: Je onzekerheid heeft je geholpen.  

Onzekerheid is ergens ontstaan. Misschien wel op de basisschool, waar kinderen nare dingen hebben gezegd. Of thuis, waar je je klein voelde ten opzichte van iemand in je gezin. Of in je opleiding, waarbij je vond dat anderen beter waren. Of in je werk, waar je de verwachtingen hoog vindt en je bang bent dat je dat niet bij kunt benen. Op zo’n moment past je brein zich aan. Het ontwikkelt mechanismes die op dat moment helpen. 

Je hebt skills ontwikkeld doordát je onzeker was of bent. Bijvoorbeeld? Je kunt goed aanvoelen wat er speelt binnen een groep mensen. Je kunt hard te werken om iets voor elkaar te krijgen, juist op het moment dat het er echt toe doet. Je kunt omgaan met iets dat je nog niet goed kan. Je kunt goed reflecteren. Je uit niet meteen kritiek, maar kijkt naar jezelf, waardoor je genuanceerd bent. Met andere woorden: Jouw onzekerheid heeft je waardevolle lessen geleerd.  

Zelfvertrouwen oefening ook als je er niet in geloofd

 Als je een onzeker moment hebt, sta hier dan eens bij stil. Bedenk welke kwaliteiten jij hebt, juist doordat je wel eens onzeker bent. Schrijf ze op. Het waarderen van deze kwaliteiten helpt je om onzekere momenten te omarmen en te zien als iets positiefs. En dat helpt jouw zelfvertrouwen te vergroten. 

‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald, maar geleerd’ 


Zelfvertrouwen vergroten oefening 3: Mindset  

Mindset betekent denkwijze, of manier van denken. De manier waarop je denkt is van invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Iemand met een vaste (of fixed) mindset is ervan overtuigd dat je kwaliteiten vaststaan. ‘Zo ben ik nu eenmaal’, ‘Ik kan dit toch niet’. Vaak leveren gedachten vanuit deze mindset frustratie op. Iemand met een groeimindset gaat ervan uit dat je kwaliteiten in ontwikkeling zijn en dat je steeds bijleert. Je geeft jezelf meer ruimte als je je groeimindset ontwikkelt. Leren en je ontwikkelen is dynamisch. Elke (kleine) stap draagt bij aan een fijner leven en dient als oefening voor het vergroten van je zelfvertrouwen 

Hoe pas je dit toe? Kijk eens naar uitspraken die horen bij een vaste mindset. En naar uitspaken die horen bij een groeimindset. Observeer je eigen gedachten. Bespeur je bij jezelf een frustrerende gedachte? Probeer er een gedachte vanuit een groeimindset tegenover te stellen. 

Schrijf deze punten op als oefening. Je zult hiermee je  zelfvertrouwen vergroten. Een groeimindset kun je zelf ontwikkelen. Het is een kwestie van doen en oefenen. Veel plezier met het ontdekken van jouw groeimindset!  

Zelfvertrouwen krijg je door een groeimindset

 Ik doe altijd wat ik kan in de hoop te leren wat ik niet kan’ – Pablo Picasso 

Zelfvertrouwen vergroten oefening 4: Positieve affirmaties 

Je hoort en ziet het steeds vaker, online en offline. Positieve affirmaties. Maar wat zijn dat nu eigenlijk en hoe kunnen ze je helpen als oefening voor het vergroten van je zelfvertrouwen? Eigenlijk niets minder dan positieve gedachten. Onzekerheid komt vaak voort uit overtuigingen in het onderbewustzijn. Je vindt en voelt dat je tekort schiet. Je vindt dat anderen beter zijn. Je hebt dat vaak gehoord van anderen of van jezelf. Je zou liever andere overtuigingen hebben, die je zelfvertrouwen laten groeien. Oefeningen met positieve affirmaties helpen daarbij.  

Door voor jezelf positieve overtuigingen te verwoorden en deze te herhalen, verander je je gedachten over jezelf. Jouw onderbewustzijn gaat deze positieve gedachten namelijk aanvaarden, waardoor het voor jou gemakkelijker wordt om positiever over jezelf te denken. Want jouw brein is in staat om andere, nieuwe verbindingen aan te leggen. Met positieve affirmaties laat je je brein dus voor jou werken. En dat is essentieel voor het vergroten van je zelfvertrouwen!  

Hoe doe je dit? Kies zinnen of woorden waar jij een goed gevoel bij krijgt. Kies voor een volgende stap in je ontwikkeling. Zorg dat ze echt en oprecht zijn. Zeg deze tegen jezelf: hardop of in jezelf. Of schrijf ze op. Herhaal ze regelmatig: kijk ernaar en zorg dat je ze vaak tegenkomt. Je kunt ze in een agenda, boekje zetten waar je vaak in kijkt, als achtergrond van je telefoon of laptop of als post-it op een plek waar je vaak komt. Als je overtuiging is verbeterd, kies je de volgende stap en bedenk je daarbij weer een affirmatie die past bij jou en de ontwikkelstap die jij op dat moment graag wil, als onderdeel van je doorlopende oefeningen die je zelfvertrouwen vergroten.. 

You don’t have to see the whole staircase, just take the first step' – Martin Luther King, Jr. 


Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen om je zelfvertrouwen te vergroten?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

 

  1. Zelfvertrouwen vergroten oefening 5: Houding 

Houding en zelfvertrouwen zijn meer met elkaar verbonden dan je misschien denkt. Je kent het misschien wel: bibberende benen, trillende handen, hoge ademhaling. Iedereen maakt dat wel eens mee tijdens gesprekken of presentaties. Hierdoor kom je onzeker over. Je wilt liever zelfverzekerd het gesprek aangaan of een presentatie geven. Kleine veranderingen in je houding kunnen je helpen als oefeningen voor het vergroten van je zelfvertrouwen 

Goed om te weten: Communicatie is voor 95 tot 98 procent onbewust. We maken ons vaak druk over het bewuste gedeelte: ‘Ik had natuurlijk dit moeten zeggen’, ‘Heb ik wel de goede woorden gekozen’. Weet dat deze aspecten maar een heel klein deel uitmaken van de impact die je hebt. Je houding en non-verbale communicatie is bepalend voor hoe je overkomt. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat je houding ook bepalend is voor hoe je over jezelf denkt. En dat werkt ook andersom: Een goede, stevige lichaamshouding zorgt ervoor dat je je zekerder en krachtiger voelt. En is daarbij ook een belangrijke oefening voor het vergroten van je zelfvertrouwen. 

Een zekere houding – hoe doe je dat?  

  • Zorg dat je voeten stevig op de grond staan. Voel bewust hoe jij ze op de grond voelt staan. Zet je voeten parallel aan elkaar, dus niet naar binnen gedraaid.  
  • Richt je naar de ander, zo laat je zien dat je open staat voor de ander en het gesprek.  
  • Haal rustig en laag adem: zo zorg je ervoor dat je stem ontspannen klinkt. Tegelijkertijd ervaar je zelf meer rust door een lage en rustige ademhaling. Vergeet niet uit te ademen 😊. 
  • Zorg voor een rechte, open houding. 
  • Zorg dat je oogcontact maakt met je gesprekspartner of met de mensen in de ruimte. Je versterkt hiermee de band en de verbinding met de ander. Zeker als de ander aan het woord is.  

Een houding die helpt bij je zelfvertrouwen kun je elke dag en op elk moment oefenen. Zelfs als je je tanden poetst of rondloopt, thuis of op je werkplek. Experimenteer maar eens en ervaar wat het je brengt! 

 

Veel plezier met het vergroten van jouw zelfvertrouwen met behulp van bovenstaande oefeningen. 

  • BElieve MORE in YOUrself - 

Wil je meer ondersteuning bij het inzicht in je eigen brein? Wil je graag tools die op jouw brein zijn afgestemd? Overweeg dan een adviesgesprek en ontdek onze trainingen, waarbij we werken met de BrainRouting-methode. 

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken