Wat betekent authentiek?

Marco Karman

Authentiek betekent oorspronkelijk, gelijk aan het origineel, gelijk aan hoe iemand is. Een authentiek persoon is trouw aan zijn eigen persoonlijkheid.

Wat houdt authenticiteit in?

Iemand die authentiek is laat zich niet beïnvloeden door anderen. Ze doen wat ze willen, reageren op de manier dat het beste bij hun past, en maken keuzes waarbij zij zich goed voelen. Je past je niet aan aan jouw omgeving, maar doet echt iets wat jij zelf wilt. Ook houdt authenticiteit in dat men niet reageert zoals er van hen verwacht wordt, en zich ook niet stilhouden als ze iets anders van een situatie vinden dan een ander. Authenticiteit en egoïsme zijn echter niet hetzelfde. Als je authentiek bent houd je ook rekening met anderen, want je wil gezonde relaties opbouwen en onderhouden.

Bedrijven en instellingen hechten steeds meer waarde aan authentieke medewerkers. Omdat zij dichter bij zichzelf staan en werken vanuit hun diepste zingeving, zijn zij vaak succesvoller dan hun niet-authentieke collega’s. Hoe dichter je bij jezelf staat en hoe meer je vanuit je persoonlijke waarden handelt, hoe beter je in staat bent jezelf neer te zetten.

Is authenticiteit te trainen?

Een voorwaarde voor authenticiteit is dat je weet wie je bent en wat je waardes zijn. Dat betekent ook dat je je zwakke kanten ook onder ogen durft te komen en open te staan voor feedback. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en kan je je ontwikkelen. Door een training bij Be more you te volgen kan je leren om authentieker door het leven te gaan en dit zal zowel de persoonlijke als zakelijke relaties zeer ten goede komen.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD