Menu

Blog

Reactief gedrag: hoe buig je dit om naar proactief gedrag?

Marco Karman

Van reactief naar proactief 1170x500

18/12/2020

Ik zie wel wat er op me af komt. Herken jij deze gedachte? Vaak werkt deze afwachtende en reactieve houding goed. Je hoeft je immers niet overal druk om te maken? Veel dingen in het leven zijn immers niet te beïnvloeden of zijn je aandacht niet waard. Maar een afwachtende, reactieve houding kan je ook tegenwerken. Als je alles maar op je af laat komen, overkomen de goede maar ook de verkeerde dingen je zonder dat je er invloed op hebt. Voor een leidinggevende in een grotere organisatie is dat niet handig. Alleen maar reactief handelen kan je veel stress opleveren. Daarover gaat dit artikel. Hoe kun je reactief gedrag herkennen en hoe kun je het ombuigen naar proactief gedrag?

Wat zijn de kenmerken van reactief gedrag?

Reactief gedrag kun je goed herkennen aan de taal van mensen met dat specifieke gedrag. Ik noem hier enkele typische uitspraken:
 • Ik zie wel wat er op me af komt
 • Ik zie wel waar ze mee komen
 • Ze doen toch waar ze zelf zin in hebben
 • Zo is het nu eenmaal
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Ze hebben toch geen oog voor de theorie (of de praktijk)
 • Wat ze nu weer bedacht hebben!
 • Ik hoor wel waar ze mee komen
 • Laat maar weten als je eruit bent
 • Ik pas me wel aan

Wat zijn de oorzaken van reactief gedrag?

De oorzaken van reactief gedrag zit natuurlijk in nature en nurture, oftewel in aanleg en opvoeding. Wat is je aanleg? Hoe zit je qua karakter in elkaar? De een kijkt het liefst eerst de kat uit de boom, de ander is geneigd om overal op af te springen. En alles wat daartussenin zit. Dat kan ook in de genen zitten. Als vorige generaties specifiek gedrag vertoonden, neem jij het stokje over. Ook opvoeding speelt een belangrijke rol. Als je je hele jeugd hebt gehoord dat je moet luisteren en je koest moet houden, zul je dat gedrag later ook gaan vertonen. Als je als kind daarentegen bent gestimuleerd om initiatief te nemen en je eigen droom na te jagen, laat je dit gedrag ook in je leven als volwassene zien. Welk gedrag, reactief of proactief, past bij jou? In hoeverre is het aangeboren, dus een kwestie van karakter en genen. En in hoeverre is het aangeleerd, dus een kwestie van opvoeding. Alleen jij en mensen dichtbij je kunnen daar een antwoord op geven. Weet je het niet maar wil je er wel achter komen, dan kan Be More You je daarbij helpen.

Wat zijn de gevolgen van reactief gedrag?

Als leidinggevende kun je veel last hebben van je eigen reactieve gedrag. Als alles en iedereen behalve jijzelf met je eigen wensen en behoeften je leven bepalen, kun je veel stress en frustratie ervaren. De werkdruk kan zo maar hoog oplopen als je alles over je heen laat komen. En die stress, frustratie en hoge werkdruk zullen niet alleen jou als leidinggevende raken, maar ook de mensen aan wie je leiding geeft. Verplaats je maar eens in hun positie. Stel je voor dat je werknemer bent en afhankelijk van aanwijzingen en opdrachten van hogerhand. Als er geen of alleen maar vage aanwijzingen en opdrachten komen, wat moet je dan? Als er niet goed gestuurd wordt, raakt het voertuig van de weg. Als de coach geen duidelijke tactiek met het team bespreekt, lopen de voetballers als een kip zonder kop rond.

Wat zijn de kenmerken van proactief gedrag?

Proactief gedrag kun je net als reactief gedrag ook gemakkelijk herkennen aan het taalgebruik. Hieronder een aantal typische uitspraken:
 • Ik wil weten waar we naartoe gaan
 • Ik ga eens met ze praten en mijn ideeën voor leggen
 • Het is belangrijk dat ze goed advies krijgen hierin
 • Het kan beter, anders
 • Laten we eens kijken hoe we dit kunnen aanpakken
 • Laten we het advies sowieso geven, ook al wordt er niet om gevraagd
 • Prima plan, maar eerst hebben we nog iets anders op te lossen
 • Hier ligt de prioriteit, de rest kan wachten
 • Ik heb volgende week een voorstel klaar
 • Kan ik je helpen om het voorstel te maken?
 • Ik wil best eens met je sparren

Wat zijn de voordelen van proactief gedrag?

Reactief gedrag kan dus heel goed werken voor je. Als je met elkaar een uitstapje plant en jij vindt alles prima, dan wacht je gewoon tot iemand de knoop doorhakt. Scheelt een hoop drukte. Maar in veel andere situaties is proactief gedrag vaak beter. Het grote voordeel is dat jijzelf regie houdt op wat er op je pad komt. Je bent niet afhankelijk van andermans grillen. Een ander groot voordeel is dat je minder stress ervaart. Minder stress doordat je zelf je dagindeling met ontspanningsmomenten plant. En minder stress doordat je de dingen doet die je energie geven, en niet de dingen die je energie opslurpen.

Gerelateerde informatie

Benieuwd naar blogs of artikelen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp:

Wat kan Be More You betekenen?

Be More You kan je helpen om van overwegend reactief gedrag naar meer proactief gedrag te komen. Katina volgde een training bij Be More You en vertelt er in een testimonial het volgende over:

“Voor de training leidde ik mijn leven vooral reactief, nu sta ik proactief in het leven. De training heeft er toe geleid dat ik enorm veel energie heb gekregen. Het mooie is dat ik door de Be More You training niet alleen tot het inzicht ben gekomen dat ik innerlijk wilde veranderen, maar er zelfs ook in geslaagd ben om dit door de training te bereiken. Voorheen kon ik in bepaalde situaties enorm veel energie verliezen. Dat gebeurt nu bijna nooit meer.”

Onze coaches helpen jou: door je hersenactiviteit te meten en deze in een veilige setting met jou te bespreken. Er zijn verschillende breintrainingen, van een korte training bij jou op het werk tot een uitgebreidere training op locatie met begeleiding ook na afloop. Herover de regie op je leven, investeer in jezelf!

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Laat je inspireren

Schrijf je in voor onze wekelijkse inspiratiemail Brains in Business.

Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD