Zenuwachtig voor een presentatie? Dit helpt je brein

Marco Karman

Ken je sprekers die met gemak en flair speeches en lezingen houden? Zou je ook graag op die manier een presentatie willen geven, maar word je al zenuwachtig bij het idee? Je bent niet de enige. Een presentatie geven is voor veel mensen onderdeel van hun werk. Zeker als je hogerop komt of bijvoorbeeld een marketing of sales functie hebt. Te pas en te onpas moet je jezelf presenteren en een goed verhaal houden.

Niemand schudt een presentatie zomaar uit zijn mouw. Iedereen is wel eens zenuwachtig voor het spreken voor grote groepen. Soms is het gezonde spanning, waardoor je extra alert bent en goed kunt presteren. Soms is het te veel spanning en heb je er vooral last van. In dit artikel geef ik je 5 praktische presentatie tips om je zenuwen de baas te blijven!

Tip 1: Een goede voorbereiding is het hele werk

Een acteur weet dat hij zijn tekst van tevoren moet kennen. Zodra hij het podium of de set oploopt, is er geen tijd meer om na te denken over de tekst. Heeft hij zijn zaakjes dan niet voor elkaar, dan is hij simpelweg te laat en moet hij zich door de voorstelling heen worstelen!

Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Misschien niet het halve, maar het hele werk. Weet van tevoren wat je wilt gaan zeggen. Oefen het voor de spiegel, onder de douche en tijdens de afwas. Ken je tekst voor je een podium op stapt, ook al is dat podium een vergaderruimte.

Tip 2: Ontspan!

Het is voor je lichaam lastig om én zenuwachtig én ontspannen te zijn. Hoe meer je dus ontspant, des te minder ruimte er is voor zenuwen. Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die je prima ongemerkt kunt doen. Bijvoorbeeld een oefening voor een lage buikademhaling:

  • Leg je hand op je buik met je duim op je navel
  • Adem rustig in en uit
  • Probeer daarbij ‘tegen je hand’ te ademen. Dus bij het inademen gaat je hand omhoog of naar buiten en bij het uitademen weer naar beneden of naar binnen.
  • Hoe lager je kunt ademen, hoe beter het is

NB: forceer je ademtechniek niet. Bewust ademen tijdens je presentatie is vaak al voldoende om meer te ontspannen. Sta je te wachten in een ruimte waar niemand is, of ben je gevlucht naar de wc? Dan kan het ook helpen om even alles flink los te schudden. Je benen, je armen, je hoofd, je nek en schouders. Gewoon flink schudden, zoals je atleten ziet doen, vlak voordat ze in de startblokken gaan staan.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij presentatie zenuwen?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Tip 3: Doe wat werkt voor jou

Een presentatie geven kan heel spannend zijn. Maak het jezelf dus niet moeilijker dan het al is. Zorg dat je er rustig naar toe kunt. Zorg voor een lekker ontbijtje of goede lunch. Doe je beste pak aan. Spuit dat lekkere geurtje op. Draag die killer-hakken. Draai onderweg in de auto je favoriete muziek. Stop dat ene bijzondere aandenken in je broekzak. Ga desnoods van tevoren naar de kapper. Doe wat voor jou werkt om je goed en zelfverzekerd te voelen.

Tip 4: Hou het klein (in je hoofd)

Hoe belangrijk je presentatie ook is, de kans is heel groot dat je diezelfde avond gewoon weer in je eigen bed ligt. Dat je de volgende dag gewoon weer naar je werk gaat en dat je weer precies dezelfde mensen tegen komt als voor je presentatie. De kans is groot dat de post gewoon wordt bezorgd, dat de bakker gewoon zijn brood bakt, dat de zon gewoon weer opkomt en ook weer ondergaat. Je leven staat niet op het spel, hoewel het wel zo kan voelen. Maak het niet te groot in je hoofd. Ontspan (zie tip 2)!

Tip 5: Benoem de olifant

Een makkelijke, maar zeer effectieve presentatie tip: Ben je echt heel zenuwachtig? Is je hoofd rood en sta je stotterend voor de microfoon? Wees dan moedig en zeg dat je best zenuwachtig bent. Als het voor iedereen zichtbaar is dat je zenuwachtig bent, haal dan de druk eraf door zelf te benoemen wat iedereen allang heeft gezien. Het heeft geen zin om te proberen een olifant te verbergen! Maak er eventueel een kort grapje over, doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is (dat is het namelijk ook!) en begin dan met je verhaal. Iedereen zal het volstrekt in orde vinden en sommigen zullen je zelfs bewonderen voor je openheid!

Oefening baart kunst

Dit spreekwoord gaat ook op voor het geven van presentaties. Weet je waarom sommige mensen schijnbaar moeiteloos presentaties geven? Omdat ze het simpelweg heel vaak gedaan hebben. Ze hebben de ervaring dat het wel goed komt. En dus hebben ze vertrouwen in zichzelf en zo houden ze hun zenuwen onder controle. Een bepaalde mate van gezonde spanning hou je altijd. Dat is normaal. De beste tip om minder zenuwachtig te worden voor het geven van presentaties is dus het vooral heel veel doen!

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken