Zelfdiscipline

Marco Karman

Zelfdiscipline is de eigenschap dat je zelf in staat bent om te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt. Je hebt zelfdiscipline nodig om je doelen te bereiken. Het is van belang voor een gelukkig en succesvol leven. Het draait bij zelfdiscipline om de volgende punten:

  • Bepalen en visualiseren van een doel
  • Geconcentreerd naar dat doel toewerken
  • Regelmatig je voortgang bekijken

Waarom zelfdiscipline ontwikkelen?

Zelfdiscipline voorkomt energieverlies en stress bij het behalen van belangrijke doelen. Met zelfdiscipline ben je niet alleen productiever, maar je houdt ook nog energie over voor andere dingen.

Hoe ontwikkel je zelfdiscipline?

Vroeger werd gedacht dat zelfdiscipline een karaktertrek was, maar tegenwoordig weten we dat zelfdiscipline te trainen is. De volgende 3 punten zijn van belang bij het ontwikkelen van zelfdiscipline:

  1. Focus op een belangrijk doel: Kies een doel dat binnen jouw cirkel van invloed ligt en richt jouw energie daarop. Hoe meer doelen we onszelf stellen, hoe groter de kans is dat we het doel niet halen. Dus focus je op een of twee doelen. Visualiseer het effect van het behalen van het doel.
  2. Weersta afleidingen: Laat je niet afleiden door je omgeving. Sociale media of email kunnen je makkelijk uit je concentratie halen, zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Stel je doel niet uit en toon veerkracht als het niet direct gaat zoals jij wilt.
  3. Werk met een motiverend scorebord: Meet en bespreek regelmatig de voortgang die je gemaakt hebt. Maak je voortgang zichtbaar op een scorebord. Als je progressie maakt die van belang is geeft dat weer nieuwe energie om door te gaan.

Zelf stappen zetten

Hoe meer je oefent met zelfdiscipline, hoe makkelijker het zal worden. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van jouw zelfdiscipline? Neem dan contact op met Be More You en verander je gedrag met behulp van technologie.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken