Zelfdiscipline

Marco Karman

Zelfdiscipline is de eigenschap dat je zelf in staat bent om te doen wat je moet doen, ook als je daar geen zin in hebt. Je hebt zelfdiscipline nodig om je doelen te bereiken. Het is van belang voor een gelukkig en succesvol leven. Het draait bij zelfdiscipline om de volgende punten:

  • Bepalen en visualiseren van een doel
  • Geconcentreerd naar dat doel toewerken
  • Regelmatig je voortgang bekijken

Waarom zelfdiscipline ontwikkelen?

Zelfdiscipline voorkomt energieverlies en stress bij het behalen van belangrijke doelen. Met zelfdiscipline ben je niet alleen productiever, maar je houdt ook nog energie over voor andere dingen.

Hoe ontwikkel je zelfdiscipline?

Vroeger werd gedacht dat zelfdiscipline een karaktertrek was, maar tegenwoordig weten we dat zelfdiscipline te trainen is. De volgende 3 punten zijn van belang bij het ontwikkelen van zelfdiscipline:

  1. Focus op een belangrijk doel: Kies een doel dat binnen jouw cirkel van invloed ligt en richt jouw energie daarop. Hoe meer doelen we onszelf stellen, hoe groter de kans is dat we het doel niet halen. Dus focus je op een of twee doelen. Visualiseer het effect van het behalen van het doel.
  2. Weersta afleidingen: Laat je niet afleiden door je omgeving. Sociale media of email kunnen je makkelijk uit je concentratie halen, zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Stel je doel niet uit en toon veerkracht als het niet direct gaat zoals jij wilt.
  3. Werk met een motiverend scorebord: Meet en bespreek regelmatig de voortgang die je gemaakt hebt. Maak je voortgang zichtbaar op een scorebord. Als je progressie maakt die van belang is geeft dat weer nieuwe energie om door te gaan.

Zelf stappen zetten

Hoe meer je oefent met zelfdiscipline, hoe makkelijker het zal worden. Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van jouw zelfdiscipline? Neem dan contact op met Be More You en verander je gedrag met behulp van technologie.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD