Weinig tijd voor je kinderen: de prijs waard?

Marco Karman

Mensen met een drukke baan als leidinggevende bij een moderne organisatie, kunnen 24/7 doorgaan. Er is altijd een uitdaging die er ligt, een taak die ligt te wachten, een probleem dat opgelost moet worden. Maar hoe zit dat als er kinderen in het spel zijn? Als je vader of moeder bent en ook die rol aandacht vraagt. Hoe ga je daarmee om? Welke prioriteiten stel je? Wat is de prijs als het contact met je kinderen lijdt onder je drukke leven? Neem je die prijs voor lief of wil je veranderen maar weet je niet hoe?

De moderne tijd in deze kennismaatschappij vraagt veel van ons. Een drukke, verantwoordelijke managementbaan eist veel tijd en energie. Sommigen kunnen daar prima mee omgaan en houden een gezonde balans tussen werk en privé. Velen in deze beroepsgroep lukt het niet of alleen met grote moeite om die balans te houden.

Worstel jij hier ook mee? Je bent niet de enige. Het valt ook niet mee om de grote druk van het werk het hoofd te bieden. Ben jij je bewust of juist niet bewust van de prioriteit die je aan het werk geeft?

Bewust het werk op 1 zetten

Voor veel mensen met kinderen en een lager inkomen kan het pure noodzaak zijn veel uren te maken. Voor mensen met een hoger inkomen ligt het vaak anders. Maar ook in deze groep zijn er velen die volgens zichzelf geen keus hebben en bewust het werk op de eerste plaats zetten.

Ze maken een afspraak met de partner en de opa’s en oma’s, zodat de kinderen niet tussen wal en schip vallen. Ze beseffen dat deze keus een prijs heeft, maar hopen dat de schade meevalt en in te halen is op een later moment.

Onbewust het werk op 1 zetten

Er zijn ook werkenden met kids die geen bewuste keus maken maar onbewust het werk ingezogen worden, steeds verder bij de kinderen vandaan. De balans met privé raakt steeds meer zoek, de botsingen met je partner stapelen zich op. Je hebt het gevoel dat je alle ballen in de lucht moet houden, en voelt je niet begrepen. Je wilt het toch allemaal goed doen?

Moeder met kind

Wat zit er achter jouw werkethos?

Hoe komt het dat we bewust of onbewust het werk op de eerste plaats zetten en minder tijd voor onze kinderen hebben? Ook als er geen financiële noodzaak is? Dan zijn er vaak andere oorzaken achter het geven van prioriteit aan het werk, namelijk:

  • Je bent ambitieus
  • Je kunt je werk niet loslaten uit onzekerheid

Ambitie sleurt je mee

Ben jij niet snel tevreden? Wil jij graag die grotere woning, die duurdere auto? Of wil je graag erkenning voor je drive en resultaten? Of heb je ideeën voor een betere samenleving misschien en wil je je daarvoor met hart en ziel inzetten? Dan ben je iemand met een grote ambitie. Daar is natuurlijk niks mis mee.

Sterker nog, mensen met ambitie zorgen voor dynamiek, hoop en inspiratie. Maar de medaille heeft ook een andere kant. Het gevaar voor mensen met veel ambitie is dat je eigen gezondheid en die van je omgeving er onder gaat lijden.

kind lezend in een boek

Onzekerheid sleurt je mee

Maar er zijn ook mensen met een andere prikkel om het werk vóór de kinderen te laten gaan. Zij zijn vooral onzeker. Onzeker over zichzelf, de kwaliteit van hun werk, hun werktempo. Herken je dit? Je vergelijkt jezelf steeds met anderen.

Je ziet niet of nauwelijks de unieke vaardigheden, talenten en kwaliteiten die jijzelf ook hebt. Je doet het nooit goed genoeg in je eigen ogen. Dat zelfbeeld kan zorgen voor een enorme bewijsdrift die geen einde kent.

Geen tijd voor de kinderen: een voorbeeld

Als je langzaam afdrijft van je kinderen omdat je wordt opgeslokt door andere zaken, kunnen de gevolgen groot zijn. Neem het voorbeeld van Jeff:

Jeff is getrouwd met Lia, samen hebben ze een dochter van 5, Aline. Jeff wil wat maken van zijn leven. Hij is ondernemend en wordt eigenaar van een lunchroom. De zaak komt niet van de grond, Jeff besluit ‘m van de hand te doen. Via een vriend krijgt hij een baan als sales manager bij een vloerenfabrikant. Jeff ziet het helemaal zitten. Door harde targets te halen kan hij veel gaan verdienen. Jeff maakt lange dagen. Hij doet het zo goed, dat ze hem na een jaar vragen voor het buitenland. Jeff zegt ja. Hij is telkens weken van huis. Aline ziet haar vader steeds minder. Als Jeff thuis is, wil hij tot rust komen. Aline wil zijn aandacht, maar Jeff snauwt haar af. Aline trekt zich terug en blijft op haar kamer als Jeff thuis is. Na drie jaar herkent Lia haar man niet meer. Soms is Jeff agressief en vlucht Lia met Aline het huis uit.

Het perfecte plaatje valt uiteen

Lia besluit te scheiden. Jeff is woedend, dit past niet in het perfecte plaatje dat hij voor ogen heeft. De scheiding is een drama. Aline wordt gehoord. Ze is bang en boos, wil bij mama blijven en haar vader niet meer zien. Jeff raakt verscheurd van binnen. Hij stort zich op het werk, maar het plezier is weg. Vijf jaar na de scheiding wil Aline nog steeds haar vader niet zien. Jeff wordt cynisch en komt steeds in conflicten terecht. Aline raakt eerst achterop op school maar haakt toch weer aan. Ze heeft een talent voor volleybal. Jeff krijgt er alleen indirect iets van mee. ’s Nachts ligt hij soms te huilen, naast zijn zoveelste vriendin die Aline alleen kent van foto’s.

Zo kan het gaan helaas. Daarom is het zo belangrijk om bewuste keuzes te maken als je kinderen hebt naast een veeleisende baan. Zoals Woody Allen (Amerikaans filmregisseur en acteur) het verwoordde:

“Ouders moeten naar hun kinderen luisteren... Dan weten ze waarom ze niet gerespecteerd worden.”

oog van een kind

Wat doet er toe in je leven?

Als je nu op je sterfbed zou liggen, hoe zou je dan willen terugkijken? Wat is het belangrijkste voor je? Is dat die flitsende carrière? Of is de liefde voor en van je kinderen en je naasten het belangrijkste? Maak dan keuzes in je leven. Neem de tijd om de ontwikkeling van je kinderen te volgen. Geef ze aandacht zodat ze hun verhaal kunnen doen. Onderneem regelmatig een leuke activiteit één op één.

Wat kan Be More You doen voor je?

Herken je jezelf in dit artikel en wil je hulp? Misschien heb je genoeg aan een vriend die je erbij helpt, misschien overweeg je een therapie of training. Be More You verzorgt breintrainingen voor leidinggevenden. Met behulp van hersenwetenschap, meten we breinactiviteit en sporen je gedragspatronen op. Je bespreekt ze met een coach en leert de inzichten direct toe te passen. Je zult zien dat je beter om leert gaan met stress, makkelijker keuzes maakt en beter grenzen stelt waardoor het bewaken van de balans tussen werk en privé makkelijker wordt. Investeer in jezelf en investeer zo in je kinderen!

>> Bekijk onze trainingen

“De beste manier om kinderen goed te maken is door ze gelukkig te maken.” Oscar Wilde (Ierse auteur)

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken