Wat te doen wanneer je geen empathie kunt tonen? 

Sanne Graat

Wat te doen wanneer je geen empathie kunt tonen? 

Empathie is een belangrijk onderdeel van contact tussen mensen. Door empathie lukt het je om gevoelens van anderen te begrijpen. Dat helpt je in de verbinding met anderen. Maar wat als je moeite hebt met het tonen van empathie?  

Het goede nieuws: iedereen kan empathie tonen. Met genoeg oefening lukt het jou ook 

Hoe weet je dat je geen empathie kunt tonen?  

Je merkt dat je niet zoals anderen mee kunt praten over ‘koetjes en kalfjes’ of persoonlijke onderwerpen. Je vindt het moeilijk om te zien hoe een ander zich voelt. De reactie van een ander overvalt je wel eens: je hebt niet aan zien komen dat de ander boos of verdrietig werd.  

Hieronder vind je een aantal concrete voorbeelden van geen (of moeilijk) empathie tonen. Is een aantal van deze punten op jou van toepassing? Dan is het mooi dat je dit blog leest en helpt oefening om meer empathie te tonen je zeker verder. 

  1. Je vindt het moeilijk om jezelf in te leven in de situatie van anderen 

  1. Je bent snel geïrriteerd of ongeduldig wanneer anderen hun emoties tonen 

  1. Je voelt je overvallen door reacties of emoties van anderen 

  1. Je hebt moeite om de juiste woorden te vinden om troost of steun te bieden 

  1. Je hebt de neiging om je eigen ervaringen en gevoelens boven die van anderen te stellen 

  1. Je vindt feiten belangrijker dan gevoelens en reacties 

  1. Je vat reacties van anderen niet of verkeerd op 

  1. Je merkt dat de ander zich niet gehoord voelt 

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen om meer empathie te tonen?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Oefening empathie tonen tijdens een meeting

 

Wat is empathie precies? 

Empathie is het vermogen om de gevoelens en emoties van anderen te begrijpen en je daarmee te verbinden. Je stapt als het ware in de schoenen van de ander. Zo begrijp je het gedrag en gevoel van de ander en kun je daar rekening mee houden. Jouw reactie stem je af op de ander, waardoor samenwerking makkelijker en prettiger is. 

Empathy is about finding echoes of another person in yourselfMohsin Hamid 

Het belang van empathie 

Empathie speelt een cruciale rol in contact tussen mensen. Door empathie te tonen, laat je anderen zien dat je hen begrijpt en dat je om hen geeft. Dit kan leiden tot diepere verbindingen en meer bevredigende relaties. Geen empathie kunnen tonen maakt je samenwerking met anderen dan ook moeilijker.  

Het tonen van empathie op de werkplek kan je teamdynamiek verbeteren, je samenwerking bevorderen en je productiviteit verhogen. Doordat je luistert naar de behoeften en zorgen van collega's, zorg je voor een ondersteunende, veilige en inclusieve werkomgeving. 

Empathie is niet vanzelfsprekend. Door te oefenen met empathie, kun je jezelf openstellen voor nieuwe perspectieven en een beter begrip krijgen van de wereld om je heen. 

Redenen waarom je geen empathie toont of daar moeite mee hebt 

Als je moeite hebt empathie te tonen, ben je zeker niet alleen. Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen er moeite mee hebben. Als je de redenen begrijpt, is het gemakkelijker om te oefenen met empathie. 

 

Persoonlijke factoren die empathie beïnvloeden 

Empathie wordt beïnvloed door persoonlijke factoren, waardoor het moeilijk is om jezelf in anderen te verplaatsen. Persoonlijkheidskenmerken, zoals introvert zijn of je onzeker voelen, maken het tonen van empathie moeilijker voor je. Ook stress kan ervoor zorgen dat je minder ruimte hebt om je in anderen te verplaatsen. Je zorgen vragen als het ware al je aandacht en energie.  

 Bovendien kunnen ook bepaalde levenservaringen invloed hebben op je empathisch vermogen. Als je bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt of een moeilijke jeugd hebt gehad, kan het moeilijk zijn om jezelf open te stellen voor de emoties van anderen. Het kan zijn dat je bang bent overweldigd te worden door emotie. Dit betekent niet dat je geen empathie kunt tonen, het kan wel een extra uitdaging zijn. 

Sociale en culturele invloeden op empathie 

Daarnaast spelen sociale en culturele invloeden een rol. Je omgeving en de normen en waarden die je hebt meegekregen, kunnen van invloed zijn op hoe je empathie toont. Het kan zijn dat empathie niet altijd als belangrijk of gewaardeerd wordt gezien in bepaalde culturen of sociale groepen. 

Daarnaast kunnen sociale groepsdruk en de verwachtingen van anderen ook invloed hebben op hoe empathie wordt getoond. Als je bijvoorbeeld in een werkomgeving werkt waarin prestaties en resultaten centraal staan, kan het zijn dat empathie minder prioriteit krijgt. Dit betekent niet dat je geen empathie kunt tonen in zo’n omgeving, maar het kan wel betekenen dat het tonen van empathie minder gestimuleerd wordt. 

 

De werking van je brein en empathie 

Je brein is vanuit de evolutie gericht op overleven. Als er in je leven iets gebeurt dat door je brein als bedreigend wordt ervaren, dan kiest je brein een andere route. Ons brein is erg intelligent en zoekt naar de weg die op dát moment het minst risicovol is. Het kan zijn dat je brein daardoor gekozen heeft om niet zo sterk meer te voelen en geen empathie te tonen. Je brein wil namelijk geen herhaling van een bedreigende situatie en zorgt voor een andere oplossing.  

Het goede nieuws is dat je brein een grote neuroplasticiteit heeft. Dat betekent dat je brein flexibel is. Als een oude route niet meer bij je past of je niet genoeg oplevert, dan is je brein in staat om nieuwe verbindingen te maken. Dat is onwennig in het begin en vereist oefenen, bijvoorbeeld met empathie. Hoe vaker je oefent met empathie, des te gewoner het wordt voor je brein. Je zult dus merken dat oefenen met empathie steeds makkelijker gaat.  

The great gift of human beings is that we have the power of empathy, we can all sense a mysterious connection to each other – Meryl Streep 

Persoonlijke factoren die empathie beïnvloeden

Oefening om empathie te tonen

Kleine veranderingen kunnen het verschil maken. Hieronder vind je daarom een aantal oefeningen om empathie te leren tonen. Waarschijnlijk ontdek je dat het helemaal niet klopt dat je geen empathie kunt tonen. Dat je al best wat vaardigheden bezit, maar ze misschien niet altijd gebruikt. Hoe meer je je bewust wordt van mogelijke oefenmomenten, hoe gemakkelijker het wordt. Als je de positieve effecten gaat merken, vind je het vast ook steeds leuker! 

Observeren van emoties van anderen en jezelf in hun schoenen plaatsen.  

Let op het gedrag en de emoties van anderen. Probeer je voor te stellen hoe ze zich voelen. Vraag door als je hun emotie of gedrag niet kunt plaatsen. Als je het gevoel hebt dat je geen empathie kunt tonen, is doorvragen een goed alternatief om te weten hoe het met een ander gaat. 

Actief luisteren 

In een gesprek waarin je empathie toont, luister je meer dan je praat. Je stelt vragen tot je begrijpt wat een ander bedoelt. Je brengt niet je eigen overwegingen naar voren, ook niet als je het niet eens bent met de ander. Je onderbreekt de ander niet. Je stelt je nieuwsgierig op en vraagt door tot je de ander begrijpt. 

Vertrouwen vergroten 

Onderling vertrouwen is goed voor het begrip en de samenwerking. Het werkt prettig samen met iemand die je goed kent en die je vertrouwt. Je zoekt verbinding op persoonlijk niveau door vragen te stellen aan mensen, vanuit oprechte interesse. Je kunt bijvoorbeeld vragen stellen over iemands partner, kinderen of hobby’s. Anderen voelen zich door jou gehoord en dat versterkt onderlinge relaties. Heb je het gevoel dat je geen empathie kunt tonen? Door persoonlijke vragen te stellen kom je zeker betrokken en empathisch over. 

Toon begrip en wees nieuwsgierig 

Door iemand te begrijpen, oefen je met het tonen van empathie. Je vraagt door, onderbreekt iemand niet in zijn verhaal. Je bent nieuwsgierig en wil een ander echt leren kennen. Je vult niet in voor de ander en doet geen aannames. Je stelt checkvragen om te controleren of je het goed begrijpt. Je komt niet met een oplossing voor een probleem, maar probeert het te doorgronden. Je zegt ‘Ik begrijp het’. 

Empathy fuels connectionBrené Brown 


Echt aanwezig zijn 

Wees echt aanwezig met je aandacht. Je richt je echt tot de ander, zonder afleiding te zoeken. Je bent in het hier-en-nu, in het moment. Met alles in de toekomst of in het verleden ben je niet bezig, je kunt juist in dit moment impact hebben.  

 Lachen en vriendelijk zijn 

Deze oefening kun je in elke situatie toepassen. Thuis, op je werk, onderweg of in een winkel. Wees je bewust van je omgeving en lach naar mensen om je heen. Zeg iets vriendelijks. Wens iemand bijvoorbeeld een fijne dag of vraag hoe het met hem is. Observeer wat dit doet met je relatie met anderen. Ervaar wat dit doet met jouw eigen stemming.  

Learning to stand in somebody else’s shoes, to see through their eyes, that’s how peace begins. And it’s up to you to make that happen. Empathy is a quality of character that can change the world. – Barack Obama 

 

Geef jezelf en je brein oefening en tijd 

 In ons werk zien we vaak dat bepaalde patronen zijn ontstaan. Je reageert op een bepaalde manier en hebt dat pad in je brein nu eenmaal vaak gelopen. Oefening met empathie vergt eerste onwennige stappen op een nieuw pad. Jij oefent en je brein maakt het nieuwe pad steeds steviger en groter. Geef jezelf en je brein de tijd om te groeien en ontwikkelen. Vaak zijn er 60 dagen van oefening nodig om een aspect te internaliseren.   

Wil je inzicht in jouw patronen en de werking van jouw brein? Wil je begeleiding bij het creëren van nieuwe neurale paden in ons brein? Kijk dan eens naar onze trainingen en vraag een adviesgesprek aan.  

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken