arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is de cirkel van invloed?

Lisa staart uit het raam van haar kantoor en kauwt op een pen. Gedachten tollen door haar hoofd. Wat als ze dit marketingrapport niet op tijd afkrijgt? Zullen de planten in de tuin het wel overleven na die storm van gisteren?  Hoe moet dat in hemelsnaam met Syrië en alle vluchtelingen? Heeft ze de deur eigenlijk wel op slot gedaan? Is de economische crisis al voorbij? Zal haar moeder weer goed herstellen van haar operatie?

Ze gooit de pen met kracht op haar bureau en zucht. Ze voelt de spanning in haar schouders. Eigenlijk zou ze nu met dat rapport bezig moeten zijn, maar ze voelt zich niet zo lekker. Misschien eerst nog een keer koffie halen.

Er is veel om je zorgen over te maken

Zoals het in het hoofd van Lisa gaat, gaat het bij veel mensen. Zeker vandaag de dag met alle massa’s beelden die we via kranten en tv binnen krijgen. We zijn van alles op de hoogte, maar veel dingen liggen buiten onze macht.

Niet al je zorgen kun je oplossen

Of je een marketingrapport op tijd afkrijgt, heb je zelf in de hand. De deur wel of niet op slot doen, ligt ook in jouw macht. Maar op sommige dingen hebben we geen invloed. De economische crisis, de situatie in Syrië. Het zijn zaken waar je in je eentje niet altijd veel aan kunt doen. Toch kan het je erg bezig houden.

Het model van Stephen Covey – ‘Cirkel van invloed’blog212

Stephen Covey heeft van dit principe een model gemaakt. Hij tekende een cirkel. Deze cirkel omvat alle dingen waar jij je betrokke
n bij voelt (‘circle of concern’), dingen die iets met jou doen, waar je wat bij voelt, dingen waarvan jij graag wilt dat ze goed uitpakken.

In die cirkel tekende hij een kleinere cirkel. Deze cirkel bevat alle dingen waar je je betrokken bij voelt én waar je invloed op hebt (‘circle of influence’), alle dingen waar je iets kan doen, iets kan bijdragen, iets kan veranderen.

Oorzaak van stress en frustratie

Veel stress komt bij mensen voort uit een te groot verschil tussen de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Het is heel frustrerend als jouw cirkel van invloed heel klein is, maar jouw cirkel van betrokkenheid heel groot. Je maakt je dan veel zorgen over dingen. Je zou graag iets willen doen, iets willen betekenen, maar je hebt de mogelijkheden niet. Je voelt je machteloos, soms zelfs wanhopig. Je wordt er ongelukkig van en je gaat ook nog eens aan jezelf twijfelen. Jouw cirkel van invloed wordt hierdoor steeds kleiner.

Wil je minder stress en meer effect?

Veel mensen besteden hun tijd en energie aan wat buiten hun macht ligt. Ze ondermijnen zichzelf en ze bereiken niets (want het ligt niet in hun cirkel van invloed). Ze praten erover, klagen er misschien over, maar er verandert uiteindelijk niets. Hooguit dat anderen het ook niet meer zien zitten.

Proactieve en succesvolle mensen focussen zich op wat ze wel kunnen doen. Ze vragen zich voortdurend af: Kan ik wat bijdragen? Niet? Dan moet ik het loslaten. Zo ja, aan de slag!

Maak het verschil

Lisa besloot een glas water te halen in plaats van koffie, nog een paar uur flink te werken aan haar marketingrapport en dan vroeg naar huis te gaan. Zo kon ze in de tuin haar planten wat extra aandacht geven en daarna nog door naar haar moeder. Dat ligt binnen haar cirkel van invloed. Als jij je aandacht en tijd gaat richten op jouw cirkel van invloed dan ga je het verschil maken. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Je komt in actie, je gaat dingen doen, je zet dingen in beweging. Daar word jij gelukkig van én je krijgt meer en meer het respect en vertrouwen van de mensen om je heen. Zo vergroot je jouw cirkel van invloed!

Hoe zit dat bij jou?

En jij? Heb jij het gevoel genoeg invloed te hebben op je omgeving? Kun je de zaken waar je geen invloed op hebt loslaten, of verspil je veel energie met dingen die zich buiten jouw ‘circle of influence’ bevinden?

blog21

Reactie plaatsen