Wat is autonomie?

Marco Karman

De term is afgeleid van het Griekse woord autonomia. Dit betekent onafhankelijkheid, geregeerd door eigen wetten. Het concept komt voor in politiek, technisch, filosofisch, geneeskundig, moreel en psychologisch verband, en verwijst naar de capaciteit om eigen verantwoorde beslissingen te nemen. Autonomie begint met verantwoordelijkheid. Iedereen is verantwoordelijk zijn voor leven, keuzes, behoeftes en gevoelens.

De volgende punten zijn van belang bij autonomie

  • Vertrouwen
  • Keuzes maken en respecteren
  • Verantwoordelijkheid
  • Voorzien in de eigen behoeften en de behoeften van een ander erkennen
  • Zelfreflectie
  • Respect voor jezelf en voor een ander
  • Persoonlijk leiderschap
  • Feedback ontvangen en geven

Autonomie in een leidinggevende positie

Autonoom zijn is een kracht van een goede leider. Een goede leider is zich bewust van de verschillende meningen en overtuigingen van mensen. Vanuit deze verschillen weet een goede leidinggevende deze verschillen bij elkaar te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van wat hij of zij uiteindelijk wil bereiken. Een autonome leidinggevende blijft bij zich zichzelf en zijn eigen waardes, maar weet anderen mee te nemen in die richting om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Tijdens dit proces zal een autonome leidinggevende de anderen steeds het gevoel geven gehoord te worden en van betekenis te zijn.

Autonomie ontwikkelen

Het is mogelijk om jouw autonomie te ontwikkelen. Be More You biedt leiderschapstrainingen aan leidinggevenden binnen bedrijven (MKB, corporate en overheden). Door middel van het combineren van data en coaching wordt er op effectieve en snelle wijze getraind om betere leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD