Wat is autonomie?

Marco Karman

De term is afgeleid van het Griekse woord autonomia. Dit betekent onafhankelijkheid, geregeerd door eigen wetten. Het concept komt voor in politiek, technisch, filosofisch, geneeskundig, moreel en psychologisch verband, en verwijst naar de capaciteit om eigen verantwoorde beslissingen te nemen. Autonomie begint met verantwoordelijkheid. Iedereen is verantwoordelijk zijn voor leven, keuzes, behoeftes en gevoelens.

De volgende punten zijn van belang bij autonomie

  • Vertrouwen
  • Keuzes maken en respecteren
  • Verantwoordelijkheid
  • Voorzien in de eigen behoeften en de behoeften van een ander erkennen
  • Zelfreflectie
  • Respect voor jezelf en voor een ander
  • Persoonlijk leiderschap
  • Feedback ontvangen en geven

Autonomie in een leidinggevende positie

Autonoom zijn is een kracht van een goede leider. Een goede leider is zich bewust van de verschillende meningen en overtuigingen van mensen. Vanuit deze verschillen weet een goede leidinggevende deze verschillen bij elkaar te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van wat hij of zij uiteindelijk wil bereiken. Een autonome leidinggevende blijft bij zich zichzelf en zijn eigen waardes, maar weet anderen mee te nemen in die richting om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Tijdens dit proces zal een autonome leidinggevende de anderen steeds het gevoel geven gehoord te worden en van betekenis te zijn.

Autonomie ontwikkelen

Het is mogelijk om jouw autonomie te ontwikkelen. Be More You biedt leiderschapstrainingen aan leidinggevenden binnen bedrijven (MKB, corporate en overheden). Door middel van het combineren van data en coaching wordt er op effectieve en snelle wijze getraind om betere leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen.

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken