Vier redenen om geen assertiviteitscursus te doen

Marco Karman

Assertiviteit is een interessante en belangrijke eigenschap. Zeker in de huidige samenleving waarin steeds meer mogelijk is en we steeds meer keuzemogelijkheden hebben. Je moet weten wie je bent, wat bij je past, je mening durven geven en grenzen kunnen stellen. Zonder assertiviteit hebben externe invloeden (de tijd, gebeurtenissen, personen in je omgeving) meer invloed op jouw leven dan je eigenlijk zou willen. Om assertiever te worden kun je een assertiviteitscursus volgen, maar dit is niet voor iedereen de beste oplossing. In dit blog bespreken we vier redenen om geen assertiviteitscursus te doen.

Reden 1: Je bent te verlegen voor groepstraining

Sommige mensen zijn zo verlegen en onzeker dat ze zich niet durven aan te melden voor een assertiviteitscursus. Als je dat herkent, zoek dan individuele hulp. Hierbij kun je rustig op je eigen manier en je eigen tempo werken aan de eerste stappen van het vergroten van je zelfvertrouwen en leren assertief te zijn. Daarna kun je eventueel alsnog een assertiviteitscursus volgen.

Reden 2: Je wilt echte resultaten zien

Het resultaat van een training of cursus valt of staat met de effecten ervan in je dagelijks leven. Het nadeel van trainingen en cursussen is dat nieuw gedrag vaak geoefend wordt in de groep. In de groep is het veilig, mag je ook fouten maken en reageert iedereen positief en constructief op elkaar. Als de sfeer goed is, is het makkelijk(er) om je grenzen aan te geven of nee te zeggen, kortom om assertief te zijn. In de harde buitenwereld je grenzen aangeven of 'nee' zeggen, als de sfeer niet meer zo gezellig is, dat is vaak hele andere koek. Dan blijkt dat het oefenen tijdens de training vaak onvoldoende was om het ook echt in de praktijk te kunnen toepassen. Je lesboek belandt uiteindelijk in de kast en je bent niet veel opgeschoten. Met een beetje pech levert het alleen maar extra stress op, want: weer een mislukte poging.

Reden 3: Je wilt snel resultaat zien

Een assertiviteitscursus duurt al gauw 8 tot 12 weken. Dat betekent dat je twee tot drie maanden onderweg bent. Soms kun je niet zo lang wachten. Soms zijn er dringende zaken die nu aangepakt moeten worden en heb je sneller hulp nodig. Je bent op zoek naar iets dat meteen resultaat brengt en niet pas na enkele maanden.

Reden 4: Je wilt maatwerk

Assertiviteit is een vrij ruim begrip. Het gaat over grenzen stellen, 'nee' zeggen, je mening geven, een idee in de groep gooien, kritiek geven, kritiek ontvangen, een tegenvoorstel doen, onderhandelen. Kortom, er zijn allerlei vaardigheden die we onder de noemer ‘assertiviteit’ hangen.

Het kan zijn dat je specifiek met één van deze vaardigheden moeite hebt. Ook in dat geval is een assertiviteitstraining niet de beste oplossing. Je krijgt dan ook les in dingen die je al goed beheerst. De vaardigheid waar jij graag dieper op in zou willen gaan, wordt kort besproken omdat het slechts een onderdeel is van de training. Liever zou je maatwerk willen. Een oplossing die zich concreet richt op het probleem waar jij tegenaan loopt en specifiek daarvoor hulp biedt.

Het alternatief

Tot voor kort dacht men dat het brein en daarmee ook je gedrag onveranderlijk waren. Eenmaal ingegraveerd, had je ermee te leren leven. Dat blijkt onjuist. De hersenen en daarmee ook je gedrag kunnen veranderen. Deze kernkwaliteit van de hersenen wordt neuroplasticiteit genoemd en maakt leren op een innovatieve manier mogelijk.

We leren steeds meer over het inzetten van neuroplasticiteit om ons natuurlijk leervermogen in de hoogste versnelling te zetten. Gedrag, aangestuurd vanuit het brein, is een resultaat van ervaringen uit het verleden, die worden vastgelegd in je neurale netwerk. Deze kwaliteit kan in trainingen worden gebruikt om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe neurale paden aan te spreken.


Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD