Veranderen van patronen in je brein 

Sanne Graat

Je brein is je navigator

Iets nieuws leren. Dat willen we allemaal wel. Een instrument leren spelen. Betere leiderschapskwaliteiten. Voor jezelf opkomen. Meer verbinden.

Het kenmerk van ‘iets nieuws leren’: je wilt het anders, dan je altijd al doet. En dat vraagt iets van je brein. Je brein is namelijk gewend aan je vertrouwde manier. En wil dat het liefst zo blijven doen.

En stel nou dat jij het toch graag anders doet: hoe doe je dat dan? Hoe verleid je je brein om mee te veranderen?

Je brein en patronen

Je brein is altijd op zoek is naar patronen. Dat bespaart energie: het hoeft alleen te reageren op afwijkingen van het patroon. Daarom doe je veel automatisch, je denkt niet meer na over fietsen of autorijden. En je weet vaak niet meer goed of je je voordeur hebt afgesloten toen je wegging.

Je brein houdt van gebaande paden. Je hele leven is het ermee bezig. Je brein ontwikkelt een fascinerend stelsel. Een routekaart om nieuwe gebeurtenissen de weg te wijzen. Je brein reageert vanuit het vertrouwde: de routekaart wordt ingericht vanuit gebeurtenissen die je brein kent.

Routes die je vaak gelopen hebt, liggen verankerd in je brein. En daardoor kies je vaak de voor jou (en je brein) vertrouwde, veilige route. Bekend terrein, waarom niet? Bijvoorbeeld omdat je graag iets nieuws leert. Of efficiënter wil werken. Of als die oude route je niet meer dient.

Verandering in je brein

Vergelijk je brein eens met een routeplanner: de wegen die in het verleden gelegd zijn, zijn in de routeplanner te vinden. Op basis van die situatie bepaalt de routeplanner de voor jou beste route. Gebaseerd op eerdere ervaringen (aangelegde wegen). Regelmatig veranderen de wegen. Dat gaat niet vanzelf: een nieuwe weg of brug moet eerst gebouwd worden. Daarna levert het veel op: ruimte, kortere route, minder belasting voor het milieu. Vervolgens krijgt de routeplanner een update en plant diezelfde routeplanner voor jou een nieuwe beste route.

Terug naar je brein

Een nieuw pad in je brein is niet meteen een snelweg. Het begint als een zandpad. Een zandpad met meer rust, ontspanning of focus. Een pad met nieuwe vaardigheden, kansen en mogelijkheden. Want zeg nou zelf, toen je steeds die oude route nam, zag je deze mogelijkheden niet.

Een nieuwe route leren is in het begin altijd onwennig. Voor je brein gaat het buiten de bekende patronen. Het gaat met vallen en opstaan. Het mooie is: als je valt en weer opstaat, verstevig je steeds jouw nieuwe pad. Totdat het een stevige route wordt. Als het zover is, kost het jou geen moeite en energie meer, om je nieuwe pad te kiezen. De verandering is voor je brein een patroon geworden. De update van jouw eigen navigatie is geslaagd.

Neuroplasticiteit

Je brein is flexibeler dan je denkt. Denk jij wel eens: ‘Zo ben ik nu eenmaal’, of ‘Dat kan ik nu eenmaal niet”? Dat klopt niet. Je kunt dit vervangen door: ‘Zo doe ik nu eenmaal’, of ‘Dat doe ik nu eenmaal niet’. En dan wordt het een keuze; Als jij echt iets wil leren of veranderen, past je brein zich aan. Hoe langer je volhoudt, hoe sterker deze nieuwe neurale paden worden en hoe makkelijker je vanuit deze nieuwe mindset functioneert.

Je brein is ook in staat om wegen en paden die je niet langer gebruikt, af te zwakken. Je brein werkt efficiënt: waar je aandacht aan besteedt wordt sterker, wat je niet gebruikt, wordt zwakker. Dat noemen we neuroplasticiteit. Je brein gaat nieuwe verbindingen leggen en dat is even zoeken. Wil jij graag iets leren, anders denken, iets afleren: begin ermee. Doe het zo vaak je kan, dan maak je van je brein een navigator. Jij richt je op wat jij wil en je brein creëert de route. Probeer het maar eens!

Train je brein neuroplasticiteit

Je brein trainen

Je brein heeft tijd en herhaling nodig om nieuwe wegen in te slijten. Dat betekent dat je wilskracht, doorzettingsvermogen en geduld nodig hebt. Zo train je je brein.

Duurt dit voor jou te lang? Wil je je nieuwe paden en daarmee een nieuwe manier van doen sneller inslijten? Dat kan! Versnelde ontwikkeling is mogelijk. Met onze trainingen krijgt je brein directe feedback, waardoor je in korte tijd heel gericht nieuwe neurale paden ontwikkelt.

Je ontdekt patronen in je brein. Je oefent en traint nieuwe paden in je brein en leert hoe je zelf regie krijgt over jouw hersenactiviteit: zo zorg je zelf dat je brein die nieuwe paden verstevigt. Nieuwsgierig? Lees dan onze whitepaper. En als je wilt weten of deze methode jou en jouw brein verder kan helpen, plan dan een adviesgesprek in.

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken