Val jij anderen lastig met jouw stress?

Marco Karman

Val jij anderen lastig met jouw stress?

Dat stress slecht is voor je hart, lijkt inmiddels alom bekend. Maar heb je eigenlijk al eens stilgestaan bij de dubbele betekenis van deze zin? De medische gevaren (bijvoorbeeld een vergrote kans op hart- en vaatziekten door psychologische stress) zijn dan misschien wel bekend, maar wat hoor je nu eigenlijk over de invloed van stress op onze emoties, relaties, ons vermogen om lief te hebben? In sommige gevallen kunnen we misschien wel zeggen dat stress niet alleen je eigen hart beïnvloedt, maar ook dat van anderen.

Jij en je partner

Misschien merk je dat stress af en toe de relatie met je partner (en eventueel je kinderen) beïnvloedt. De werkdruk van je baan is de laatste tijd misschien hoger dan je gewend bent, of je hebt ruzie met een goede vriend of vriendin. Hoewel deze dingen los staan van je relatie, betrap je jezelf er misschien op deze frustraties om te zetten in vervelende opmerkingen richting je partner of een onbedoelde snauw naar je kinderen. Wees eens eerlijk, hoe vaak hoor jij iets dat lijkt op: “Dat hoef je toch niet op mij af te reageren”?

Onbedoeld kan ‘jouw stress’ snel ‘jullie stress’ worden. Wat begon als een conflict op je werk, is door je gekibbel nu een ruzie met je partner. Gek eigenlijk, want zou je niet liever naast je partner staan in plaats van tegenover hem of haar?

Jij en je collega’s

Hetzelfde principe is eigenlijk te herkennen in de relaties op ons werk. Neem jij je partnerruzie mee naar je werk, of ben je heel goed in staat een onderscheid te maken tussen werk en privé?

Hoewel niemand wordt geboren met een voorgeprogrammeerde knop om feilloos te kunnen schakelen tussen werk en privé (of überhaupt tussen verschillende situaties), is het belangrijk om zelf bewuster te worden van de invloed die je hebt op jouw mindset en handelen. Wanneer je ’s ochtends achter je bureau gaat zitten, kun je een bewuste keuze maken in de manier van communiceren met je collega’s of leidinggevende. In de ideale situatie staat deze keuze helemaal los van de dingen die je eerder die dag, week of maand hebt ervaren (van de chagrijnige blik van de kassière bij de supermarkt, tot een eerdere aanvaring met wéér diezelfde collega). Wanneer je je dat goed realiseert, kun je steeds opnieuw met een frisse, open, onbevooroordeelde blik naar mensen, situaties en discussies kijken.

Jij en… Jezelf

What goes around, comes around. Vergeet niet dat alle signalen van stress die jij zelf uitzendt naar anderen, vaak weer op je eigen bordje terecht komen. De nare opmerking naar je collega zorgde misschien even voor een voldaan gevoel, maar waarschijnlijk hoef je vervolgens voorlopig niet meer op zijn of haar hulp en medewerking te rekenen. Ook kan je met je zenuwachtige, gehaaste gedrag je team aansteken en hiermee niet alleen je eigen productiviteit verlagen, maar ook die van je collega’s. Uiteindelijk levert je eigen negatieve gedrag naar anderen je dus vaak indirect nog meer stress op.

En nu? 4 tips!

Nu je wat meer inzicht hebt in de verhouding tussen stress en de relaties die je in je leven onderhoudt, geven we je graag een aantal tips die je zullen helpen naar een betere relatie met je omgeving.

Tip 1: Leef hier en nu

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker de moeite waard om te blijven oefenen: realiseer je dat je alleen in het hier en nu kunt acteren. Het is in 2016 nog steeds onmogelijk om in het verleden en de toekomst te handelen, alleen ‘nu’ ligt binnen jouw invloedssfeer. Zelfs in het ‘nu’ heb je niet altijd overal invloed op, bijvoorbeeld wanneer je vast staat in de file (je bent dan slechts betrokken). Wanneer je meer in het hier en nu leeft, zul je gemakkelijker situaties naast je neer kunnen leggen, om zowel thuis als op het werk makkelijker te bepalen wat er nu echt toe doet.

Tip 2: Scheiden (nee, niet op die manier)

Zoek uit waar je stress vandaan komt en houd vervolgens relatiestress thuis en werkstress op het werk. Val je partner, gezin en collega’s niet lastig met negatief gedrag dat voortkomt uit prikkels die niet op die plek zijn ontstaan. Wanneer je partner ook je collega is, vraagt dit dus om extra skills in het scheiden van werk en relatie!

Misschien overbodig, maar let op: het luchten van je hart bij je partner na bijvoorbeeld een aanvaring op je werk valt natuurlijk niet onder 'lastig vallen'. Het bespreekbaar maken van je stress moedigen we juist aan (zie tip 3).

Tip 3: Speak your mind

Aangezien de voorgenoemde tips soms makkelijker te begrijpen dan te gebruiken zijn, helpen we je ook graag een handje op weg met een vorm van schadebeperking. Wanneer je wel weet hoe je moet handelen, maar de oplossing nog niet in je gedrag terug te zien is (en je regelmatig terugschiet in oude patronen), probeer anderen hier dan op een positieve manier in te betrekken. Dit gaat vooral op in situaties waarbij je moeite hebt je stress te onderdrukken met mensen om je heen die niet per sé de oorzaak zijn van die stress. Wanneer je omgeving begrijpt wat er speelt, zullen zij meer begrip voor je hebben wanneer je een keer uit de bocht vliegt.

Tip 4: Back to basics 

Beter dan te leren omgaan met (te) hoge stresslevels, is op zoek gaan naar de bron van je stress. Loopt je relatie niet zo lekker, heb je last van hoge werkdruk of zit je gewoon even niet zo lekker in je vel? Het is nooit te laat om te starten met het verminderen van stress.

Meer weten?

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken