Tunnelvisie voorkomen als leidinggevende: alles over de risico’s van een tunnelvisie

Marco Karman

Ben je leidinggevende en werk je hard? Hard werken is goed, zo lang je maar tijd hebt voor ontspanning en rust. Werk je te hard of veel te hard? Dan heb je mogelijk last van een tunnelvisie: je ziet alleen nog maar het werk om je heen en verder niet.

Je draagt oogkleppen. Je blikveld is vernauwd. In dit artikel lees je over hoe je een tunnelvisie kunt herkennen, wat de gevaren ervan zijn en hoe je van de tunnelvisie af kunt komen.

silhouet in een tunnel

Hoe kun je tunnelvisie herkennen?

Marga (33) is jong en ambitieus. Ze werkt bij een drukkerij. Ze heeft in korte tijd met haar team een nieuwe app ontwikkeld om klanten te helpen snel en zonder rompslomp een bestelling te plaatsen. De klanten reageren positief. Het aantal orders neemt met 10% toe in 3 maanden. De directie is enthousiast en ziet potentie in Marga. Ze laat weten nog meer innovatieplannen te hebben. Ook op het gebied van interne processen en logistiek.

Een jaar lang gaat het crescendo. Marga boekt het ene succesje na het andere en werkt hard en veel met verschillende teams aan innovatie. Ze heeft het gevoel dat alles mee zit. Tijd voor haar vrienden en familie heeft ze nauwelijks meer. Al haar aandacht gaat naar het werk. Tot ze merkt dat niet alles meer lukt. Deadlines die ze zelf stelt, worden niet gehaald. Haar beproefde aanpak hapert. Ze krijgt op het werk nergens energie meer van.

Collega’s beginnen te mopperen. Nieuwe directieleden tonen geen interesse. Marga gaat nog harder werken met dezelfde aanpak om het tij te keren. En ergert zich aan teamleden die daar niet in meegaan. Ze wordt prikkelbaar en slaapt slecht. Eigenlijk voelt ze zich ziek, maar ze ziet het als een afgang om ziek thuis te blijven. Een collega op het werk zegt haar meerdere keren dat ze ontspanning moet zoeken. Maar telkens ziet ze weer iets dat eerst af moet.

vrouw werkend op een laptop

Het risico van tunnelvisie: een burn out

Marga ziet de wereld buiten het werk niet meer. Ze heeft last van tunnelvisie. Als ze zo door gaat, stevent ze af op een burn out. Herken je je in het voorbeeld van Marga? Tijd om de alarmklok bij jezelf te laten afgaan. Om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij last hebt van tunnelvisie en van een naderende burn out, kun je onderstaande vragen nalopen.

 1. Werk je tot laat door of over?
 2. Ga je nog harder werken door negatieve gebeurtenissen op het werk of opmerkingen?
 3. Denk je negatief over je werk?
 4. Neem je meer hooi op de vork dan je eigenlijke takenpakket?
 5. Pak je (bijna) alles aan op één bepaalde manier?
 6. Oordeel je negatief over andere manieren en mensen met andere manieren?
 7. Zoek je geen steun bij collega's of je leidinggevende of ervaar je die niet?
 8. Ben jij in je vrije tijd ook bezig met je werk?

Hoe ontstaat tunnelvisie?

Tunnelvisie ontstaat meestal door een combinatie van innerlijke kenmerken van jezelf en uiterlijke factoren. Innerlijke kenmerken die een tunnelvisie in de hand werken, zijn een grote betrokkenheid bij het werk, een grote behoefte om successen en resultaten te boeken en om je te onderscheiden van anderen.

Uiterlijke factoren die een tunnelvisie kunnen oproepen, zijn een hoge ambitie van de top van de organisatie met harde targets, en een zakelijke cultuur zonder aandacht voor beschouwing en evaluatie.

medewerkers in een brainstorm

Hoe voorkom je tunnelvisie?

‘Reizen is fataal voor vooroordelen, onzin en tunnelvisie.’ Deze uitspraak van schrijver Mark Twain spreekt boekdelen. Je hebt ontspanning en andere perspectieven nodig om een tunnelvisie te voorkomen of uit de tunnelvisie te komen. Twains wijsheid vind je terug in de vier belangrijkste tips die we je kunnen geven.

 • Zorg voor ontspanning naast je werk

Als je het gevoel hebt vast te lopen op je werk of anderen geven je signalen, ga dan niet nog harder werken. Nee, neem een dag, een week of een maand vrij. Ga wandelen of op reis of doe iets anders wat ontspanning geeft. Als je afstand neemt, kom je tot andere inzichten die je helpen bij die vastgelopen klus.

 • Leg het project stil als je vastloopt

Las een pauze in van een korte of langere tijd als het project geen voortgang boekt. Doe gezamenlijk een tussenevaluatie of schakel er iemand voor in. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat geldt voor het project, maar zeker ook voor je eigen gezondheid.

 • Zoek collega’s op die je een spiegel voor houden

Blijf niet alleen rondlopen met je negatieve gevoel over het werk. Zoek collega’s op die je vertrouwt om je innerlijke strijd mee te delen. Dit vereist moed. Maar het levert je veel op, in ieder geval een nog betere band met die ander. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je zien dat je niet de enige bent die worstelt met het werk.

 • Zoek alternatieven voor jouw beproefde aanpak

silhouetten van mensen die een duin afwandelen

Wees je bewust van je eigen aanpak. Vaak doe jij je werk op een manier waar je je niet bewust van bent. Sta eens stil bij jouw aanpak, vraag anderen ernaar hoe zij het zien. En kijk eens welke andere manieren er zijn om naar de opgave te kijken. Alle wegen leiden naar Rome. Jouw beproefde manier is niet heilig. Zoek naar alternatieven en maak ze onderdeel van jouw gereedschapskist.

Wat kan Be More You voor je betekenen?

Be More You kan je helpen. We combineren de kracht van IT (voor datametingen, analyse en visualisatie) met inzichten uit neurowetenschappen (werking van een brein in balans) in onze trainingen. Door zichtbaar te maken wat er zich in de hersenen afspeelt, helpen we je het natuurlijk leervermogen van je brein gericht in te zetten. Doordat we het onzichtbaar zichtbaar en het onbewuste bewust maken helpen we je om echte ontwikkelstappen te zetten. Velen zijn je voorgegaan en zien verrassende resultaten. Tijdens je programma word je individueel begeleid door een coach. De technologie maakt het mogelijk continu een oefensetting te creëren die je maximaal uitdaagt.

Door middel van technologie, breintraining en je eigen coach, zie je snel een gedragsverandering. Investeer in jezelf, laat je niet opsluiten in een tunnelvisie.

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD