Tunnelvisie voorkomen als leidinggevende: alles over de risico’s van een tunnelvisie

Marco Karman

Ben je leidinggevende en werk je hard? Hard werken is goed, zolang je maar tijd hebt voor ontspanning en rust. Werk je te hard of veel te hard? Dan heb je mogelijk last van een tunnelvisie: je ziet alleen nog maar het werk om je heen en verder niet.

Je draagt oogkleppen. Je blikveld is vernauwd. In dit artikel lees je over hoe je een tunnelvisie kunt herkennen, wat de gevaren ervan zijn en hoe je van de tunnelvisie af kunt komen.

Tunnelvisie

Hoe kun je tunnelvisie herkennen?

Marga (33) is jong en ambitieus. Ze werkt bij een drukkerij. Ze heeft in korte tijd met haar team een nieuwe app ontwikkeld om klanten te helpen snel en zonder rompslomp een bestelling te plaatsen. De klanten reageren positief. Het aantal orders neemt met 10% toe in 3 maanden. De directie is enthousiast en ziet potentie in Marga. Ze laat weten nog meer innovatieplannen te hebben. Ook op het gebied van interne processen en logistiek.

Een jaar lang gaat het crescendo. Marga boekt het ene succesje na het andere en werkt hard en veel met verschillende teams aan innovatie. Ze heeft het gevoel dat alles mee zit. Tijd voor haar vrienden en familie heeft ze nauwelijks meer. Al haar aandacht gaat naar het werk. Tot ze merkt dat niet alles meer lukt. De deadlines die ze zelf stelt, worden niet gehaald. Haar beproefde aanpak hapert. Ze krijgt op het werk nergens meer energie van.

Collega’s beginnen te mopperen, waardoor zij een opgejaagd gevoel krijgt. Nieuwe directieleden tonen geen interesse. Marga gaat nog harder werken met dezelfde aanpak om het tij te keren. En ergert zich aan teamleden die daar niet in meegaan. Ze wordt prikkelbaar en slaapt slecht. Eigenlijk voelt ze zich ziek, maar ze ziet het als een afgang om ziek thuis te blijven. Een collega op het werk zegt haar meerdere keren dat ze ontspanning moet zoeken. Maar telkens ziet ze weer iets dat eerst af moet.

Tunnelvisie herkennen

Het risico van tunnelvisie: een burn out

Marga ziet de wereld buiten het werk niet meer. Ze heeft last van tunnelvisie. Als ze zo door gaat, stevent ze af op een burn-out. Herken je je in het voorbeeld van Marga? Tijd om de alarmklok bij jezelf te laten afgaan. Om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij last hebt van tunnelvisie en wat naderende risicofactoren van een burn-out zijn, kun je onderstaande vragen nalopen.

 1. Werk je tot laat door of over?
 2. Ga je nog harder werken door negatieve gebeurtenissen op het werk of opmerkingen?
 3. Denk je negatief over je werk?
 4. Neem je meer hooi op de vork dan je eigenlijke takenpakket?
 5. Pak je (bijna) alles aan op één bepaalde manier?
 6. Oordeel je negatief over andere manieren en mensen met andere manieren?
 7. Zoek je geen steun bij collega's of je leidinggevende of ervaar je die niet?
 8. Ben jij in je vrije tijd ook bezig met je werk?

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij het voorkomen van een tunnelvisie?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Hoe ontstaat tunnelvisie?

Tunnelvisie ontstaat meestal door een combinatie van innerlijke kenmerken van jezelf en uiterlijke factoren. Innerlijke kenmerken die een tunnelvisie in de hand werken, zijn een grote betrokkenheid bij het werk, een grote behoefte om successen en resultaten te boeken en om je te onderscheiden van anderen.

Uiterlijke factoren die een tunnelvisie kunnen oproepen, zijn een hoge ambitie van de top van de organisatie met harde targets, en een zakelijke cultuur zonder aandacht voor beschouwing en evaluatie.

Hoe Onstaat Een Tunnenvisie

Hoe voorkom je tunnelvisie?

‘Reizen is fataal voor vooroordelen, onzin en tunnelvisie.’ Deze uitspraak van schrijver Mark Twain spreekt boekdelen. Je hebt ontspanning en andere perspectieven nodig om een tunnelvisie te voorkomen of uit de tunnelvisie te komen. Twains wijsheid vind je terug in de vier belangrijkste tips die we je kunnen geven.

 • Zorg voor ontspanning naast je werk

Als je het gevoel hebt vast te lopen op je werk of anderen geven je signalen, ga dan niet nog harder werken. Nee, neem een dag, een week of een maand vrij. Ga wandelen of op reis of doe iets anders wat ontspanning geeft. Als je afstand neemt, kom je tot andere inzichten die je helpen bij die vastgelopen klus en vermijd je een tunnelvisie.

 • Leg het project stil als je vastloopt

Las een pauze in van een korte of langere tijd als het project geen voortgang boekt. Doe gezamenlijk een tussenevaluatie of schakel er iemand voor in. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Dat geldt voor het project, maar zeker ook voor je eigen gezondheid.

 • Zoek collega’s op die je een spiegel voor houden

Blijf niet alleen rondlopen met je negatieve gevoelens over het werk. Zoek collega’s op die je vertrouwt om je innerlijke strijd mee te delen. Dit vereist moed. Maar het levert je veel op, in ieder geval een nog betere band met die ander. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zul je zien dat je niet de enige bent die worstelt met het werk.

 • Zoek alternatieven voor jouw beproefde aanpak

Tunnelvisie Voorkomen

Wees je bewust van je eigen aanpak. Vaak doe jij je werk op een manier waar je je niet bewust van bent. Sta eens stil bij jouw aanpak, vraag anderen ernaar hoe zij het zien. En kijk eens welke andere manieren er zijn om naar de opgave te kijken. Alle wegen leiden naar Rome. Jouw beproefde manier is niet heilig. Zoek naar alternatieven en maak ze onderdeel van jouw gereedschapskist. Hulp vragen is een goede manier voor het voorkomen van een tunnelvisie!

Wat kan Be More You voor je betekenen?

Be More You kan je helpen om een tunnelvisie te voorkomen. We combineren de kracht van IT (voor data metingen, analyse en visualisatie) met inzichten uit neurowetenschappen (werking van een brein in balans) in onze trainingen. Door zichtbaar te maken wat er zich in de hersenen afspeelt, helpen we je het natuurlijk leervermogen van je brein gericht in te zetten. Doordat we het onzichtbaar zichtbaar en het onbewuste bewust maken helpen we je om echte ontwikkelstappen te zetten. Velen zijn je voorgegaan en zien verrassende resultaten. Tijdens je programma word je individueel begeleid door een coach. De technologie maakt het mogelijk continu een oefensetting te creëren die je maximaal uitdaagt.

Door middel van technologie, breintraining en je eigen coach, zie je snel een gedragsverandering. Investeer in jezelf, laat je niet opsluiten in een tunnelvisie.

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken