arrow_drop_up arrow_drop_down

Met tegenzin naar je werk: Hoe breng je hier verandering in?

Werk maakt een belangrijk deel uit van je leven. We steken er heel veel tijd en energie in. ‘Mijn collega’s zien me meer dan mijn partner’, die opmerking heb je vast wel eens gehoord of misschien zelf wel eens gebruikt. Omdat het zo’n belangrijk deel van ons leven is, is het erg belangrijk dat we plezier hebben in het werk. Als je met tegenzin naar je werk gaat, dag in dag uit, dan is het tijd om stevig aan de bel te trekken. En al zeker wanneer je een leidinggevende functie invult. Je bent verantwoordelijk voor een groep mensen en voor je het weet heeft jouw tegenzin z’n weerslag op het team. Tijd voor verandering, maar welke? In dit artikel hopen we je te helpen met een eerste stap.

Waardoor ontstaat tegenzin in het werk?

Ieder mens is uniek. Omstandigheden die de een goed doen, kunnen de ander diep ongelukkig maken. Het is dus heel persoonlijk waar je tegenzin voor het werk vandaan komt. We bespreken hieronder drie oorzaken van tegenzin in het werk, misschien herken je ze.

De eerste oorzaak is werkdruk, te veel hooi op je vork. De tweede oorzaak is mismatch, niet op de goede plek zitten. En de derde oorzaak die we hier bespreken, is zelfblokkade, jezelf in de weg zitten.

Heb je te veel hooi op je vork?

We leven in een snelle samenleving. Deze tijd wordt ook wel de informatiemaatschappij genoemd. Die kenmerkt zich door snelle veranderingen op allerlei gebied door kennis die elke dag exponentieel groeit en beschikbaar komt voor iedereen.

Op het werk zie je dit dubbel en dwars terug, toch? Dit kan voor veel mensen stress veroorzaken. Kijk alleen maar hoe de smartphone ons leven heeft veranderd. De hele dag door kun je berichten ontvangen en heb je een computer bij de hand om alles op te zoeken waar je vragen over hebt. En kijk maar hoe gemakkelijk je thuis met een paar klikken het netwerk van je werkgever op kunt om het werk binnen te halen.

met tegenzin naar je werk

Je zit niet op de goede plek?

Werk en privé kunnen compleet door elkaar heen lopen als je geen grenzen stelt. Als je langere tijd te veel hooi van het werk op je vork neemt, kun je afstompen. Is het je werkgever die je overvraagt, ga dan het gesprek aan.

Zijn het je collega’s of medewerkers die zich keer op keer niet weten te redden zonder jouw inbreng, maak ook dit dan bespreekbaar. Kom je er niet verder mee, ga dan voor jezelf heel eerlijk na of je nog wel op de goede plek zit. Het kan dan een bevrijding zijn om van werkplek te veranderen, binnen of buiten je organisatie.

Je zit vooral jezelf in de weg?

Maar het kan heel goed dat jij zelf je grootste veroorzaker bent van je werkdruk. Dat je te veel klussen aanneemt, te snel ja zegt, te weinig overlaat aan anderen. Of je bent actief op meerdere fronten en verliest de focus op je kerntaak. Misschien ben je ook druk met de personeelsvereniging, de bedrijfshulpverlening of de ondernemingsraad. Misschien loop je alle bijeenkomsten af die zich aandienen, bang om iets te missen.

Alleen al deze waarheid onder ogen durven te zien, dat je zelf de werkstress en de tegenzin veroorzaakt, vereist moed. En ook veranderen vanwege dit inzicht vereist moed. Kijk in de spiegel en durf de eerste stap te zetten om te veranderen. Hoe? Heel simpel, alleen al je zorgen over je eigen gedrag toegeven of uitspreken naar iemand die je vertrouwt, is genoeg. Dat maakt je zorgen ‘echt’ voor jezelf en die ander. En deze eerste kleine stap opent de deur naar nieuwe mogelijkheden.

werken met tegenzin

Komen je talenten wel tot ontplooiing?

Wat veel leidinggevenden en andere werkenden meemaken, is dat ze in het werk hun talenten niet kunnen aanspreken. Misschien geldt dat ook voor jou. Hoe kom je op deze functie terecht? Heb je er zelf altijd hartstochtelijk naar verlangd?

Of ben je er in gerold omdat het nu eenmaal bij je opleiding past? Of omdat je omgeving het van je verwacht? Of omdat er geen andere leuke banen beschikbaar waren en er toch geld op de plank moest komen? Er kunnen vele ‘middelmatige’ redenen zijn om ja tegen een baan te zeggen. Zo’n keus kan goed uitpakken, maar helaas leidt deze vaak tot een positie die niet bij je talenten past. En tot een knagende tegenzin in het werk.

effecten tegenzin werk

Welk effect heeft tegenzin in het werk op je leven?

Hoe werkt de tegenzin door in je leven? Het verhaal van Ferdinand is een voorbeeld hoe het mis kan gaan. Ferdinand kreeg een leidinggevende baan in de schoot geworpen bij een groothandel. Zonder al te veel na te denken ging hij op het aanbod in. Het werk bleek gemakkelijker dan hij dacht. De medewerkers konden zich goed redden. De hoeveelheid werk was goed te doen.

De organisatie stond open voor zijn adviezen, maar in een half jaar waren die opgevolgd en ging ieder weer over tot de orde van de dag. Ferdinand begon zich te vervelen. Dat duurde enkele weken, en toen enkele maanden.

Ferdinand werd nonchalant op het werk, hij ging fouten maken in ogenschijnlijk eenvoudige taken. Thuis werd Ferdinand prikkelbaar en mopperig. Steeds vaker brak er ruzie uit in huis. Zijn partner hield het tot slot niet meer uit, pakte de koffer in en vertrok naar familie. Ferdinand schrok ‘wakker’, sprak met anderen over de situatie en trok zijn conclusies. Hij heeft inmiddels een andere baan die veel beter bij hem past. En hij en zijn partner hebben voorzichtig het contact weer opgepakt.

Gerelateerde informatie

Benieuwd naar blogs of artikelen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp:

Wat kan Be More You doen voor je?

Ga je met tegenzin naar je werk? En wil je daar graag wat aan doen? Wil je op zoek naar de oorzaken binnen en/of buiten jezelf? Ben je bereid om de tegenwerkende patronen in jezelf onder de loep te nemen met behulp van moderne breinwetenschap en data technologie? Sta je open voor professionele coaching om met die inzichten aan de slag te gaan? Volg dan een training bij Be More You. Honderden gingen naar volle tevredenheid je voor.

Bekijk ook: testimonials van klanten

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg  je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

 

Afspraak inplannen

 

Reactie plaatsen