Stress verminderen met me-time: 5 redenen om er nu mee te beginnen

Marco Karman

Gezelligheidsdieren, listen up! Hoe leuk het ook is om een uitbundig sociaal leven te hebben en altijd gezelligheid om je heen te hebben: het is erg belangrijk (misschien wel noodzakelijk) om af en toe alleen te zijn. Me time. Sommige van ons zijn bang om alleen te zijn, we vinden er niks aan. Anderen zijn juist liever alleen (hallo introverten) en raken lichtelijk geïrriteerd doordat ze te veel tijd met anderen moeten doorbrengen.

Menselijk contact is gezond, heel gezond. We verbinden, leren en groeien door relaties met elkaar aan te gaan. Toch kan een goed ding slecht worden wanneer er te veel van is. Hier zijn een paar redenen om vaker alone time in te lassen:

Leer jezelf kennen

Ken jij jezelf? Weet je wie je echt bent? Waar je voor staat? Wanneer we tijd nemen om alleen te zijn met onze gedachten, worden we vaak verbaasd door de dingen die we ons realiseren over waar we van houden in het leven. En de dingen die we liever niet (meer) zien. Plan eens een date met jezelf in om jezelf beter te leren kennen!

Boost je zelfvertrouwen

Wanneer je tijd alleen kunt spenderen en je hierbij comfortabel voelt, heb je een nieuw level van zelfvertrouwen bereikt. Je hebt niet constant mensen om je heen nodig om je speciaal of gewaardeerd te voelen. Je kunt dit helemaal zelf, yes! Veel mensen voelen zich niet fijn wanneer ze alleen zijn, bijna verloren. Is alleen zijn nieuw voor je? Begin dan rustig aan en wen stap voor stap aan het alleen zijn. Je zal het snel fijn vinden en ernaar gaan verlangen!

Productiviteit: altijd welkom

Moet je eens zien wat je allemaal voor elkaar gekregen hebt. Top. Je weet dat je nog niet de helft had kunnen doen als je nog aan een wijntje zat te nippen op die verjaardag. Heb je een to do list met zaken die echt niet meer kunnen wachten? Je kunt sneller dingen afstrepen wanneer je wat tijd inplant om alleen te zijn. Werken zonder afleiding kan je naar een hele productieve bui helpen: het trotse gevoel wanneer je het laatste puntje afstreept (een uur eerder dan gepland) is fantastisch!

Leer iets nieuws

Als je alleen bent, ben je op jezelf aangewezen. Of de situatie nou onbenullig (je krijgt een potje augurken niet open) of meer impactvol is: je moet het zelf oplossen. Je creativiteit wordt aangewakkerd en je zal versteld staan van je eigen kunnen!

Kom tot rust

Niemand die iets van je vraagt. Niemand die iets van je wil. Niemand anders dan jij die bepaalt wat je wanneer doet. Even geen impulsen van andere mensen. Je hoeft niet dagelijks alleen te zijn, maar geef toe, klinkt dit niet heel lekker voor een keertje?

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD