Stoppen met piekeren over het werk, hoe doe je dat?

Marco Karman

Ben jij leidinggevende in een grote of middelgrote organisatie? Dan heb je veel uitdaging in je werk in deze tijden van snelle veranderingen. Al die uitdagingen zorgen voor werkstress. Kun je daar goed mee omgaan? Of leidt het tot piekeren, piekeren en nog eens piekeren? Dit artikel gaat over de oorzaken van al dat gepieker en de negatieve gevolgen ervan. En hoe je daar een positieve draai aan kunt geven.

Wat is piekeren?

Piekeren is malen in je hoofd. Je gedachten gaan in rondjes, dezelfde gedachten blijven terugkomen. Piekeren wordt dan negatief denken. Negatieve gedachten stapelen zich op: Wat is de oplossing voor het probleem? Er is geen oplossing! Hoe kom ik hier uit? Ik kom hier niet uit! Hoe los ik dit op? Ik los dit niet op!

Waar kun je over piekeren als leidinggevende?

Als leidinggevende heb je veel op je bord. Er komt van alles op je af. Dat is niet anders, het hoort erbij. De kunst is om er op een gezonde manier mee om te gaan en de werkstress de baas te blijven. Je kunt je druk maken over de hoeveelheid werk, de verantwoordelijkheden die je hebt, over de omgang met anderen op je werk, over de complexiteit van je werk, of over de systemen en procedures op je werk.

piekerende man

Wat zijn de oorzaken van gepieker?

Piekeren kan door interne of externe factoren komen.

Interne factoren liggen in jezelf. Het gaat dan vaak om een disbalans tussen spanning en ontspanning. Je bent zowel lichaam als geest, verwaarloos je het een, dan heeft dat gevolgen voor het ander. Ben je teveel met de geest bezig, met je hoofd, dan kan dat op piekeren en malen uitdraaien. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. Je denkt door nog meer te denken de oplossing te kunnen vinden voor je probleem. Je vergeet aandacht aan je lichaam te besteden. Je lichaam vraagt om ontspanning. Die behoefte negeren veroorzaakt nieuwe stress, en zo draai je rond in een draaikolk van stress.

De oorzaak van het piekeren kan ook te maken hebben met hoe je met invloed en betrokkenheid omgaat. Als je je drukt maakt over zaken waar je direct invloed op hebt, kun je tot oplossingen komen. Als je je druk maakt om zaken waar je betrokken bij bent maar geen directe invloed op hebt, kun je heel gefrustreerd raken. Het is dan niet aan jou om tot oplossingen te komen, dus kun je je er beter niet druk om maken.

Externe factoren liggen buiten jezelf. Het kan goed zijn dat je werkomstandigheden bijvoorbeeld niet bij je passen. Zit je op de juiste plek? Past de functie wel bij je, of de taken? Voel jij je thuis bij de cultuur van je organisatie? Strookt de manier van omgaan met elkaar in je bedrijf met jouw wensen en behoeften? Als het hier schuurt, kan dat de oorzaak zijn van piekeren en werkstress.

De gevolgen van gepieker

Als je veel piekert, ga je blokkeren. Je zit figuurlijk te veel in je hoofd, waardoor je geen verbinding meer hebt met je omgeving. Op het werk kan dit vervelende gevolgen hebben. Je werk zal minder goed en snel uit je handen komen. Collega’s zullen dit merken en erop reageren, verbaal en non-verbaal. Er komt kritiek los op je functioneren. Daar zul je moeilijk mee om kunnen gaan, omdat je niet ontspannen bent en gestrest rondloopt.

Piekeren heeft niet alleen gevolgen op je werk, maar op de kwaliteit van je hele leven. Het gepieker kan zorgen voor een disbalans tussen werk en privé. Je energie is vooral gericht op werkzaken. Je privé leven lijdt daaronder. Wat je aandacht geeft groeit. Wat je geen aandacht geeft, verpietert.

Piekeren kan ook gevolgen hebben voor je nachtrust. Als je slechter gaat slapen door het gemaal in je hoofd, kun je in een negatieve spiraal terecht komen. Zie hiervoor ook het artikel over slapeloosheid.

in elkaar gevouwen handen

Wat kun je doen om het piekeren te stoppen?

Wat kun je aan gepieker doen? Hieronder een aantal praktische tips.

  1. Zet voor jezelf op een rij wat je spanning geeft op het werk, zit het bij jezelf of ligt het aan de omstandigheden?
  2. Zet ook voor jezelf op een rij wat je energie geeft op het werk
  3. Praat er met iemand over die je vertrouwt
  4. Houd de balans tussen lichaam en geest: zorg voor goede voeding, beweeg genoeg elke dag, zoek ontspanning tussen de bedrijven door, sport meerdere keren per week
  5. Probeer eens gerichte ontspanningsoefeningen of pak mindfulness op


Pak je gepieker aan met Be More You

Kom je er met de tips in dit artikel niet uit? Blijft het gepieker de boventoon voeren? Dan kan Be More You je helpen met wat je blokkeert. De coach van Be More You doet dat op een moderne manier: door je hersenactiviteit te meten en deze in een veilige setting met jou te bespreken. Er zijn verschillende brein trainingen voor je, van een korte training bij jou op het werk tot een uitgebreidere training op locatie met begeleiding ook na afloop. Verander je leven, investeer in jezelf!

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken