Wat is reactief?

Marco Karman

Een reactieve houding betekent dat je niet zelf initiatief neemt, maar pas in actie komt als jouw omgeving daarom vraagt. Anderen bepalen daardoor hoe jouw dag eruit ziet in plaats van jij zelf. Je stelt zaken uit en laat dingen liggen tot op het laatste moment wat voor stress zorgt en het niet kunnen halen van deadlines. Je verliest door een reactieve houding het overzicht en je loopt steeds achter de feiten aan. Het is ook moeilijk om samen te werken met iemand met een reactieve houding, omdat het moeilijker is om resultaten te behalen.

Wat is het verschil tussen reactief en proactief?

Reactief is het tegenovergestelde van proactief. Een proactieve houding betekent dat je het roer in eigen hand neemt. Je kijkt vooruit en handelt zonder dat je eerst afwacht dat een ander dat van je vraagt. Een proactieve houding draagt bij aan het bereiken van je doelen.

Leidinggevenden met een reactieve houding

Leidinggevenden met een reactieve houding, zorgen ervoor dat het team dit gedrag kopieert. De hele organisatie heeft het druk zonder dat er werkelijk doelen bereikt worden. Zodra de leidinggevende een proactieve houding aanneemt, kan het team weer effectiever functioneren en zullen er in minder tijd meer doelen bereikt worden.

Van reactief naar proactief

Bij trainingen en coaching wordt er vooral gepraat en uitgelegd: je vergroot je inzicht maar voor de daadwerkelijke toepassing moet je zelf aan de bak.

En dat betekent bewust veel oefenen.

In de alledaagse drukte ligt je focus vroeg of laat ergens anders. Als dat gebeurt staat je ontwikkeling stil. En neemt de macht der gewoonte de regie weer over.

Bij be more you doen we dat anders. Heel anders.

Door meting van je hersenactiviteit komen we direct tot de kern: je huidige state-of-mind en ontwikkelpotentieel.

De combinatie van monitoren van onbewuste hersenactiviteit, ervaren coaches die daar patronen in zien en feedback op geven, zorgen ervoor dat je je bewust wordt van je automatische piloot.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD