Spreek je uit, professioneel nee zeggen

Sanne Graat

Waarom is professioneel nee zeggen zo moeilijk? 

In een bespreking wordt besproken dat een taak moet worden opgepakt. ‘Wie wil dat doen?’ Er volgt een stilte. Jij voelt je verantwoordelijk, je werkt graag prettig samen en wil graag aardig gevonden worden. Bovendien hou je niet van zo’n stilte waarin niemand verantwoordelijkheid neemt. En dus zeg je… ‘Dat doe ik wel’. Als je het zegt, voel en weet je meteen: dit is eigenlijk teveel, ik wil het niet, dit hoort niet bij mijn taken.  

Je wil graag gemakkelijker professioneel nee zeggen. 

Ja zeggen levert iets op: een taak wordt gedaan, je helpt iemand anders, het moet toch gebeuren. Maar het kost je ook iets: jij hebt er een to do bij, of je hebt ergens de verantwoordelijkheid voor. Soms zeg je te vaak ja en dan gaat dat ten koste van jezelf of jouw takenpakket. Je verantwoordelijkheden passen niet meer in de tijd die je hebt. Je mist de assertiviteit om nee te zeggen. 

Redenen dat professioneel nee zeggen zo moeilijk kan zijn: 

  • Je wilt aardig gevonden worden 
  • Je voelt je verantwoordelijk, de taak moet toch gebeuren 
  • Je vindt dat jij de taak het beste kan uitvoeren, beter dan een ander 
  • Je wilt geen confrontatie of conflict  
  • Je bent bang om iets te missen als je nee zegt 
  • Je bent bang dat mensen vinden dat je je werk niet goed doet als je nee zegt 
  • Je vindt het moeilijk om een assertieve reactie te geven, vanwege mogelijke reacties van anderen 

Het belang van professioneel nee zeggen 

We hebben gezien waarom het moeilijk kan zijn om professioneel nee te zeggen. Ja zeggen lijkt goed voor de samenwerking, voor de productiviteit. Maar is dat echt zo? Wij denken van niet. Een assertieve reactie waarin je aangeeft waar je volmondig ja, maar ook helder en duidelijk nee tegen zegt, levert meer op: voor jezelf én voor de ander. Professioneel nee zeggen is van groot belang. 

Assertiviteit: professioneel nee zeggen tijdens een team meeting. Samenwerken met je colelega

Redenen waarom professioneel nee zeggen een belangrijke ‘ja’ oplevert 

Nee zeggen in de professionele context is belangrijk voor jezelf als professional, maar ook voor de onderlinge relatie en gezamenlijke resultaten. Assertiviteit zorgt voor helderheid: je weet wat je aan elkaar hebt. Bovendien is een gezonde werkomgeving met vitale collega’s voor iedereen van belang.  

Professioneel nee zeggen en vitaliteit 

Professioneel nee zeggen levert energie, tijd en regie op. Dit draagt bij aan de vitaliteit van jou als werknemer en collega. Assertiviteit en nee zeggen zorgen voor betere prioriteiten en meer voldoening. Je pakt taken meer op tijd op, omdat je ze belangrijk vindt en je er energie van krijgt. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer vitaliteit.  

Je komt de afspraken die je hebt na, omdat er voldoende ruimte is in je planning. Daarnaast kom je afspraken met jezelf na, wat zorgt voor regie. Bovendien werkt dit als een goed voorbeeld voor anderen: ook zij ontwikkelen assertiviteit om nee te zeggen tegen wat minder belangrijk is.  

Samenwerking en resultaten  

Professioneel nee kunnen zeggen door op een heldere, respectvolle en vriendelijke manier een taak af te wijzen, levert meer tijd op. Tijd voor taken die je echt belangrijk vindt in je werk. Een assertieve reactie zorgt ervoor dat de planning en verdeling van taken bespreekbaar is. Professioneel nee zeggen zorgt voor een cultuur waarin je bespreekt wie welke taken uitvoert. Iedere collega doet taken waar hij of zij energie en voldoening van krijgt 

Professioneel nee zeggen ondersteunt de balans tussen werk en ontspanning 

Om je werk goed te kunnen doen is het belangrijk om te kunnen ontspannen. Het is bewezen dat je effectiever werkt als je inspannende taken afwisselt met ontspanning. Ook daarvoor is assertiviteit en nee zeggen belangrijk. Te vaak ja zeggen gaat snel ten koste van je eigen pauze of vrije tijd. Dat komt je efficiëntie niet ten goede. Een assertieve reactie zorgt ervoor dat jij jouw energiemanagement in de gaten houdt.  


Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Professioneel nee zeggen op een respectvolle manier 

Professioneel nee zeggen vraagt om een assertieve reactie. Vooral als dat niet in je aard zit, kan het best lastig zijn. Hier vind je aandachtspunten om professioneel nee te leren zeggen, op een vriendelijke en heldere manier. Uitgangspunt is dat je door jouw assertieve reactie de taak niet gaat uitvoeren, maar wel samenwerkt om een oplossing te vinden.  

Klein beginnen 

Als je begint met nee zeggen als assertieve reactie, kan het onwennig zijn. Je bent het niet gewend en mensen zijn het niet gewend van jou. Begin daarom klein. Als je merkt welke ruimte je dit geeft, geeft dit motivatie. Je merkt dat het je steeds makkelijker afgaat. Misschien vind je oefenen met professioneel nee zeggen zelfs leuk! 

Kijk de kunst intussen ook eens af bij anderen. Wat is hun assertieve reactie en hoe zie je hen nee zeggen? Een goed voorbeeld is vaak inspirerend. 

Bedenktijd 

De meeste taken zijn niet acuut. Je hoeft dus niet meteen te reageren op een verzoek of mail. Dit geeft een ander ook de keuze om eventueel een alternatief plan te maken. Wachten met reageren is een prima strategie om te overwegen of je professioneel nee wil zeggen. 

Gebruik de ik-boodschap en toon begrip 

Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zou je graag helpen, maar mijn planning laat het niet toe op dit moment.’ Nee zeggen is niet persoonlijk. Je wijst niet de persoon af, maar een vraag of verzoek. 

Zeg helder en respectvol nee zonder verantwoording af te leggen 

Leg niet uit waarom je niet aan het verzoek kan voldoen. Je voorkomt hiermee discussie over de relevantie van de ene of de andere taak. 

Als iemand toch aanhoudt, herhaal dan jouw assertieve reactie 

‘Jammer dat het mij niet lukt. Mijn planning laat het niet toe.’ Verzin niet meer redenen, want dan ontstaat er snel discussie over argumenten. En over wat belangrijker is of zou moeten zijn. 

Door professioneel nee te (blijven) zeggen komt de ander in de luisterstt and. Als jouw assertieve reactie een resoluut ‘Nee’ is, let dan eens op de reactie van de ander. Je zult zien da de ander dan vaak luistert wat er aan de hand is. En dat de ander actiever blijft in het samen zoeken naar een oplossing. 

Nee zeggen tegen je leidinggevende. Het kan professioneel en op een assertieve manier tijdens een meeting.

Denk mee over een alternatief 

Je biedt een alternatief tijdstip aan ‘Over drie weken heb ik wel ruimte’, of een alternatieve oplossing ‘Je kunt zo’n taak ook uitbesteden aan…’.  

Als je leidinggevende bent en de neiging hebt om veel op te lossen voor de mensen in je team, helpt het om iets te zeggen als: ‘Wat heb jij nodig om verder te kunnen?’ Je neemt de taak dan niet over, maar helpt de ander om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dit is professioneel nee zeggen op een andere manier: je activeert de ander om zijn oplossende vaardigheden aan te spreken. Een mooi neveneffect is dat collega’s taken beter in de vingers krijgen, doordat je ze door nee te zeggen niet meer overneemt. 

Geef aan welke prioriteit moet schuiven 

Als je ja zegt tegen het een, zeg je nee tegen het ander, hebben we gezien. Spreek dit eens uit: ‘Als ik aan dit verzoek voldoe, gaat dat ten koste van…’ Zo zeg je niet meteen nee, maar overleg je samen over de prioriteit van de taak. Als het dan toch een ja wordt, is het in ieder geval duidelijk tegen welke taak je tegelijk professioneel nee zegt. Gezamenlijk de prioriteiten rangschikken bevordert de samenwerking.   

Geniet van de ruimte die je creëert door professioneel nee zeggen 

Besef elke keer wat professioneel nee zeggen jou oplevert. Geniet van de taken die je wel kan doen, doordat je nee zegt tegen verzoeken. Je krijgt af wat echt moet gebeuren, bent bezig met taken die belangrijk voor je zijn, doet waar je enthousiast over bent. Dat smaakt naar meer toch? 

Geniet van wat je wel kan doen, door professioneel nee te zeggen. Je krijgt af wat echt moet gebeuren, bent bezig met taken die belangrijk zijn, waar je zin in hebt en waar je enthousiast over bent 

Soms moeten we nee zeggen zodat we meer tijd hebben om ja te zeggen.’ – Suzette Hinton 

Veel plezier met het ontdekken van de ruimte die je krijgt door professioneel nee zeggen! 

Wil je weten hoe jouw brein je kan ondersteunen in het ontwikkelen van jouw persoonlijke ontwikkeling? Plan dan een gesprek met ons. We overleggen graag met je over de meerwaarde die onze training voor jou kan hebben.  

Bekijk onze trainingen en plan een gratis adviesgesprek in. 

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken