Wat is proactief?

Marco Karman

Je kijkt vooruit en handelt zonder dat je eerst afwacht dat een ander dat van je vraagt. Een proactieve houding draagt bij aan het bereiken van je doelen. Proactief is het tegenovergestelde van reactief. Proactief zijn is meer dan alleen initiatief nemen. Mensen met een proactieve houding weten waar zij invloed op kunnen uitoefenen. Ze besteden geen energie aan dingen die buiten hun cirkel van invloed liggen.

De voordelen van een proactieve houding

Een proactieve houding wordt gekenmerkt door de volgende punten:

  • Je kijkt vooruit en handelt met oog op de toekomst
  • Je zet veranderingen in gang
  • Je neemt initiatief
  • Je handelt zelfstandig en autonoom
  • Je anticipeert op kansen en bedreigingen

Een proactieve houding biedt voordelen zoals betere prestaties op het werk, meer groei en zelfontwikkeling en betere kansen op de arbeidsmarkt.

Door een proactieve houding minder stress

Een proactieve houding kan je helpen om minder stress te ervaren. Doordat je anticipeert op de toekomst, kan je beter plannen. Door niet meer dan 60% van je dag in te plannen houd je ruimte over voor onverwachte dingen. Ook zorgt een proactieve houding ervoor dat je minder snel de slachtofferrol aan neemt. Je staat meer in je eigen kracht en je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf. Als je op deze manier je doel bereikt geeft dat een goed gevoel.

Zie ook: Reactief gedrag: hoe buig je dit om naar proactief gedrag?

Snel en blijvend een proactieve houding ontwikkelen?

Wil jij proactiever worden?

Bij trainingen en coaching wordt er vooral gepraat en uitgelegd: je vergroot je inzicht maar voor de daadwerkelijke toepassing moet je zelf aan de bak.
En dat betekent bewust veel oefenen.

In de alledaagse drukte ligt je focus vroeg of laat ergens anders. Als dat gebeurt staat je ontwikkeling stil. En neemt de macht der gewoonte de regie weer over.

Bij be more you doen we dat anders. Heel anders.

Door meting van je hersenactiviteit komen we direct tot de kern: je huidige state-of-mind en ontwikkelpotentieel.

De combinatie van monitoren van onbewuste hersenactiviteit, ervaren coaches die daar patronen in zien en feedback op geven, zorgen ervoor dat je je bewust wordt van je automatische piloot.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD