Benut jij je potentie als leidinggevende?

Marco Karman

Kun jij je ei kwijt in je werk als leidinggevende? Komen jouw kwaliteiten goed uit de verf? Krijg jij de ruimte om vaardigheden verder te ontwikkelen? Zet je werkgever je in op jouw talenten? Dit artikel gaat in op het benutten van jouw potentie.

Als je jouw potentie volledig benut, kun je ontspannen werken en veel resultaat behalen. En dat niet alleen, ook je medewerkers hebben er baat bij. Blijft jouw potentie verborgen, dan loop je kansen mis en kun je werkstress krijgen of verpieteren.

Wat betekent dat, je potentie benutten?

Je potentieel benutten betekent jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten inzetten. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die drie termen? Kwaliteiten heb je. Vaardigheden kun je aanleren. Een talent is een unieke combinatie van kwaliteiten en vaardigheden.

Altijd is er een verbinding tussen vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Neem als voorbeeld Virgil van Dijk, de topvoetballer van Liverpool en het Nederlands elftal. Virgil was vast al een beweeglijk ventje vroeger (kwaliteit). Op het voetbalveld leerde hij die beweeglijkheid in voetbal skills om te zetten (vaardigheid). De kenners zagen zijn unieke talent, wat hem bracht waar hij nu is.

Stimuleert je omgeving jouw potentie?

Veel mensen zitten op een spoor in hun loopbaan door keuzes die door anderen zijn bepaald. Ouders, familie, vrienden en omgeving spelen daarin een grote rol. Maar ook werkgevers die denken dat het op kennis en diploma’s aan komt, niet op kwaliteiten en vaardigheden. Dat hoeft niet erg te zijn, ook dan kun je heel blij zijn met het werk dat je doet. Maar het kan ook frustrerend zijn. Zoals bij Pieter.

Pieter (30)

Pieter (30) houdt van mooie dingen. Op de basisschool runt hij de schoolkrant samen met een clubje andere enthousiaste leerlingen. Nick doet de vormgeving en het drukwerk. Anderen doen interviews en verzamelen nieuwtjes. Samen hebben ze veel lol. Op de middelbare school doet hij enthousiast mee aan de jongerenpagina. Steeds hoort hij om zich heen: jij moet communicatie gaan doen. Pieter belandt op de HBO communicatie.

Na de opleiding kan hij direct bij de provincie aan de slag, als junior communicatie adviseur. Hij pakt van alles aan en heeft het naar zijn zin, vooral vormgeving boeit hem het meest. Na 8 jaar valt zijn chef uit. Pieter wordt gevraagd in te vallen. Pieter zegt ja, dit is toch de ultieme communicatiebaan? Hij is nu vooral met werkverdeling en strategische communicatie bezig. De invalbeurt wordt verlengd, Pieter doet het goed zeggen ze. Maar van binnen knaagt het. Pieter gaat slechter slapen en krijgt spanningen met zijn partner.

Heb jij inzicht in je eigen potentieel?

Veel mensen zijn zich niet of niet volledig bewust van kwaliteiten waarover ze beschikken en van de eigen zwakke punten. Als je daar niet bewust van bent, komen die kwaliteiten niet uit de verf, ze groeien niet uit tot vaardigheden en misschien wel unieke talenten. Het risico is dat je tegenzin in je werk krijgt, onverschillig wordt, stress krijgt en verpietert.

Hoe zit dat bij jou? Weet jij waar je goed in bent, ken jij je kwaliteiten, vaardigheden en talenten? Weet jij waar je minder goed in bent? Wat zou je graag nog willen doen in je werkzame leven? Komt die wens vanuit jezelf of is dat een opgedrongen verwachting waar je aan wilt voldoen? Wat is de oorsprong van die verwachting?

Waar kun jij je nog in ontwikkelen?

Het komt niet vaak voor dat je alles van jezelf in je huidige baan kwijt kunt. Het kan heel verfrissend zijn om te kijken welke kwaliteiten en vaardigheden van jou nu onderbenut blijven. Zoals bij Thomas.

Thomas (45)

Thomas is hoofd planning bij een groot aannemersbedrijf. Thomas is van jongs af werkzaam in de bouwwereld. Het gaat hem gemakkelijk af, Thomas wordt er wat onrustig van. Zorgen over de toekomst van zijn 2 kinderen van 6 en 10, maken dat hij zich verdiept in duurzaamheid en energiebesparing. Hij zet een rekenmodel op voor de logistieke planning en brengt zo de gereden kilometers, kosten en CO2 uitstoot in beeld.

Hij komt erachter dat slimme aanpassingen dankzij zijn team hebben geleid tot 25% minder kosten en 35% minder uitstoot. Hij stapt ermee naar de directie en vraagt of hij meer verduurzamingsklussen kan krijgen. De directie is blij met het resultaat maar laat het er verder bij zitten. Thomas denkt eens goed na en bespreekt zijn wens met zijn partner en vrienden. Hij oriënteert zich op de arbeidsmarkt en vindt een nieuwe baan als manager duurzaamheidsopgaven bij een groot online warenhuis. Met zijn team sleutelt hij aan innovaties en is dolblij met de nieuwe uitdaging.

Laat ook anderen uit de verf komen

Als jij jouw potentie benut, laat je ook anderen uit de verf komen. Het is simpel: goed in je vel zitten werkt aanstekelijk voor anderen. Anderen krijgen er energie van, energie om ook zelf hun mogelijkheden te ontwikkelen.

Wie zich bewust is van zichzelf, van zijn of haar potentie, heeft zelfkennis. Heb je zelfkennis, dan kun je niet alleen beter jezelf zien, maar ook de kwaliteiten, vaardigheden en talenten van anderen. Je kunt als leidinggevende de mensen in je team dan beter helpen hun potentie te benutten.

Zo ontwikkel je jouw potentie

Wil jij ook beter ontdekken wat je potentie is en je mogelijkheden volledig benutten? Dan hebben we deze tips voor je.

  1. Wees je bewust van triggers die je uit balans brengen
  2. Weest je bewust van de mogelijkheid om niet te reageren op triggers, om rust en ruimte in je hoofd te herstellen
  3. Rust en ruimte in je hoofd is een voorwaarde om te leren
  4. Leg je focus bij je eigen gevoelens, intuïtie, wensen en doelen, niet op verwachtingen van anderen
  5. Denk na over hoe je het beste uit jezelf kunt halen, niet uit je carrière


Be More You kan je helpen je potentie te ontwikkelen

Wil je hulp bij deze zoektocht naar je potentie en indirect naar die van de mensen aan wie je leiding geeft? Dan heeft Be More You verschillende trainingen voor je. Deze bestaan niet alleen uit praten met je coach, maar maken ook gebruik van hedendaagse kennis van het brein en technologie. Je komt er zo achter welke patronen je tegenhouden om je potentie te benutten en werkt aan een snelle gedragsverandering. Zet de stap en haal het beste uit jezelf!

>> Bekijk onze trainingen

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken