Persoonlijke innovatie? Innoveren kun je leren!

Marco Karman

Bij het woord 'innovatie' hebben we vaak wel een beeld. Misschien denk je aan de grote, bekende Tech-bedrijven, aan ingewikkelde uitvindingen en aan grote investeringen. Daarom vandaag een bijzondere kijk op innovatie: innoveren is niks anders dan fouten maken. Fouten maken, net zo lang tot hetgeen je voor ogen had een keer lukt.

Vreemde eend

Denk maar eens aan de Wright brothers die 100 keer zijn neergestort met hun gammele vliegmachines, maar er met hun doorzettingsvermogen en geloof wel voor hebben gezorgd dat wij nu in 24 uur de hele wereld over kunnen reizen.

Hoeveel mensen zullen hebben gezegd dat wat ze wilden bereiken, helemaal niet kon? Dat ze gek waren, dat er ergens een steekje los zat? Dat het ze nooit zou lukken?

Hoeveel mensen hebben zoiets ooit eens tegen jou gezegd? Stond je sterk genoeg in je schoenen om te blijven geloven in je idee?

Realiseer je dat anderen die niet bedeeld zijn met jouw open mindset je kunnen saboteren. Als je écht ergens in gelooft, écht denkt dat jouw idee goed kan uitpakken, ga er dan voor. De opmerkingen geven alleen maar aan dat je écht outside the box hebt gedacht, dat je écht bezig bent met innoveren.

Laten zien dat wat onmogelijk lijkt, niet onmogelijk is: dat is wat echte innovators doen.

Aanpassen of slim samenvoegen

Over het algemeen noemen we het doorontwikkelen van een bestaand product of het slim samenvoegen van meerdere producten (denk: papier + lijm = sticky note) een innovatie. Door hele kleine of juist hele grote veranderingen/verbeteringen aan te brengen, ontstaat een nieuwe functionaliteit die iets nieuws oplevert. Bijvoorbeeld in de zorg kunnen dit soort stapsgewijze ontwikkelingen enorm bijdragen aan allerlei doelen zoals kostenbesparing, klanttevredenheid of duurzaamheid.

Innovatie: da's lachen

Gegarandeerd lachen om het onderstaande filmpje: hoe we in 1999 over mobiele telefoons dachten. Wanneer je dezelfde mensen zou vertellen dat in 2016 bijna IEDEREEN een mobiele telefoon heeft, dat deze bijna de hele dag aan onze hand geplakt zit en dat we niet alleen gebeld kunnen worden, maar ook bereikbaar zijn via WhatsApp, Facebook Messenger, SMS, Skype, Twitter, Instagram, Snapchat en andere online diensten, zouden ze je waarschijnlijk voor gek verklaren.

Toch was er iemand die deze tekenen genegeerd heeft vanwege een sterke visie.

Het tegenovergestelde van innovatie is trouwens ook te horen in de video: “We hebben het jaren zo gedaan en ik vind het wel goed zo”

De mensen die mogelijkheden zien zijn (potentiele) innovators. Waar iedereen denkt ‘dat kan niet’, denkt de innovator: moeten jullie eens opletten.

Bestaat er zoiets als persoonlijke innovatie?

Juist deze instelling is niet alleen belangrijk voor uitvindingen. Zouden we niet allemaal deze instelling en mindset moeten hebben in ons leven? Persoonlijk leiderschap door te denken in wat er allemaal kan (waar je talenten liggen), in plaats van wat er allemaal fout kan gaan. Fouten maken om te leren. Fouten maken om te verbeteren. Fouten maken om uiteindelijk tot iets uitzonderlijks te komen!

Hier geldt meteen weer dezelfde regel: “It’s all a minstake …until it works” (Seth Godin).

Dat is wat (ook persoonlijke) innovatie is. Het doel is om fouten en misstappen te omarmen op de weg naar de impact die we zoeken.

Innovatie bij be more you

Precies wat er gebeurd is met be more you en de ontwikkeling van de flowyu-methode: continue blijven ontwikkelen, continue blijven geloven in de mogelijkheden van onze bijzondere methode om een versnelling van de persoonlijke ontwikkeling van professionals te realiseren. 

Aan het denken gezet door dit blog? Wij bieden een fundamentele versnelling van de persoonlijke ontwikkeling voor professionals. Benieuwd hoe we jou met onze flowyu-methode (ontwikkeld uit de laatste inzichten uit de neurowetenschap) snel en gericht op weg kunnen helpen naar meer professionele effectiviteit en persoonlijk geluk? Bekijk dan hier hoe je met ons in contact kunt komen. Meer van ons zien? Klik dan even op de like-button op onze Facebook-pagina om ons te blijven volgen (vinden wij dan weer leuk).

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD