Persoonlijk leiderschap: van ‘moet’ naar ‘moed’

Marco Karman

Je zit naar een film te kijken of leest een verhaal in de krant en je gaat hier even helemaal in op... Het idee dat je de emoties van de personen écht even voelt, erdoor wordt gegrepen, klinkt dat bekend? Af en toe ben je even zó betrokken dat je alles om je heen vergeet. Op zijn tijd is dat echt niet erg (want: af en toe is het heerlijk je even mee te laten slepen door bijvoorbeeld een goede film), maar wat gebeurt er als je dat in je dagelijkse leven ook doet en onbewust voortdurend in andermans emotie duikt? Of wanneer je vaker dan eens helemaal opgaat in de situatie van een ander? Je voelt dan dingen die niet van jou zijn en er ontstaat een gevoel dat je van alles ‘moet’, vaak ten koste van jezelf.

Tegelijkertijd proberen we de beste versie van onszelf te zijn: in relaties, in ons werk, thuis. Of in ieder geval de versie die we denken dat we moeten zijn of die anderen van ons verwachten…

Uitdagingen

We leren door alles dat we als mens meemaken. Iedere gebeurtenis en ervaring draagt bij aan onze levenservaring en daarmee aan het gedrag dat we een volgende keer in een soortelijke situatie zullen laten zien. Iedereen krijgt te maken krijgt met uitdagingen, groot of klein. De ervaringen met de meeste impact zijn vreemd genoeg meestal niet de dingen die ons gemakkelijk afgingen (en we leuk vonden), maar de dingen die ons hebben uitgedaagd. Het gedrag dat je daaruit ontwikkelt kan verschillende kanten opgaan. Je zal proberen te vermijden dat het nog eens gebeurt en doet alles om de mensen om je heen te vriend te houden. Of je wordt ‘harder’ en houdt mensen op een afstand om te voorkomen dat je nog eens zo diep geraakt wordt.

Overdrive

Welke kant je opgaat is grotendeels afhankelijk van de kernkwaliteiten die je als mens mee hebt gekregen. Ben je van nature iemand die goed kan aanvoelen wat een ander nodig heeft (vanuit jezelf), dan zou het kunnen dat je op ervaringen gebaseerd die kwaliteit in de overdrive gaat inzetten en alles doet om de ander te pleasen om de harmonie te bewaren (ten koste van jezelf).

Ben je iemand die van nature duidelijk is, weet wat je wil en richting kan geven aan situaties, dan kan het zijn dat je op oude ervaringen gebaseerd sturend (dwingend) wordt en overal de controle op wil houden zodat het niet fout kan gaan.

Gedrag dat je op basis van oude ervaringen in de overdrive zet, kost per definitie veel energie, omdat er een emotie aan vast zit en het gevoel dat iets zich weer zal herhalen in de toekomst.

Soms bewust, maar vaak onbewust, zal je ervoor kiezen om bij het inzetten van de desbetreffende kwaliteit nét dat beetje extra te geven, ook wanneer het helemaal niet nodig is. Gewoon goed is niet meer goed genoeg: je hebt het gevoel altijd beter te ‘moeten’. Je kernkwaliteit die je energie op zou moeten leveren (wat we goed kunnen, vinden we leuk!) kost je nu energie, die je hierdoor niet in kunt zetten om je ware potentie en talenten te ontwikkelen.

Van een 'T' naar een 'D'

Van 'moet' naar 'moed', wat betekent dat voor jou? Van onzekerheid naar kracht? Van verplichting naar missie? Van stress naar passie? Hoe zie jij persoonlijk leiderschap?

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD