Wat is perfectionisme?

Marco Karman

Een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd. Het helpt om het beste uit jezelf te halen. Het wordt een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare en nooit tevreden bent over wat je hebt gedaan. Dit kost heel veel energie en kan leiden tot een burn-out.

Oorzaak van perfectionisme

Perfectionisme wordt veroorzaakt door angst. Dit kan zijn de angst om de controle te verliezen, de angst om niet gewaardeerd te worden of faalangst. Perfectionisten weten vaak wel dat ze te hoge eisen aan zichzelf stellen, maar de innerlijke criticus blijft aandringen op perfectie. Deze innerlijke overtuigingen ontstaat vaak in de jeugd.

Gevolg van perfectionisme

Perfectionisten zijn vaak minder productief en effectief, omdat ze voornamelijk zijn gericht op het leveren van foutloze prestaties. Hierdoor kunnen ze zich verliezen in de details, waardoor ze veel langer met iets bezig zijn dan noodzakelijk. Daarnaast is er heel weinig ruimte voor creativiteit, plezier en groei. Door de angst om geen fouten te maken worden er vaak juist fouten gemaakt en daardoor wordt de lat weer hoger gelegd. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Perfectionisme en leiding geven

Perfectionisme in een leidinggevende positie is nadelig voor de werknemers, aangezien de werknemers het gevoel kunnen krijgen dat ze het nooit goed genoeg doen. Ook zullen de werknemers te veel op kleine details gewezen worden die de productiviteit niet ten goede komt. De relatie met de werknemer komt op de tweede plaats, omdat de taak perfect uitvoeren belangrijker is.

Hoe ga ik om met mijn perfectionisme?

Niemand vindt het leuk om fouten te maken en bijna iedereen wil graag waardering en een bepaalde mate van controle. Het is dus ook niet realistisch om deze angsten volledig te negeren. Het is van belang om te weten wanneer je tevreden mag zijn met wat je gedaan hebt. Om je perfectionisme aan te kunnen pakken, moet je eerst je bewust zijn dat je perfectionistisch bent en dit accepteren.

Dit is niet altijd even makkelijk want je zult dan je tekortkomingen moeten accepteren. Je kan jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen: “Waar ben ik ben bang voor en wat is het ergste dat er kan gebeuren als dit niet perfect gaat?”

Wil jij beter leren omgaan met jouw perfectionisme? Neem dan contact op met Be More You.

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken