Wat is perfectionisme?

Marco Karman

Een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd. Het helpt om het beste uit jezelf te halen. Het wordt een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare en nooit tevreden bent over wat je hebt gedaan. Dit kost heel veel energie en kan leiden tot een burn-out.

Oorzaak van perfectionisme

Perfectionisme wordt veroorzaakt door angst. Dit kan zijn de angst om de controle te verliezen, de angst om niet gewaardeerd te worden of faalangst. Perfectionisten weten vaak wel dat ze te hoge eisen aan zichzelf stellen, maar de innerlijke criticus blijft aandringen op perfectie. Deze innerlijke overtuigingen ontstaan vaak in de jeugd.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen om perfectionisme los te laten?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Gevolg van perfectionisme

Perfectionisten zijn vaak minder productief en effectief, omdat ze voornamelijk zijn gericht op het leveren van foutloze prestaties. Hierdoor kunnen ze zich verliezen in de details, waardoor ze veel langer met iets bezig zijn dan noodzakelijk. Daarnaast is er heel weinig ruimte voor creativiteit, plezier en groei. Door de angst om geen fouten te maken worden er vaak juist fouten gemaakt en daardoor wordt de lat weer hoger gelegd. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Perfectionisme en leiding geven

Perfectionisme in een leidinggevende positie is nadelig voor de werknemers, aangezien de werknemers het gevoel kunnen krijgen dat ze het nooit goed genoeg doen. Ook zullen de werknemers te veel kritiek op kleine details krijgen, die de productiviteit niet ten goede komen. De relatie met de werknemer komt op de tweede plaats, omdat de taak perfect uitvoeren belangrijker is.

Hoe ga ik om met mijn perfectionisme?

Niemand vindt het leuk om fouten te maken en bijna iedereen wil graag waardering en een bepaalde mate van controle. Het is dus ook niet realistisch om deze angsten volledig te negeren. Het is van belang om te weten wanneer je tevreden mag zijn met wat je gedaan hebt. Om je perfectionisme aan te kunnen pakken, moet je eerst je bewust zijn dat je perfectionistisch bent en dit accepteren.

Dit is niet altijd even makkelijk want je zult dan je tekortkomingen moeten accepteren. Je kan jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen: “Waar ben ik bang voor en wat is het ergste dat er kan gebeuren als dit niet perfect gaat?”

Wil jij beter leren omgaan met jouw perfectionisme? Neem dan contact op met Be More You.

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken