Wat is perfectionisme?

Marco Karman

Een bepaalde mate van perfectionisme is niet verkeerd. Het helpt om het beste uit jezelf te halen. Het wordt een probleem als je bij alles wat je doet continu streeft naar het hoogst haalbare en nooit tevreden bent over wat je hebt gedaan. Dit kost heel veel energie en kan leiden tot een burn-out.

Oorzaak van perfectionisme

Perfectionisme wordt veroorzaakt door angst. Dit kan zijn de angst om de controle te verliezen, de angst om niet gewaardeerd te worden of faalangst. Perfectionisten weten vaak wel dat ze te hoge eisen aan zichzelf stellen, maar de innerlijke criticus blijft aandringen op perfectie. Deze innerlijke overtuigingen ontstaat vaak in de jeugd.

Gevolg van perfectionisme

Perfectionisten zijn vaak minder productief en effectief, omdat ze voornamelijk zijn gericht op het leveren van foutloze prestaties. Hierdoor kunnen ze zich verliezen in de details, waardoor ze veel langer met iets bezig zijn dan noodzakelijk. Daarnaast is er heel weinig ruimte voor creativiteit, plezier en groei. Door de angst om geen fouten te maken worden er vaak juist fouten gemaakt en daardoor wordt de lat weer hoger gelegd. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel.

Perfectionisme en leiding geven

Perfectionisme in een leidinggevende positie is nadelig voor de werknemers, aangezien de werknemers het gevoel kunnen krijgen dat ze het nooit goed genoeg doen. Ook zullen de werknemers te veel op kleine details gewezen worden die de productiviteit niet ten goede komt. De relatie met de werknemer komt op de tweede plaats, omdat de taak perfect uitvoeren belangrijker is.

Hoe ga ik om met mijn perfectionisme?

Niemand vindt het leuk om fouten te maken en bijna iedereen wil graag waardering en een bepaalde mate van controle. Het is dus ook niet realistisch om deze angsten volledig te negeren. Het is van belang om te weten wanneer je tevreden mag zijn met wat je gedaan hebt. Om je perfectionisme aan te kunnen pakken, moet je eerst je bewust zijn dat je perfectionistisch bent en dit accepteren.

Dit is niet altijd even makkelijk want je zult dan je tekortkomingen moeten accepteren. Je kan jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen: “Waar ben ik ben bang voor en wat is het ergste dat er kan gebeuren als dit niet perfect gaat?”

Wil jij beter leren omgaan met jouw perfectionisme? Neem dan contact op met Be More You.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD