Een opgejaagd gevoel door het werk: hoe ga je ermee om?

Marco Karman

Iedereen is druk lijkt het wel in deze haast-maatschappij. In organisaties volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Kansen en risico’s blijven zich aandienen en vragen telkens om een afweging. Merk jij dit ook in je werk? En wat doet dat met jou? Voel jij je ook net als velen opgejaagd door het werk? Ervaar jij ook stress en fysieke klachten? In dit artikel gaan we in op het gevoel opgejaagd te zijn en hoe je ermee om kan gaan.

Allereerst: je opgejaagd voelen is heel persoonlijk en subjectief. Wat je vooral niet moet doen, is jezelf vergelijken met iemand die schijnbaar probleemloos die overvolle agenda afwerkt. Schijn bedriegt vaak. En vergelijken kan je alleen nog maar onzekerder en gestrester maken. Niet doen. Houd je eigen grenzen in de gaten, wees zuinig op jezelf. Ieder mens is anders.

samenwerken op laptops aan tafel met collega's

Slecht slapen en andere klachten bij opgejaagdheid

Maar laten we eens kijken welke klachten horen bij een opgejaagd gevoel. Veelgehoorde klachten zijn slechter slapen, productieverlies op het werk en gebrek aan energie.

Als je gaat wakker liggen, is dat een teken van stress. Spoken er beelden van de werkdag door je hoofd, dan weet je, ik moet oppassen. Een week of langer slecht slapen om de drukte op het werk is een teken dat je het anders moet aanpakken.

Productieverlies

Een ander symptoom van je opgejaagd voelen, is productieverlies. Je krijgt veel minder uit je handen dan je gewend bent. Herken je dit? Als je fris bent, reageer je alert op verzoeken en neem je vlot het initiatief. Bij werkstress kan het zijn dat je moet nadenken over elke vraag die op je bord komt en acties uitstelt of omzeilt.

met de handen in het haar voor een laptop

Gebrek aan energie

Een derde symptoom is gebrek aan energie. Je hoofd zit vol met duizend flitsen maar nul energie. Door alle drukte kun je je leeg en uitgeblust voelen. Zelfs boodschappen doen of eten koken kan je dan veel moeite kosten. Dit moet niet lang duren om te voorkomen dat je in een burn out terecht komt.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij een opgejaagd gevoel?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Wat zijn de oorzaken van je opgejaagd voelen?

Voel jij een of meer van deze klachten? Ga dan voor jezelf na wat er aan de hand is, wat de oorzaken zijn. Veelvoorkomende oorzaken van werkdruk zijn deze:

  • er zijn te weinig mensen beschikbaar
  • er zijn te weinig momenten van ontspanning op je werk
  • je neemt je werk mee naar huis
  • je staat altijd ‘aan’ voor je werk
medewerker voor een computerscherm

Te weinig mensen beschikbaar

Uiteraard heb je zelf een verantwoordelijkheid, maar in de basis is de werkgever aanspreekbaar voor de organisatie van het werk. Als er te veel taken of projecten zijn voor een te kleine club mensen, ligt uitputting op de loer. Welwillende leidinggevenden en medewerkers houden het lang vol, maar de wal keert eens het schip. Kaart het aan op het juiste niveau.

Te weinig ontspanning tussen de bedrijven door

Ben jij iemand die niet of nauwelijks pauze neemt op een werkdag? Je kunt niet de hele dag sprinten. Je hebt tussendoor ontspanning nodig. Pak die koffiemomenten met collega’s, doe die lunchwandeling in de buurt en maak dat praatje tussen de bedrijven door. Juist door even niet met die klus bezig te zijn en te ontspannen, kun je je hoofd leeg maken.

Zie ook: Test: Hoe ontspannen is jouw brein

werkoverleg tussen drie collega's

Werk mee naar huis

Je werk meenemen naar huis heeft voordelen en nadelen. Het voordeel kan zijn dat je zonder ‘werkruis’ om je heen ‘meters’ kunt maken. Het wordt anders als je het werk steevast niet afkrijgt tijdens je werkuren en extra werkuren thuis maakt. Incidenteel hoeft geen probleem te zijn, maar als het structureel wordt, kan de werkstress gevaarlijk voor je gezondheid worden.

Zie ook: Balans houden tussen werk en privé: hoe doe je dat?

24/7 ‘aan’ staan

Maar het kan ook zijn dat je zelf dader en tegelijk slachtoffer bent. Veel werkenden staan continu ‘aan’ zonder dat er een noodzaak is. De smartphone is gewillig. Die werkmail toch nog even checken tegelijk met je privé mails. Nog even door die berichten scrollen in de afdelingsapp en reageren. Herkenbaar? Kijk eens wat het met je doet als je dit gedrag een avond overslaat, of een week. Wat komt er voor terug? Smaakt het naar meer?

Gevolgen van opgejaagd voelen voor leidinggevenden

Als leidinggevende zijn er specifieke nadelen als je je vaak opgejaagd voelt. Niet alleen jijzelf krijgt er last van, ook is er effect op de mensen aan wie je leidinggeeft. Ook zij zullen de werkstress meekrijgen die jij uitstraalt. En hun prestaties zullen er in meer of mindere mate onder leiden. Dat gaat zich uiten in de sfeer onderling met effecten op de kwantiteit en kwaliteit van het werk.

Een ander nadeel is je relatie naar andere organisatieonderdelen. Je werkstress heeft hoe dan ook effect op de hele organisatie vanwege je (belangrijke) positie erin. Een individueel probleem wordt zo een gezamenlijk probleem.

manager aan het werk achter een bureau

Hoe omgaan met een opgejaagd gevoel?

Je opgejaagd voelen kan van twee kanten komen. Óf je organisatie is verantwoordelijk. In dat geval rest je niets anders dan het aankaarten en meedenken over de oorzaken en de oplossingsrichtingen. Óf je bent zelf verantwoordelijk voor het opgejaagd voelen: je blijft continu ‘aan’ staan, zoekt geen ontspanning tussen de bedrijven door, of neemt te vaak werk mee naar huis.

Ga bij jezelf te rade, wees er open over naar anderen toe, en pas met hulp van anderen je gedrag aan. Door het niet bij jezelf te houden, is de kans groter dat je slaagt in een gezondere houding naar je werk.

Wat kan Be More You voor je betekenen?

Be More You kan je helpen. We combineren de kracht van IT (voor datametingen, analyse en visualisatie) met inzichten uit neurowetenschappen (werking van een brein in balans) in onze trainingen. Door zichtbaar te maken wat er zich in de hersenen afspeelt, helpen we je het natuurlijk leervermogen van je brein gericht in te zetten. Doordat we het onzichtbaar zichtbaar en het onbewuste bewust maken helpen we je om echte ontwikkelstappen te zetten. Velen zijn je voorgegaan en zien verrassende resultaten. Tijdens je programma word je individueel begeleid door een coach. De technologie maakt het je coach mogelijk continu een oefensetting te creëren die je maximaal uitdaagt. Daardoor zie je snel gedragsverandering! Investeer in jezelf, reken af met je opgejaagde gevoel!

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken