Een opgejaagd gevoel door het werk: hoe ga je ermee om?

Marco Karman

Iedereen is druk lijkt het wel in deze haast-maatschappij. In organisaties volgen ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Kansen en risico’s blijven zich aandienen en vragen telkens om een afweging. Merk jij dit ook in je werk? En wat doet dat met jou? Voel jij je ook net als velen opgejaagd door het werk? Ervaar jij ook stress en fysieke klachten? In dit artikel gaan we in op het gevoel opgejaagd te zijn en hoe je ermee om kan gaan.

Allereerst: je opgejaagd voelen is heel persoonlijk en subjectief. Wat je vooral niet moet doen, is jezelf vergelijken met iemand die schijnbaar probleemloos die overvolle agenda afwerkt. Schijn bedriegt vaak. En vergelijken kan je alleen nog maar onzekerder en gestrester maken. Niet doen. Houd je eigen grenzen in de gaten, wees zuinig op jezelf. Ieder mens is anders.

samenwerken op laptops aan tafel met collega's

Slecht slapen en andere klachten bij opgejaagdheid

Maar laten we eens kijken welke klachten horen bij een opgejaagd gevoel. Veelgehoorde klachten zijn slechter slapen, productieverlies op het werk en gebrek aan energie.

Als je gaat wakker liggen, is dat een teken van stress. Spoken er beelden van de werkdag door je hoofd, dan weet je, ik moet oppassen. Een week of langer slecht slapen om de drukte op het werk is een teken dat je het anders moet aanpakken.

Productieverlies

Een ander symptoom van je opgejaagd voelen, is productieverlies. Je krijgt veel minder uit je handen dan je gewend bent. Herken je dit? Als je fris bent, reageer je alert op verzoeken en neem je vlot het initiatief. Bij werkstress kan het zijn dat je moet nadenken over elke vraag die op je bord komt en acties uitstelt of omzeilt.

met de handen in het haar voor een laptop

Gebrek aan energie

Een derde symptoom is gebrek aan energie. Je hoofd zit vol met duizend flitsen maar nul energie. Door alle drukte kun je je leeg en uitgeblust voelen. Zelfs boodschappen doen of eten koken kan je dan veel moeite kosten. Dit moet niet lang duren om te voorkomen dat je in een burn out terecht komt.

Wat zijn de oorzaken van je opgejaagd voelen?

Voel jij een of meer van deze klachten? Ga dan voor jezelf na wat er aan de hand is, wat de oorzaken zijn. Veelvoorkomende oorzaken van werkdruk zijn deze:

  • er zijn te weinig mensen beschikbaar
  • er zijn te weinig momenten van ontspanning op je werk
  • je neemt je werk mee naar huis
  • je staat altijd ‘aan’ voor je werk
medewerker voor een computerscherm

Te weinig mensen beschikbaar

Uiteraard heb je zelf een verantwoordelijkheid, maar in de basis is de werkgever aanspreekbaar voor de organisatie van het werk. Als er te veel taken of projecten zijn voor een te kleine club mensen, ligt uitputting op de loer. Welwillende leidinggevenden en medewerkers houden het lang vol, maar de wal keert eens het schip. Kaart het aan op het juiste niveau.

Te weinig ontspanning tussen de bedrijven door

Ben jij iemand die niet of nauwelijks pauze neemt op een werkdag? Je kunt niet de hele dag sprinten. Je hebt tussendoor ontspanning nodig. Pak die koffiemomenten met collega’s, doe die lunchwandeling in de buurt en maak dat praatje tussen de bedrijven door. Juist door even niet met die klus bezig te zijn en te ontspannen, kun je je hoofd leeg maken.

Zie ook: Test: Hoe ontspannen is jouw brein

werkoverleg tussen drie collega's

Werk mee naar huis

Je werk meenemen naar huis heeft voordelen en nadelen. Het voordeel kan zijn dat je zonder ‘werkruis’ om je heen ‘meters’ kunt maken. Het wordt anders als je het werk steevast niet afkrijgt tijdens je werkuren en extra werkuren thuis maakt. Incidenteel hoeft geen probleem te zijn, maar als het structureel wordt, kan de werkstress gevaarlijk voor je gezondheid worden.

Zie ook: Balans houden tussen werk en privé: hoe doe je dat?

24/7 ‘aan’ staan

Maar het kan ook zijn dat je zelf dader en tegelijk slachtoffer bent. Veel werkenden staan continu ‘aan’ zonder dat er een noodzaak is. De smartphone is gewillig. Die werkmail toch nog even checken tegelijk met je privé mails. Nog even door die berichten scrollen in de afdelingsapp en reageren. Herkenbaar? Kijk eens wat het met je doet als je dit gedrag een avond overslaat, of een week. Wat komt er voor terug? Smaakt het naar meer?

Gevolgen van opgejaagd voelen voor leidinggevenden

Als leidinggevende zijn er specifieke nadelen als je je vaak opgejaagd voelt. Niet alleen jijzelf krijgt er last van, ook is er effect op de mensen aan wie je leidinggeeft. Ook zij zullen de werkstress meekrijgen die jij uitstraalt. En hun prestaties zullen er in meer of mindere mate onder leiden. Dat gaat zich uiten in de sfeer onderling met effecten op de kwantiteit en kwaliteit van het werk.

Een ander nadeel is je relatie naar andere organisatieonderdelen. Je werkstress heeft hoe dan ook effect op de hele organisatie vanwege je (belangrijke) positie erin. Een individueel probleem wordt zo een gezamenlijk probleem.

manager aan het werk achter een bureau

Hoe omgaan met een opgejaagd gevoel?

Je opgejaagd voelen kan van twee kanten komen. Óf je organisatie is verantwoordelijk. In dat geval rest je niets anders dan het aankaarten en meedenken over de oorzaken en de oplossingsrichtingen. Óf je bent zelf verantwoordelijk voor het opgejaagd voelen: je blijft continu ‘aan’ staan, zoekt geen ontspanning tussen de bedrijven door, of neemt te vaak werk mee naar huis.

Ga bij jezelf te rade, wees er open over naar anderen toe, en pas met hulp van anderen je gedrag aan. Door het niet bij jezelf te houden, is de kans groter dat je slaagt in een gezondere houding naar je werk.

Wat kan Be More You voor je betekenen?

Be More You kan je helpen. We combineren de kracht van IT (voor datametingen, analyse en visualisatie) met inzichten uit neurowetenschappen (werking van een brein in balans) in onze trainingen. Door zichtbaar te maken wat er zich in de hersenen afspeelt, helpen we je het natuurlijk leervermogen van je brein gericht in te zetten. Doordat we het onzichtbaar zichtbaar en het onbewuste bewust maken helpen we je om echte ontwikkelstappen te zetten. Velen zijn je voorgegaan en zien verrassende resultaten. Tijdens je programma word je individueel begeleid door een coach. De technologie maakt het je coach mogelijk continu een oefensetting te creëren die je maximaal uitdaagt. Daardoor zie je snel gedragsverandering! Investeer in jezelf, reken af met je opgejaagde gevoel!

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD