Wat is onzekerheid?

Marco Karman

Iedereen heeft wel eens last van onzekerheid. Onzekerheid kan zich op veel verschillende gebieden voordoen. Je kan bijvoorbeeld onzeker zijn over je prestaties, je uiterlijk, of in een relatie. Onzekerheid veroorzaakt veel stress en beïnvloed jouw prestaties en relaties.

Van onzekerheid naar zekerheid

De volgende tips kunnen je helpen om met jouw onzekerheid aan de slag te gaan.

  • Accepteer je onzekerheden: Het is van belang om eerst te accepteren dat je je onzeker voelt voordat je met jouw onzekerheid aan de slag kan.
  • Praat erover: Door over jouw onzekerheid te praten, zal je ontdekken dat je niet enige bent die onzeker is en dat maakt het echt makkelijker.
  • Geef jezelf de ruimte om je te ontwikkelen: Jij mag leren met vallen en opstaan en onzekerheid mag daar best bij horen. Onzekerheid kan in veel gevallen een teken van groei zijn.
  • Leer jezelf kennen: Het helpt als je weet op welk gebied jouw krachten liggen en wat je nog verder zou willen ontwikkelen. Zelfkennis zorgt ervoor dat je onzekerheid op veel gebieden vanzelf al minder wordt.
  • Stel jezelf een vraag: Wanneer je merkt dat je heel onzeker bent, helpt het om jezelf te vragen: “Wat zou ik nu doen als ik heel zelfverzekerd zou zijn?”. Of je stel jezelf voor wat je jouw beste vriend of vriendin zou adviseren als hij of zij in deze situatie zou zitten.

Zelf aan de slag met jouw onzekerheid?

Als je merkt dat het moeilijk is om zelf je onzekerheid te verminderen, is het tijd om hier verder mee aan de slag te gaan. Los komen van oude patronen is vaak erg moeilijk. Je moet heel vaak en heel bewust oefenen om nieuw gedrag in te slijten en dat kan veel tijd in beslag nemen. Daar kun je alle hulp bij gebruiken! Be More You biedt deze hulp door middel van breintrainingen en ervaren coaches. Neem snel contact op en ga weer zelfverzekerd door het leven.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD