Stress verminderen als leidinggevende: hoe ga je om met prikkels en werkdruk

Marco Karman

Stress. We hebben het allemaal. Het hoort bij het leven, en helemaal bij het moderne leven. De hoeveelheid prikkels die we krijgen te verwerken in deze informatiemaatschappij, groeit met het jaar. Hoeveel prikkels heb jij vandaag al binnen gekregen in je hoofd?

Heb je gemerkt dat er prikkels bij zijn die je gespannen maken? Dat is stress. Stress kan heel nuttig zijn, maar te veel stress kan je ziek maken. Als leidinggevende heb je met veel prikkels en mogelijke stress te maken op je werk, naast de druk die ook privé langs kan komen. Hoe kun je daar beter mee omgaan? Daarover gaat dit artikel. Eerst duiken we in de achtergronden van stress.

Man met hand voor zijn gezicht en ogen gesloten

Hoe ontstaat stress?

Vroeger liep de homo sapiens rond op de savanne, als jager-verzamelaar. Daar moest je steeds op je hoede zijn voor bedreigende situaties, een wolf van links, een slang van rechts. Stress is daar een reactie op. Stress helpt op de savanne om te vluchten, te vechten of te verstijven, om zo het gevaar te bezweren.

Die manier van reageren zit nog steeds in onze genen. We willen nog steeds net als onze voorouders vluchten of vechten of verstijven bij gevaar. Alleen zijn de wolf en de slang nu veranderd in andere gevaren: de stressfactoren van deze tijd.

Stresshormoon cortisol

Nog steeds reageren ons brein en ons lichaam razendsnel op mogelijke gevaren. Het zenuwstelsel zet je spieren in werking. Die spannen zich aan en je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas.

De pupillen verwijden zich. Je bloed wordt onttrokken aan je organen en naar de spieren gestuurd. Een klier in je brein maakt het stresshormoon cortisol. Cortisol maakt energie vrij om de situatie aan te gaan.

man in de trein kijkend op een telefoon

Stressreactie zit in de genen

Deze stressreactie op dreigend gevaar is in wezen positief. Het helpt ons als we de weg oversteken en plotseling moeten wegspringen voor die grote bus. Alleen, dankzij onze genen reageren we ook gestrest op psychische bedreigingen, die (in de meeste gevallen) niet levensbedreigend zijn maar wel ons lichaam en brein op scherp zetten.

Privé kun je denken aan zorgen over geld, je gezondheid, de kinderen, de auto, je hypotheek. En in werksituaties kun je denken aan die presentatie voor een volle zaal, dat rapport dat nog af moet, of die taakstelling voor volgend jaar.

Een beroemde stressonderzoeker, Robert Sapolsky, zegt het zo met een knipoog:
‘Essentially, we humans live well enough and long enough, and are smart enough, to generate all sorts of stressful events purely in our heads.’

Wat zijn de gevolgen van stress?

Een beetje stress is dus nuttig. Het maakt dat je goed alert bent en snel reageert. Na de spannende situatie vloeit de stress weer weg en herstellen lichaam en geest. Maar soms wordt er te veel van je gevraagd of wil je te veel. Je kunt dan het gevoel krijgen altijd gestrest te zijn. Dan wordt stress een probleem en kun je er ziek van worden.
Klachten die horen bij veel stress zijn deze:

 • moe, weinig energie
 • snel emotioneel (geïrriteerd, boos, huilen)
 • somber, weinig of niet meer lachen
 • vergeetachtig
 • moeite met slapen
 • fysieke klachten: hoofdpijn, maagklachten, nek- of rugklachten, sneller verkouden of grieperig
 • verder is er een risico op hart- en vaatziekten

De gezondheidsklachten kunnen nog erger worden, doordat gestreste mensen ook vaak ongezonder leven. Denk aan weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken of minder bewegen.

man in bed liggend voor laptop

Hoe kun je stress verminderen?

Als leidinggevende heb je een veeleisende baan. Je moet telkens scherp zijn om de uitdagingen aan te gaan en risico’s te hanteren. Die druk kan leiden tot werkstress. Hoe je daarmee omgaat, bepaalt voor een belangrijk deel of je wel of niet last hebt van stress. Zoals in dit voorbeeld.

Alida (45) en Jos (32)

Alida en Jos zijn projectmanagers bij een IT bedrijf. Ze hebben als duo de opdracht gekregen een intern team aan te sturen om een miljoenenproject van de grond te krijgen. De werkdruk is hoog, gedurende een paar maanden is overwerk nodig vanwege een harde deadline. Jos heeft veel last van stress. Hij stelt zich voor wat er allemaal kan gebeuren als het niet lukt. Hij ligt soms halve nachten wakker.

Alida staat ook op scherp, maar straalt ook energie en ontspanning uit. Tijdens een bilat vraagt Jos hoe ze zo relaxed kan blijven. ‘Het maakt me eigenlijk niet uit’, zegt Alida, ‘wat het resultaat wordt. De aarde blijft wel draaien. Ik ga er gewoon 100% voor en geniet van het proces.’ Jos vraagt zich af of hij er ooit zo mee kan omgaan.

Stress verminderen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Relativeren van de problemen helpt. Niet elk ‘gevaar’ is een wolf of slang.
Maar er zijn ook andere praktische manieren om beter met stress om te gaan.

 • Probeer samen met mensen die je vertrouwt, je klachten door de werkdruk te bespreken
 • Ook opschrijven van je klachten en gedachten kan helpen
 • Zorg voor voldoende ontspanning door te bewegen en ontspannende activiteiten
 • Zorg voor goede voeding
 • Probeer ontspanningsoefeningen of mindfulness


Stress verminderen met breintraining van Be More You

Blijf je stress klachten houden ondanks alle goede adviezen en pogingen? Dan is de kans groot dat je gedrag je in de weg zit. Je reageert op een ongezonde manier op prikkels en spanningen. Waar sta je jezelf in de weg? Hoe kom je af van ineffectief gedrag? Hoe kun je het roer omgooien en zo weer ontspannener met je werk en privé situaties omgaan?

Daar helpt Be More You je graag bij. Tijdens onze trainingen focussen we ons op jouw gewenste gedragsverandering door coaching en data te combineren. We meten je hersenactiviteit, waardoor je onderbewuste gedrag zichtbaar wordt. Je maakt gebruik van een bewezen methode met al honderden tevreden klanten. Dat levert voor veel deelnemers verrassende inzichten op. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD