Leiderschapstraining volgen: afrekenen met ineffectief overlevingsgedrag en werkstress

Marco Karman

Ben je op zoek naar een leiderschapstraining? Dan heb je trainingen te kust en te keur. Wil je simpelweg je kennis opfrissen van moderne managementmethoden, dan kun je via internet en met behulp van je relaties zeker wat vinden.

Maar wil je dieper? Wil je aan de slag met je eigen persoon als sleutel naar meer effect in je werk als leidinggevende? Ga je met andere woorden voor gedragsverandering bij jezelf? Kies dan voor een wetenschappelijk onderbouwde training, laat je niet verleiden met een onbewezen, zelfbedachte aanpak.

Ontwikkeling als leidinggevende: welke capaciteiten wil je ontwikkelen?

Als je je serieus wilt ontwikkelen als leidinggevende, is de eerste vraag: welke capaciteiten van jezelf wil je ontwikkelen?

Als de zaken je goed afgaan op je werk, wil je misschien een stap maken in je ontwikkeling. Misschien denk je aan een andere functie of andere taken. Of je wilt je invloed vanuit je huidige taken vergroten? Capaciteiten waar je aan wilt werken zijn bijvoorbeeld balans houden tussen doen, delegeren en loslaten. Of misschien kun je goed structuur aanbrengen of creativiteit aanboren bij jezelf en anderen, en wil je die eigenschap versterken.

Als de zaken stroef gaan op je werk, heb je een andere ontwikkelbehoefte. Je wilt werken aan je capaciteiten om het werk soepel te laten lopen. Wat in jezelf blokkeert een goede werkdag? Wat in jezelf maakt het werk moeizaam en zorgt voor werkstress? Capaciteiten waar je dan aan wilt werken zijn bijvoorbeeld werken aan je zelfvertrouwen of onzekerheid of werkstressklachten.

Het kan ook zijn dat je nog niet goed weet aan welke capaciteiten van jezelf je sleutelen wilt. Je loopt tegen situaties op in het werk en wilt daarmee aan de slag. Maar hoe en wat is nog een puzzel.

vier rode pionnen tegenover 1 zwarte pion

Een moderne leiderschapstraining op basis van neurowetenschap

Veel trainers, coaches en therapeuten hebben trainingen voor jou als leidinggevende om aan je capaciteiten en je eigen gedrag te werken. Een tip: kies voor een training die wetenschappelijk bewezen is. Be More You heeft zo’n aanbod voor je. Wij gebruiken moderne breintechnologie om je te helpen af te rekenen met werkstress en interne blokkades.

Breintraining: de achtergronden

Ineffectief gedrag, gedrag dat je niets oplevert, start altijd in je brein. Door alles wat we meemaken, meten we onszelf bepaald gedrag aan. Zoals in het verhaal van Joop.


Joop is 42, getrouwd met Sanne en een gedreven manager bij een groot transportbedrijf. Op het werk gaat het steeds minder. Het is moeilijk aan personeel te komen. De mensen die er rond lopen, doen het niet snel en goed genoeg wat Joop betreft.

Vanuit zijn enorme drive houdt hij de druk op de ketel. Met als gevolg dat de prestaties niet beter worden maar juist minder. Medewerkers melden zich steeds vaker ziek en vertrekken voor werk elders. Klanten raken ontevreden en haken af. Voor de harde kern wordt het steeds moeilijker het hoofd boven het water te houden. Joop werkt als een paard en loopt alleen nog maar te commanderen. Zijn vrouw maakt zich grote zorgen, ze wijt het aan de strenge opvoeding die Joop heeft genoten. Joop weet diep van binnen dat ze gelijk heeft.

Als je net als Joop veel hebt meegemaakt als kind, blijf je vaak overlevingsgedrag vertonen in je latere leven. Dat veroorzaakt veel stress en laat niet de beste versie van jezelf zien. Doorgaan met je overlevingsgedrag kost jezelf veel energie en het kan je privé leven onderuit halen. Bovendien doet het afbreuk aan je werk, aan jouw rol als leidinggevende.

Neuroplasticiteit: je hersens zijn niet statisch maar dynamisch

Tot voor kort dacht men dat het brein en daarmee ook je gedrag onveranderlijk waren. Eenmaal ingegraveerd, had je ermee te leren leven. Dat blijkt onjuist. De hersenen en je gedrag kunnen veranderen. Deze kernkwaliteit van de hersenen wordt neuroplasticiteit genoemd. Neuroplasticiteit maakt leren op een innovatieve manier mogelijk.

Gedrag is een resultaat van ervaringen uit het verleden. Die ervaringen worden vastgelegd in je neurale netwerk. De kennis van neuroplasticiteit passen we bij Be More You toe in trainingen door je hersens te prikkelen met nieuwe ervaringen. In een veilige omgeving. Zo leg je nieuwe neurale paden aan en leer je versneld nieuw gedrag aan. Je brengt zo als het ware je natuurlijk leervermogen in de hoogste versnelling. Je rekent af met je overlevingsgedrag en leert nieuwe wegen in te slaan.

vrouw in bergachtige bosrijke omgeving

Wat houdt de training concreet in?

Wat je krijgt is een training op maat, niet in een groep maar voor jou zelf. Een persoonlijke coach staat naast je gedurende de training. Allereerst ga je samen je persoonlijke leerdoelen voor de training op een rij zetten. Wat wil je bereiken? Dan ga je de breintraining aan met je coach. En na de training kun je nog kiezen voor een begeleiding door je coach.

De breintraining bestaat uit een aantal sessies waarin we je hersenactiviteit meten. Dit doen we door middel van sensoren waarmee we jouw unieke persoonlijkheidskenmerken vaststellen. Je krijgt een objectieve meting van je brein. Geen subjectieve bespiegelingen van een trainer, maar harde feiten. Je kijkt 'live' mee op het scherm om te kijken hoe je brein reageert.

Jouw coach helpt je bij elke sessie. Samen maken jullie de vertaalslag van de hersenactiviteit naar de oorsprong van je gedrag. Waar komt het vandaan en hoe kun je de balans in je brein herstellen? Dat vraagt moed van jou. Daarom is er tijd om de inzichten samen met je coach te verwerken.

Wat zijn de resultaten van breintraining?

Be More You heeft de afgelopen jaren al veel breintrainingen verzorgd voor ondernemers, managers en leidinggevenden binnen het MKB, corporaties en grote bedrijven. Al meer dan 750 deelnemers volgden de trainingen van Be More You. Welke resultaten ervaren zij?

  • Beter communiceren: je leert onder druk beter te communiceren en blijft kalmer in discussie met anderen
  • Meer ontspanning: de druk en de spanning om te presteren vallen weg, het (werk)plezier neemt toe
  • Zekerder van je zaak: je twijfelt minder of niet meer over de stappen die je wilt zetten
  • Filteren van prikkels: je gaat stabieler om met prikkels van buitenaf omdat je de balans tussen actie en rust beter bewaart
  • Regie: je pakt de regie terug over je leven, van reactief naar proactief
  • Geen onnodige zelfkritiek: dat overkritische stemmetje in je hoofd wordt rustig, je wordt milder voor jezelf en gaat beter om met kritiek van buitenaf
  • Meer concentratie: doordat je hersenen tot rust komen ervaar je meer concentratie en focus, je komt in een natuurlijke flow
  • Groei als leidinggevende: je groeit als leidinggevende in communicatie, leiderschap, het omgaan met kritiek en het uitzetten van de juiste koers
  • Lifechanging: we overdrijven niet, onze deelnemers geven terug dat ze de training als lifechanging ervaren


Kies een training op maat

We hebben verschillende breintrainingen voor je, van een korte training in company tot een uitgebreidere training op locatie met begeleiding door je coach ook na afloop. Verander je leven, investeer in jezelf!

>> Bekijk onze trainingen

Vrijblijvende afspraak plannen

marco karman

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken