Is onzekerheid in relaties het gevolg van weinig zelfvertrouwen?

Marco Karman

Iedereen is wel eens onzeker in zijn of haar relatie. Daar waar je het meest in geïnvesteerd hebt, heb je het meest te verliezen. Meestal investeren we ons hele hart in onze partner, logisch dat we willen voorkomen dat dit mis gaat! Omdat 1 op de 3 stellen weer uit elkaar gaat, is het geen gek idee om hier alert op te zijn.

Onzekerheid in relaties is daarbij extra onhandig, want het kan ook een soort ‘self-fullfilling prophecy’ worden, zoals dat bijvoorbeeld bij Ben is gebeurd…

Het voorbeeld van Ben

Ben is helemaal gek van Marlies. Het is echt de leukste partner (en relatie!) die hij ooit heeft gehad. Marlies is een extraverte, spontane vrouw. Ze gaat graag uit en kent veel mensen in de stad. Ben is wat minder van het uitgaan. Marlies gaat vaak met vriendinnen op pad. Ben vindt dat hij dat oké moet vinden, maar van binnen maakt het hem ook onzeker. Als ze ’s avonds thuis komt met allerlei verhalen, vraagt hij zich af wat ze met zo’n saaie piet als hij moet. Soms is ze heel druk aan het appen of krijgt ze steeds berichtjes op haar telefoon. Hij vraagt haar dan wie het is. In gedachten ziet hij haar al in de armen van een andere man liggen.

Hij vindt het steeds vervelender als ze in het weekend op pad gaat. Hij wil dan graag precies weten welke kroeg ze zal bezoeken en hoe laat ze terug is. Marlies raakt hierdoor meer en meer geïrriteerd. Ze hebben steeds vaker ruzie. Ze zegt dat de lol eraf gaat als ze elk moment moet laten weten waar ze is. Hij kan zelf toch ook iets leuks gaan doen? Dat kan, maar Ben haalt zich piekerend op de bank allerlei erge dingen in het hoofd. Totdat ze weer thuis is. Hij controleert ook steeds vaker haar mobiel. Daar schaamt hij zich wel voor. Hij hoopt dat Marlies er nooit achter komt, want dan heeft hij een groot probleem.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij onzekerheid in relaties?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Geen relatie aangaan

Sommige mensen zijn zo onzeker in relaties dat ze het al moeilijk vinden om een relatie aan te gaan. Als ze iemand leuk vinden, durven ze dat niet te zeggen. Soms gaat dit ver: dan vermijd je situaties waarin je potentiële partners tegen kan komen. Vaak beoordelen deze mensen zichzelf zonder de mening van anderen te horen. Je denkt dan bijvoorbeeld dat je niet leuk genoeg bent, niet aantrekkelijk, saai of niet gezellig. Meestal zijn dit denkbeelden die vanuit vroeger zijn overgebleven. Misschien lag je in je jongere jaren een tijd niet zo goed in de groep, ben je gepest, of werd je een ‘nerd’ of ‘studiebol’ genoemd?

Geen relatie in stand kunnen houden

Andere mensen kunnen best een relatie beginnen, maar vinden het moeilijk om een relatie in stand te houden. Een relatie hebben betekent namelijk dat je je niet meer kunt verstoppen. Je moet delen wat je denkt, wat je voelt. Je moet het durven zeggen als je het ergens niet mee eens bent of als er dingen gebeuren die je niet leuk vindt. Als je denkt dat de ander er meteen vandoor gaat als jij niet altijd superleuk en gezellig bent, legt dit heel veel druk op je. Bovendien hou je het zelf niet vol. Uiteindelijk val je een keer door de mand. Sommige mensen beëindigen de relatie dan liever zelf dan dat ze kans lopen dat de ander het later alsnog doet.

Laat de onzekerheid in je relatie een katalysator zijn voor groei, niet een barrière voor verbinding

Verwar je intuïtie niet met onzekerheid in relaties!

Niet alles is onzekerheid. Soms heb je een gevoel dat er iets niet klopt. Dat er iets aan de hand is wat jou niet wordt verteld. Het is niet fijn om het je te realiseren, maar je vermoedens kunnen kloppen. Dan is het goed om je gedachtes uit te spreken. Het is soms lastig om onderscheid te maken tussen je intuïtie en onzekerheid. Maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van het verschil.

onzekerheid-in-relaties


Wat kun je er aan doen?

Onzekerheid in relaties kun je het beste aanpakken door het te bespreken met je partner. Het kan goed zijn om te onderzoeken waar je onzekerheid vandaan komt en daaraan te werken, bijvoorbeeld door je zelfvertrouwen te vergroten. Als je (nog) geen partner hebt, maar wel naar een (vaste) relatie opzoek bent, neem dan een goede vriend of vriendin in vertrouwen. Vrienden kennen je waarschijnlijk goed en kunnen je oprechte tips geven. Niet alles komt vanzelf aanwaaien. Daten is bijvoorbeeld een vaardigheid die je vooral leert door het veel te doen. Dus meld je aan op een datingsite of bij een bureau en zet die eerste stappen. En vergeet niet: op elk potje past een dekseltje! Ook voor jou!

Je onzekerheid in relaties aanpakken

Als je merkt dat het moeilijk is om zelf je onzekerheid te verminderen, is het tijd om hier verder mee aan de slag te gaan.

Los komen van oude patronen is vaak erg moeilijk. Je moet heel vaak en heel bewust oefenen om nieuw gedrag in te slijten en dat kan veel tijd in beslag nemen. Daar kun je alle hulp bij gebruiken!

Be More You kan je helpen

Wil je hulp bij deze zoektocht naar je potentie en indirect naar die van de mensen aan wie je leiding geeft? Dan heeft Be More You verschillende trainingen voor je. Deze bestaan niet alleen uit praten met je coach, maar maken ook gebruik van hedendaagse kennis van het brein en technologie. Je komt er zo achter welke patronen je tegenhouden om je potentie te benutten en werkt aan een snelle gedragsverandering. Zet de stap en haal het beste uit jezelf!

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken