Wat is de innerlijke criticus?

Marco Karman

De innerlijke criticus is een term die wordt gebruikt voor de afkeurende interne stem die jou veroordeeld en aanvalt. Iedereen heeft daar in het dagelijks leven wel eens last van. Bij onzekere mensen speelt de innerlijke criticus vaak een grotere rol, dan bij mensen die zich niet snel onzeker voelen. Bovendien is de innerlijke criticus bij onzekere mensen vaak veel scherper en meer aanwezig. Gelukkig zijn er methoden ontwikkeld om de innerlijke criticus aan te pakken.

Wat doet de innerlijke criticus?

De innerlijke criticus geeft je de schuld van dingen die misgaan. Hij vergelijkt je daarbij met anderen die bijna vanzelfsprekend alles beter doen dan jij. De innerlijke criticus stelt onmogelijke perfectionistische eisen en straft je bij zelfs de kleinste fout die je maakt. De innerlijke criticus haalt dagelijks jouw zelfvertrouwen onderuit, zonder dat je dat zelf in de gaten hebt.

Wat kan ik er tegen doen?

Je kan jouw innerlijke criticus niet negeren, want dat zorgt er voor dat de stem alleen maar erger wordt. De eerste stap is erkennen dat er een innerlijke criticus in jou zit die je hoofd af en toe op hol brengt. Vervolgens kun je leren herkennen wanneer deze stem spreekt. Het is waardevol om te onderzoeken waar de negatieve gedachten precies vandaan komen. De innerlijke criticus kan van veel verschillende kanten komen, bijvoorbeeld je ouders, de relatie met je partner, de media of competitie met vrienden of collega’s. Het is heel belangrijk dat je jouw innerlijke criticus niet te veel macht moet geven. De innerlijke criticus is niet meer dan een deel van jou dat in je hoofd bestaat, laat je er niet door belemmeren.

Zelf aan de slag?

Kan jij wel wat hulp gebruiken om jouw innerlijke criticus weer in bedwang te krijgen? Be More You helpt jou om jouw innerlijke criticus weer onder controle te krijgen door middel van breintrainingen.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD