Hoe kun je jouw zelfvertrouwen vergroten op je werk?

Marco Karman

Zelfvertrouwen vergroten op het werk is een wens die bij veel mensen leeft. Uit recent onderzoek komt naar voren dat hoger opgeleiden gebukt gaan onder een groot gevoel van onzekerheid op hun werk. De meest genoemde reden? Ze krijgen de opdracht om een topprestatie te leveren en als dat lukt (met alle nodige moeite), wordt de eindstreep steeds weer verschoven naar nog meer en nog hogere ‘targets’.

Het is dus nooit goed genoeg en jij kunt nooit voldoen aan de verwachting van de opdrachtgever. Als je het nog niet was, dan word je daar wel onzeker van! Zelfvertrouwen vergroten op het werk is dus belangrijk om je goed te voelen, lekker te kunnen werken en om je – in sommige gevallen – niet gek te laten maken!

Zelfvertrouwen vergroten op het werk – waarom zou je?

Nergens anders worden we zo op onze prestaties beoordeeld als op het werk. Je moet goed presteren, want je verdere loopbaan en je salaris zijn ervan afhankelijk. Sommige mensen vinden een dergelijke prestatiedruk heel prettig, maar voor de meeste mensen werkt het eerder afremmend dan stimulerend. Het moeten geven van presentaties kan je buikpijn en slapeloze nachten bezorgen. Jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek of om opslag vragen: er zijn maar weinig mensen die daar plezier aan beleven.

Je zou kunnen zeggen: “dan doe ik dat toch gewoon niet”, maar meestal leidt dit uiteindelijk ook tot een gevoel van onvrede en frustratie. Je kunt niet doorgroeien zoals je zou willen. Je hebt niet het gevoel dat je eerlijk gecompenseerd wordt voor wat je allemaal doet. En zo kun je vast komen te zitten in een voortdurend heen-en-weer tussen ‘ik wil wel, maar ik durf niet’.

Zelfvertrouwen vergroten op het werk – zo doe je dat!

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten dan zijn er concrete dingen die je kunt oefenen, iedere dag een stapje, waardoor je na verloop van tijd merkt dat je zekerder wordt van jezelf. Omdat het ook kleine stapjes kunnen zijn, is het voor iedereen haalbaar. Je moet vooral gewoon beginnen!

  1. Weet wat je waard bent

Zelfvertrouwen vergroten is vooral een zaak van bewust zijn waar je dan allemaal op kunt vertrouwen bij jezelf: je kwaliteiten en talenten. Maak een overzicht van eigenschappen en vaardigheden waar je goed in bent (ook buiten je werk!) en maak er een gewoonte van om aan het eind van iedere dag twee dingen te benoemen die goed gingen. Zo verleg je je focus naar dat wat er allemaal wel is, in plaats van ontmoedigd te raken door wat er (nog) niet is.

  1. Stop met uitstellen

Vaak stellen we dingen uit omdat we er tegen op zien. We weten niet meteen hoe het moet en we weten niet zeker of het gaat lukken. Omdat het toch moet gebeuren, zit het de hele dag in je achterhoofd, vreet het energie en bezorgt het je stress. Bovendien daalt je stemming, omdat je op jezelf loopt te mopperen. Als je eenmaal besluit om de koe bij de horens te vatten, kom je er vaak achter dat het maar 5 minuten werk is en zo gepiept. Achteraf denk je meestal: ‘Heb ik daar nou zo moeilijk over gedaan?’. Je voelt je goed, je voelt je trots, want dit klusje heb je toch mooi geklaard! Het is een bevestiging van jouw kunnen. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.

  1. Laat van je horen

Niets zo frustrerend als een goed idee of een oplossing hebben en dit niet (durven) zeggen. Je ziet hoe projecten mislopen of hoe er eenvoudig winst te behalen is qua tijd of geld, als mensen maar jouw idee zouden weten! Vind een manier om van je te laten horen. Stuur een e-mail naar één van de betrokkenen, vraag een collega het in de vergadering te zeggen of zet die stap zelf door jouw idee te presenteren! Alles is een kwestie van oefenen: óók van je laten horen. Begin klein, breid dit uit, hou vol en na een tijdje wordt het steeds makkelijker. En wat geeft het een kick als je ideeën worden gebruikt en voor goede resultaten zorgen! Dan weet je weer: het is goed dat ik hier ben, ik maak verschil. Dat geeft zelfvertrouwen.

Meer weten?


Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD