Wat zijn hersengolven?

Marco Karman

Onze hersenen produceren de hele dag door hersengolven. Hersengolven zijn te meten door middel van een elektro-encefalogram (EEG). Hersengolven zijn opgedeeld in delta, theta, alpha, beta en gamma hersengolven. Deze hersengolven hebben allemaal hun eigen trillingsintensiteit en deze drukken we uit in Herz (Hz), het aantal trillingen per seconde.

Betekenis van hersengolven

Delta (0,5 – 4 Hz): diepe slaap
Delta golven zijn de meest trage golven die door onze hersenen geproduceerd worden. Deze hersengolven worden geproduceerd wanneer we in diepe slaap zijn en zorgen ervoor dat ons lichaam in een optimale staat is om te helen.

Theta (4 -8 Hz): meditatie en diepe ontspanning
Theta golven worden geproduceerd vlak voor we in slaap vallen en dromen. Theta hersengolven zorgen voor een diepe ontspanning en ruimte voor creativiteit en inzicht.

Alpha (8 -12 Hz): ontspannen alertheid
Alpha hersengolven zorgen voor een ontspannen maar alert gevoel. Je voelt je rustig en er is ruimte voor creativiteit

SMR (12-15 Hz): mentale alertheid, fysieke ontspanning
SMR hersengolven worden aangemaakt bij fysieke rust en een ontspannen bewustzijn van het lichaam.

Beta (15-32 Hz): focus, aandacht, angst,
Beta golven zijn in te delen in lage en hoge beta hersengolven. Lage beta hersengolven (15-22 Hz) zorgen voor aandacht en focus. Hoge beta hersengolven (22 -32 Hz)zorgen voor stress, hyperalertheid en angst.

Gamma (38 – 42 Hz): zeer alert en gefocust
Gamma hersengolven worden geproduceerd door onze hersenen als we een topprestatie moeten neerzetten.

Hersengolven weer in balans brengen?

Als de hersengolven uit balans zijn kan dit voor veel verschillende klachten zorgen. Gelukkig is hier wel op eenvoudige wijze wat aan te doen. Neurofeedback traint de hersenen zodat de hersengolven weer in balans komen. Be More You kan jouw hersengolven meten en ook weer in balans brengen door middel van training.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD