Wanneer stress een burn out wordt

Marco Karman

Stel je eens voor…

Je hoort opeens een hard, vervelend geluid. In een staat van onderbewustzijn schrik je: gaat er een alarm af? Brand? Je spieren spannen zich aan om in actie te komen net voor het moment dat je je realiseert dat het nare geluid je wekker is. Versuft sla het kreng uit. Niet alweer.

Je zakt half terug in je droom, maar valt niet echt meer in slaap. Toch kost het je moeite om na vijf (of zes, zeven, acht) keer de snooze-knop te hebben ingedrukt nu echt je bed uit te komen, je viel vannacht namelijk pas om half vier in slaap. Het is 06:40, nog 20 minuten voor je moet vertrekken naar je werk.

Tot nu toe misschien (grotendeels) herkenbaar voor de meesten van ons, maar lees nog even verder…

Je zit op de rand van je bed, duikt het liefst meteen weer terug. Wat ben je nog moe, het is alsof je maar vijf minuten hebt kunnen slapen. Maar, bedenk je je, wat scheelt het ook eigenlijk? Je bent nooit een ochtendmens geweest, maar de laatste weken lig je iedere avond tot diep in de nacht te piekeren. Het zorgt voor een opgejaagd, prikkelbaar gevoel en natuurlijk voor een hoop vermoeidheid. Een goede nachtrust, je zou er op dit moment alles voor geven.

Even schiet de gedachte door je hoofd: zal ik me ziek melden? Vandaag is daar misschien wel een mooie dag voor: dan mis je meteen die presentatie waarvoor je eigenlijk helemaal geen tijd vrij hebt kunnen maken. In de afgelopen weken heeft het werk zich letterlijk in drie grote bergen op je bureau opgestapeld, dus het niet hoeven presenteren van een onvoorbereid verhaal is in ieder geval één zorg minder. Je collega’s zullen het heus wel begrijpen, ziek is ziek. Toch..? Je denkt: kan ik dit wel maken? Ben ik eigenlijk wel ziek?

Je besluit je toch aan te kleden en gaat (natuurlijk nét iets te laat) weg. Wanneer je achter in de file aansluit, staat het huilen je al nader dan het lachen. Je voelt je opgejaagd, maar tegelijkertijd verdoofd. Wanneer je aankomt op je werk en ziet dat een vierde stapel zich op je bureau begint te vormen, plof je moedeloos in je bureaustoel. Je telefoon gaat, er springen drie e-mails binnen en je collega steekt zijn hoofd om de deur met de vraag of je hem meteen even kunt helpen. 08:31 en een paniekerig gevoel bekruipt je. Het liefst keer je om, pak je je jas en stap je in de auto terug naar huis. Waarom is de dag net begonnen, maar is je batterij al meer dan leeg?

Wanneer stress je leven beheerst

Opgebrand zijn, een burn out hebben. Een paar jaar terug leek het bijna een “hip”, nieuw fenomeen en tevens een mooi excuus om een paar dagen uit te rusten. Lekker even tijd voor jezelf, toch?

Al eerder las je dat zo’n 14% van alle werknemers te maken heeft met burn out-klachten. Sinds ook uit wetenschappelijk hersenonderzoek is gebleken dat deze klachten ook objectief terug te zien zijn in een hersenscan (ook al gebeurde dit pas in 2010), wordt het steeds meer erkend als serieus probleem dat de aandacht van media, gezondheidszorg, HR-managers en werkgevers verdient.

Mensen die, vaak als gevolg van een te lange periode met hoge stresslevels, te maken krijgen met een burn out, ondervinden hevige en vaak langdurige gevolgen, zowel mentaal als fysiek. Extreme vermoeidheid en zelfs uitputting, maar ook slapeloosheid, een gejaagd gevoel, prikkelbaar en huilerig zijn, ruzie zoeken en vergeetachtigheid zorgen ervoor dat je op den duur in zijn totaliteit niet meer kunt presteren. Het station ‘gezonde en stimulerende stress’ ligt inmiddels ver achter je.

Wat je kan doen om een burn out te voorkomen 

Herken je het bovenstaande verhaal en heb je het gevoel dat een burn out op de loer ligt? Volgende week lees je meer over welke risicofactoren de kans op een burn out vergroten. Deze factoren zullen je inzicht geven in welke specifieke eigenschappen of omstandigheden jou extra vatbaar maken voor het ontstaan langdurige stress en eventueel een burn out als gevolg.

Wanneer je eenmaal burn out-klachten hebt, is het soms zoeken naar de juiste acties. Bezoekjes aan een arts en psycholoog, weken of maanden thuis aan je herstel werken, misschien zelfs antidepressiva? Het behandelen van een burn-out lijkt een proces waarin nog niet echt een eenduidige richting is gevonden. Het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ lijkt hier mooi op zijn plaats, je kunt namelijk met behulp van de inzichten uit andere blogs en het onderstaande ebook over dit onderwerp starten met het signaleren en verminderen van jouw stress. Wanneer je je stress structureel onder controle hebt en zelfs op een positieve manier inzet, maakt een burn out bij jou geen schijn van kans.

Meer weten?

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken