Helpt een zelfvertrouwen training bij het omgaan met onzekerheid?

Marco Karman

Als je onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt, kun je overwegen om hier een cursus voor te gaan volgen. Maar... Helpt het volgen van een zelfvertrouwen training echt bij het omgaan met onzekerheid? Een cursus volgen is een goede impuls, maar vaak geen blijvende oplossing. In dit artikel gaan we dieper in op de nadelen van een training en bekijken we hoe je duurzame effecten kunt bereiken!

Onzekerheid is geen vaardigheid

Vaardigheden kun je oefenen en daardoor kun je beter en beter worden. Als het gaat over onzekerheid en zelfvertrouwen, vallen beide echter niet in deze categorie. Onzekerheid en zelfvertrouwen hebben alles te maken met hoe je over jezelf denkt. Denk je positief of negatief over jezelf? Geloof je in wat je kan, of niet? Ben je ervan overtuigd dat je het in huis hebt om iets tot een goed einde te brengen?

Pak je de buitenkant of de kern?

Je kunt leren doen alsof je veel zelfvertrouwen hebt en goed kunt omgaan met onzekerheid. Iedereen kan zichzelf wat stoerder of wat ‘cooler’ neer zetten dan hij of zij zich in werkelijkheid voelt. Maar daarmee heb je nog niets aan je eigenlijke onzekerheid gedaan! Een training zelfvertrouwen die gericht is op het leren van vaardigheden (bijvoorbeeld nee zeggen of je mening geven) schiet dus zijn doel voorbij als het alleen maar aan de oppervlakte blijft.

Niet voor niets onzeker

Onzeker zijn is niet leuk, je doet het niet voor de lol. Je hebt dus goede redenen om onzeker te zijn. Je hebt dingen meegemaakt waardoor je onzeker bent geworden, groot of klein, bewust of onbewust. Vervelende dingen waarbij bleek dat je ergens niet goed in bent of dat andere mensen je gek of anders vinden en je niet altijd goed in de groep ligt. Als je wilt omgaan met onzekerheid, moet je ook terugkijken naar waar deze onzekerheid vandaan komt en hoe deze zich bij jou heeft ontwikkeld. Een training voor meer zelfvertrouwen die alleen gericht is op de toekomst is onvoldoende om duurzaam resultaat te bereiken.

Patronen veranderen is lastig

Als je al langere tijd onzeker bent, is de kans groot dat je jouw gedrag hierop hebt aangepast. Zoals je op je werk bent, thuis, op feestjes, bij je sportclub. Het is een ‘way of life’ geworden. Je bent ‘gewend’ om verlegen en onzeker te zijn. Je hele lijf en brein zijn getraind om zich onzeker te gedragen. Een eenvoudige training voor meer zelfvertrouwen gaat vaak voorbij aan de complexiteit en de diepgang van onzekerheid. Deze diepliggende patronen, die zelfs fysiek in je hersenen zijn terug te vinden, zijn niet zomaar te veranderen.

Anders omgaan met onzekerheid

Los komen van oude patronen is vaak erg moeilijk. Je moet heel vaak en heel bewust oefenen om nieuw gedrag in te slijten en dat kan veel tijd in beslag nemen. Daar kun je alle hulp bij gebruiken!

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken