Wat is het van belang van grenzen aangeven?

Marco Karman

Assertiviteit begint bij je grenzen aangeven. Door je grenzen op een gezonde manier aan te geven creëer je meer vrijheid, rust en respect in jouw relaties. De volgende punten zijn van belang bij het aangeven van grenzen:

Gebruik ik-zinnen bij het aangeven van grenzen, blijf bij jezelf.

Er valt geen discussie te voeren over jouw gevoelens. Als jij zegt dat jij je gekwetst voelt dan is dat wat het is. Dan kan een collega zeggen: ”dat is onzin”, maar dat neemt niet weg dat jij je nog steeds zo voelt.

Je grenzen aangeven is niet egoïstisch

Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Andere mensen kunnen geen gedachten lezen, dus als je anderen niet laat weten dat ze over jouw grenzen gaan, dan kunnen ze zich ook niet aanpassen. Als ze het wel weten, geef je ze een kans om hun gedrag te veranderen.

Duidelijk je grenzen aangeven verbetert relaties

Mensen hebben meer respect voor mensen die hun grenzen aangeven. En daardoor behandelen mensen j beter, dus ontstaat er aan jouw kant minder frustratie. Het is veel interessanter om met mensen om te gaan die goed weten wat ze wel en niet willen. Soms voelt het moeilijk om je grenzen aan te geven. Maar vergis je niet: het kweekt onwijs veel respect als je het goed doet. En relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect. Je grenzen aangeven maakt je een interessanter, authentieker en respectabeler persoon.

Grenzen aangeven maakt je vrijer

Door je grenzen duidelijk aan te geven kun je afrekenen met gedrag dat je naar beneden trekt. Je neemt je leven weer in eigen hand. En dat geeft je de ruimte om je hart te volgen en je leven vorm te geven op een manier die het beste bij jou past.

Meer leren over grenzen?

Ook in een leidinggevende positie is het van belang om grenzen op een juiste manier aan te geven. Wil jij beter leren om jouw grenzen aan te geven? Meld je dan nu aan voor een training bij Be More You.

Meer informatie over trainingen

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD