Het effect hiervan is dat de ander iets kan leren over zijn gedrag en de vrijheid krijgt om hier iets aan te veranderen als hij dat wil. Effectieve feedback is dus afgestemd op de behoefte van de ontvanger.
Of het nu op de universiteit is, op de werkvloer of in verenigingsverband, iedereen is erbij gebaat als je het beste in elkaar naar boven haalt. Dit doe door middel van het geven van feedback. Maar hoe zorg je ervoor dat deze feedback de gewenste resultaten oplevert?
Feedback is niet altijd negatief
Je denkt bij feedback snel dat het om iets vervelends gaat, maar feedback geven is ook gemeende en gerichte complimenten uitdelen. Mensen leren vaak veel meer van duidelijk commentaar op werk dat ze goed hebben gedaan, dan van kritiek op fouten. Positieve feedback werkt heel motiverend.
Regels van feedback geven
Voordat je feedback gaat geven, is het goed om te bedenken of het werkelijk om feedback gaat. Met welke bedoeling geef je het? En kan de ander jouw feedback gebruiken? De volgende regels kunnen je hier bij helpen:
- Beschrijf veranderbaar gedrag: Je geeft feedback op wat iemand gedaan heeft, niet hoe iemand is.
- Beschrijf concreet en specifiek gedrag dat je zelf hebt gezien of gehoord: Gebruik geen zinnen met woorden als ‘altijd’ of ‘nooit’.
- Gebruik een ik-boodschap: De ik-boodschap zegt iets over jou. Over jouw behoefte, jouw vraag om begrip.
- Geef aan welk effect dat gedrag op je heeft: Welk gevoel of welke gedachten komen er bij jou naar boven door dit gedrag?
- Laat je gesprekspartner reageren: Geef de ander ook echt de ruimte om te reageren.
- Vraag om het gewenste gedrag: Geef duidelijk aan wat je van de ander wilt.
- Verken samen oplossingen of achtergronden : Luister actief naar elkaar en werk samen aan een oplossing.
Meer leren over feedback?
Neem contact op met Be More You en leer van een ervaren coach om op een prettige manier feedback te geven en daarnaast op een constructieve manier feedback te ontvangen.