Wat is empathie?

Marco Karman

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Iemand die zichzelf goed kan verplaatsen in anderen , kan de emoties van anderen beter begrijpen en dit leidt tot een betere communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie betekent ook dat je zowel de verbale als de non-verbale communicatie van anderen begrijpt. Empathie speelt een belangrijke rol bij de emotionele intelligentie (EQ).

Wat zijn belangrijke eigenschappen van empathie?

- Goed kunnen luisteren
- Groot inlevingsvermogen in anderen
- Aandacht en respect voor de ander
- Interesse in anderen
- Snel oppikken van kleine (non)verbale signalen
- Groot bewustzijn van waarmee je anderen kwetst

Empatisch leiderschap

Empatisch leiderschap is de meest effectieve en meest winstgevende manier om een bedrijf leiding te geven. Goede leiders zijn in staat om anderen te stimuleren, coachen en inspireren. Daarmee verhogen zij de motivatie, betrokkenheid, prestaties en productiviteit binnen het bedrijf. Toch is het voor veel leidinggevenden niet vanzelfsprekend om empatisch leiding te geven.

Bij leiderschap wordt er vaak gedacht aan autoriteit en visie en niet aan inlevingsvermogen en luisteren. Empathie zorgt ervoor dat we meer inzicht en begrip hebben hoe anderen denken en voelen. Zonder inlevingsvermogen is samenwerking en communicatie nauwelijks mogelijk. Als je jouw team wilt motiveren of inspireren, zal je moeten weten wat anderen willen of nodig hebben. De meest effectieve manager past dus empatisch leiderschap toe.

Wil jij jouw empatisch vermogen verder ontwikkelen?

Zie je het wel zitten om je verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van empathisch vermogen en empatisch leiding geven, maar zie je op tegen de tijd en moeite die persoonlijke ontwikkeling kost? Neem dan contact op met Be More You om te ontdekken hoe makkelijk en vlot een training bij Be More You verloopt.

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Voornaam
Achternaam
E-mail*

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. Tot 1000x sneller leren zonder zoekwerk van jezelf of je coach.

BrainRouting is 100% objectief en hiermee doorbreek je moeiteloos ongewenste patronen.

Beoordeeld met een 9,3 door 1000+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert BrainRouting op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken