Wat is empathie?

Marco Karman

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Iemand die zichzelf goed kan verplaatsen in anderen , kan de emoties van anderen beter begrijpen en dit leidt tot een betere communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie betekent ook dat je zowel de verbale als de non-verbale communicatie van anderen begrijpt. Empathie speelt een belangrijke rol bij de emotionele intelligentie (EQ).

Wat zijn belangrijke eigenschappen van empathie?

- Goed kunnen luisteren
- Groot inlevingsvermogen in anderen
- Aandacht en respect voor de ander
- Interesse in anderen
- Snel oppikken van kleine (non)verbale signalen
- Groot bewustzijn van waarmee je anderen kwetst

Empatisch leiderschap

Empatisch leiderschap is de meest effectieve en meest winstgevende manier om een bedrijf leiding te geven. Goede leiders zijn in staat om anderen te stimuleren, coachen en inspireren. Daarmee verhogen zij de motivatie, betrokkenheid, prestaties en productiviteit binnen het bedrijf. Toch is het voor veel leidinggevenden niet vanzelfsprekend om empatisch leiding te geven.

Bij leiderschap wordt er vaak gedacht aan autoriteit en visie en niet aan inlevingsvermogen en luisteren. Empathie zorgt ervoor dat we meer inzicht en begrip hebben hoe anderen denken en voelen. Zonder inlevingsvermogen is samenwerking en communicatie nauwelijks mogelijk. Als je jouw team wilt motiveren of inspireren, zal je moeten weten wat anderen willen of nodig hebben. De meest effectieve manager past dus empatisch leiderschap toe.

Wil jij jouw empatisch vermogen verder ontwikkelen?

Zie je het wel zitten om je verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van empathisch vermogen en empatisch leiding geven, maar zie je op tegen de tijd en moeite die persoonlijke ontwikkeling kost? Neem dan contact op met Be More You om te ontdekken hoe makkelijk en vlot een training bij Be More You verloopt.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD