Wat is empathie?

Marco Karman

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Iemand die zichzelf goed kan verplaatsen in anderen , kan de emoties van anderen beter begrijpen en dit leidt tot een betere communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie betekent ook dat je zowel de verbale als de non-verbale communicatie van anderen begrijpt. Empathie speelt een belangrijke rol bij de emotionele intelligentie (EQ).

Wat zijn belangrijke eigenschappen van empathie?

- Goed kunnen luisteren
- Groot inlevingsvermogen in anderen
- Aandacht en respect voor de ander
- Interesse in anderen
- Snel oppikken van kleine (non)verbale signalen
- Groot zelfbewustzijn van waarmee je anderen kwetst

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen om empathie te ontwikkelen?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Empathisch leiderschap

Empathisch leiderschap is de meest effectieve en meest winstgevende manier om een bedrijf leiding te geven. Goede leiders zijn in staat om anderen te stimuleren, coachen en inspireren. Daarmee verhogen zij de motivatie, betrokkenheid, prestaties en productiviteit binnen het bedrijf. Toch is het voor veel leidinggevenden niet vanzelfsprekend om empathisch leiding te geven.

Bij leiderschap wordt er vaak gedacht aan autoriteit en visie en niet aan inlevingsvermogen en luisteren. Empathie zorgt ervoor dat we meer inzicht en begrip hebben hoe anderen denken en voelen. Zonder inlevingsvermogen is samenwerking en communicatie nauwelijks mogelijk. Als je jouw team wilt motiveren of inspireren, zal je moeten weten wat anderen willen of nodig hebben. De meest effectieve manager past dus empathisch leiderschap toe.

Wil jij jouw empathisch vermogen verder ontwikkelen?

Zie je het wel zitten om je verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van empathisch vermogen en empathisch leidinggeven, maar zie je op tegen de tijd en moeite die persoonlijke ontwikkeling kost? Neem dan contact op met Be More You om te ontdekken hoe makkelijk en vlot een training bij Be More You verloopt.

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken