Wat is emotionele intelligentie?

Marco Karman

Emotionele intelligentie wordt ook wel afgekort als EQ. Volgens sommigen is emotionele intelligentie de meeste bepalende factor voor een succesvolle carrière. Maar wat is dat nu precies, emotionele intelligentie?

De vijf belangrijkste EQ-eigenschappen zijn:

  1. Zelfkennis. Mensen met een hoog EQ hebben het vermogen om de eigen denkwijze, mogelijkheden en onmogelijkheden te kunnen inschatten en daar conclusies uit te trekken.
  2. Optimisme. Mensen met een hoog EQ denken positief over hun eigen mogelijkheden en laten zich niet snel uit het veld slaan.
  3. Kunnen afzien. Mensen met een hoog EQ kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen.
  4. Empathie. Mensen met een hoog EQ kunnen zich goed verplaatsen in de gevoelens van anderen.
  5. Sociale vaardigheden. Mensen met een hoog EQ kunnen goed met zowel bekenden als vreemden omgaan.

Iemand die emotionele intelligentie bezit, is zich bewust van de eigen emoties, en heeft het vermogen om de baas te blijven over eigen en andermans emoties. Een voorbeeld van emotionele intelligentie is hoe snel kan je je humeur verbeteren wanneer er iets onprettigs gebeurt, hoe gemakkelijk kan je omgaan met andere mensen of hoe goed kan je je tijdens een gesprek in de ander verplaatsen. Je begrijpt wel dat al deze eigenschappen je goed van pas komen in je werk en in je relaties.

Wat is het verschil tussen IQ en EQ?

Een hoog IQ helpt je bij het oplossen van problemen en bij logisch nadenken, terwijl een hoog EQ je helpt bij het op een diepgaande, oprechte en waardevolle manier omgaan met jezelf en anderen.

EQ tests worden soms gebruikt bij personeelselectie, omdat niet alleen kennis maar ook empathie van groot belang is bij het goed functioneren in een organisatie.

Is emotionele intelligentie te verhogen?

Het is heel lastig om je IQ te veranderen, maar je EQ kan je wel verhogen met bepaalde oefening en training. Het belangrijkste aspect is dat je inzicht krijgt in je eigen gedrag en hoe dat beter kan. Door bewust assertiever in het leven te staan, zal jouw EQ hoger worden. Be More You maakt door middel van het maken van een EEG het onbewuste bewust. Een ervaren coach traint jou om jouw hersengolven weer in balans te krijgen, zodat jouw EQ hoger zal worden.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD