Wat is de cirkel van invloed?

Marco Karman

In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je invloed op uit kunt oefenen. De randvoorwaarde is wel dat iets pas in je cirkel van invloed kan bevinden als het ook in je cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt geen invloed uitoefenen op iets waar je niet bij betrokken bent. De cirkel van invloed bevat dingen waar je echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals je wilt.

Stephen Covey heeft van dit principe een model gemaakt. Hij tekende een cirkel. Deze cirkel omvat alle dingen waar jij je betrokken bij voelt , de cirkel van betrokkenheid. In die cirkel tekende hij een kleinere cirkel. Deze cirkel bevat alle dingen waar je je betrokken bij voelt én waar je invloed op hebt, de cirkel van invloed.

Stress door een kleine cirkel van invloed

Veel stress komt bij mensen voort uit een te groot verschil tussen de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Het is heel frustrerend als jouw cirkel van invloed heel klein is, maar jouw cirkel van betrokkenheid heel groot. Je maakt je dan veel zorgen over dingen. Je zou graag iets willen doen, iets willen betekenen, maar je hebt de mogelijkheden niet. Je voelt je machteloos, soms zelfs wanhopig. Je wordt er ongelukkig van en je gaat ook nog eens aan jezelf twijfelen. Jouw cirkel van invloed wordt hierdoor steeds kleiner.

Wil je minder stress en meer effect?

Veel mensen besteden hun tijd en energie aan wat buiten hun macht ligt. Ze ondermijnen zichzelf en ze bereiken niets (want het ligt niet in hun cirkel van invloed). Ze praten erover, klagen er misschien over, maar er verandert uiteindelijk niets. Proactieve en succesvolle mensen focussen zich op wat ze wel kunnen doen. Ze vragen zich voortdurend af: Kan ik wat bijdragen? Niet? Dan moet ik het loslaten. Zo ja, aan de slag!

Verspil jij veel energie aan dingen die buiten jouw cirkel van invloed liggen? Kijk dan eens wat een training bij Bemoreyou voor jou kan betekenen!

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD