Wat is een burn-out?

Marco Karman

Een burn out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt lichamelijk en emotioneel is uitgeput. Bij een burn out heb je al een half jaar last van deze drie dingen:

1) Je hebt 3 of meer spanningsklachten zoals:

  • Lichamelijke vermoeidheid
  • Geestelijke vermoeidheid: moeite met concentreren of dingen onthouden
  • onrustig slapen
  • prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd)
  • niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • gemakkelijk huilen
  • piekeren
  • een gejaagd gevoel

2) Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in je leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer hebt op jouw situatie.

3) Het lukt je niet meer om je gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op je werk, thuis, in je contacten of in het verkeer.

Iemand met een burn out kan als reactie daarop, soms ook lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en buikklachten.

Hoe ontstaat een burn out?

Een burn out ontstaat door een langere periode van veel stress. Het lukt niet om met die spanning om te gaan. Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is vaak prettig en maakt ons alert. Maar je kan je onprettig gaan voelen als er te veel spanning is en het te lang duurt. Lukt het je niet om iets aan de situatie te veranderen, of om anders met de spanning om te gaan? Dan raakt je overspannen. Je verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt. Het lukt je dan niet meer om de gewone dingen te blijven doen, bijvoorbeeld op je werk, thuis, of in het verkeer. Heb je hier lange tijd last van? Dan kan je uiteindelijk een burn out krijgen.

Hoe herstel ik van een burn out?

Het herstel van een burn out verloopt in 3 fasen:

Fase 1. Begrijpen en accepteren
Pas als je begrijpt en accepteert dat je een burn out hebt, kan je ontspannen.
Kijk welke activiteiten je kan blijven doen en welke activiteiten je beter tijdelijk kan stoppen

Fase 2. Problemen op een rij zetten en oplossingen bedenken
Bedenk welke problemen extra spanning geven. Hoe ga je met die spanning om? Daarna ga je oplossingen bedenken voor deze problemen

Fase 3. Oplossingen uitvoeren
In de derde fase ga je de bedachte oplossingen uitvoeren. Je probeert problemen op te lossen en op een andere manier met spanningen om te gaan.

Heb jij een burn out? Of heb je het gevoel dat je tegen een burn out aanloopt? Door een breintraining bij Be More You herstel je sneller van een burn out of kan je een burn out voorkomen. De hersenen leren weer op een gezonde manier met stress omgaan. Hierdoor kan je binnen een korte tijd de wereld weer aan.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD