Bouwen aan jouw zelfvertrouwen dankzij de cirkel van invloed

Marco Karman

Marc zakt terug in zijn bureaustoel en wrijft in zijn ogen. De klok slaat al half elf, maar hij moet nog even door: het rapport waaraan hij zit te werken moet vandaag af. Morgen is de presentatie en dat moet goed gaan. De investeerders moeten het he-le-maal geweldig vinden. Er is al teveel tijd en geld geïnvesteerd om de deal nu nog te laten mislukken, dat zou een enorme financiële tegenvaller zijn voor het bedrijf. En of hij erna dan nog wel hier werkt, betwijfelt hij. Zonder baan kan hij zijn huis wel verkopen en ontslag zal voor zijn nieuwe vriendin ook niet heel aantrekkelijk zijn. Hij knijpt in de spieren van zijn nek en schouders, zet zijn telefoon op stil en gaat dan verder met typen…

We maken ons allemaal zorgen

Misschien herken je het verhaal van Marc. Je bent met een goed idee aan de slag gegaan, iets waar je echt enthousiast over bent. Maar nu komt puntje bij paaltje. Er staat een deadline en een presentatie op de planning. Door de stress bedenk je ineens dat het ook wel mis zou kunnen gaan en aan de gevolgen daarvan. Zo rol je van de ene gedachte in de andere.

Voor je het weet zit je in de put

Voor je het weet ben je in gedachten met iets kleins begonnen en heb je het veel groter gemaakt dan het is. Als je niet uitkijkt, zit je erover in de put. Ons brein is gericht op overleving en ziet dus overal gevaar. Zeker als we moe zijn of onder druk staan, zijn onze hersenen heel alert op allerlei mogelijke dreigingen.

Je kunt niet alles beïnvloeden

Als je wat meer tijd had en goed naar je gedachten zou luisteren, zou je er al snel achter komen dat jij je vaak veel zorgen maakt over dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt: het weer, de toestand in de wereld, het milieu, de aandelenbeurs.

Allemaal zaken die buiten je bereik liggen, maar waar je wel eens wakker van ligt.

De cirkel van invloed van Stephen Covey

Covey (auteur van het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”) heeft een interessant model gemaakt: de cirkel van invloed. Hij tekende twee cirkels in elkaar. De grote cirkel bevat alle dingen waar jij je zorgen over maakt. De kleine binnenste cirkel wordt gevormd door de dingen waaraan je ook daadwerkelijk iets kunt veranderen, oftewel de cirkel van invloed.

Gevoel van machteloosheid verlaagt jouw zelfvertrouwen

Mensen die zich vaak richten op de buitenste grote cirkel, kunnen gemakkelijk het gevoel krijgen veel zaken niet onder controle te hebben en machteloos te zijn. In feite klopt dat, want in dat geval maak jij je zorgen over zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen.

Het nadeel hiervan is dat dit gevoel jouw zelfbeeld negatief kan beïnvloeden. Als je maar lang genoeg het gevoel hebt machteloos te zijn, ga je vanzelf denken dat het aan jou ligt. Dat je niet competent genoeg bent, altijd pech hebt, of dat de hele wereld tegen je is. Door je teveel te focussen op datgene waar je geen invloed op hebt, daalt je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen versterken met de cirkel van invloed

Als jij je zelfvertrouwen wilt versterken, is het interessant om te bekijken waar jij de meeste aandacht op richt. Zijn dit vooral zaken in de cirkel van betrokkenheid in plaats van binnen de cirkel van invloed? Leer dan om je heel bewust te focussen op datgene wat je wel kan doen. Door heldere doelen te stellen en gerichte acties te ondernemen, zet jij de wereld om je heen in beweging. Dat geeft een goed gevoel. Het doet er namelijk toe dat jij er bent, want je maakt verschil. Je bereikt jouw doelen en dat versterkt jouw zelfvertrouwen.

Marc en de cirkel van invloed

Met een tevreden zucht klikt Marc op ‘opslaan’. Het rapport is klaar en het is best goed gelukt. Hij besluit zich geen zorgen te maken over dingen waar hij geen invloed op heeft, zoals de reactie van de investeerders.

Wat hij wel kan doen is zorgen dat hij de beste presentatie geeft, die hij maar kan geven. Hij besluit naar bed te gaan en morgen wat later te beginnen. Dan is hij helder en heeft hij tijd om goed te ontbijten. Hij haalt zijn mooie, nieuwe pak alvast uit de kast. Dat doet hij morgen aan. Hij heeft er zin in!

Meer weten?


Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Nieuwsgierig geworden naar onze aanvliegroute voor versnelde en blijvende ontwikkeling? We vertellen je er graag meer over.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD