Bouwen aan jouw zelfvertrouwen dankzij de cirkel van invloed

Marco Karman

Marc zakt terug in zijn bureaustoel en wrijft in zijn ogen. De klok slaat al half elf, maar hij moet nog even door: het rapport waaraan hij zit te werken moet vandaag af. Morgen is de presentatie en dat moet goed gaan. De investeerders moeten het he-le-maal geweldig vinden. Er is al te veel tijd en geld geïnvesteerd om de deal nu nog te laten mislukken, dat zou een enorme financiële tegenvaller zijn voor het bedrijf. En of hij erna dan nog wel hier werkt, betwijfelt hij. Zonder baan kan hij zijn huis wel verkopen en ontslag zal voor zijn nieuwe vriendin ook niet heel aantrekkelijk zijn. Hij knijpt in de spieren van zijn nek en schouders, zet zijn telefoon op stil en gaat dan verder met typen…

We maken ons allemaal zorgen

Misschien herken je het verhaal van Marc. Je bent met een goed idee aan de slag gegaan, iets waar je echt enthousiast over bent. Maar nu komt puntje bij paaltje. Er staat een deadline en een presentatie op de planning. Door de stress bedenk je ineens dat het ook wel mis zou kunnen gaan en aan de gevolgen daarvan. Zo rol je van de ene gedachte in de andere.

Voor je het weet zit je in de put

Voor je het weet ben je in gedachten met iets kleins begonnen en heb je het veel groter gemaakt dan het is. Als je niet uitkijkt, zit je erover in de put. Ons brein is gericht op overleving en ziet dus overal gevaar. Zeker als we moe zijn of onder druk staan, zijn onze hersenen heel alert op allerlei mogelijke dreigingen.

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij de cirkel van invloed?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Je kunt niet alles beïnvloeden

Als je wat meer tijd had en goed naar je gedachten zou luisteren, zou je er al snel achter komen dat jij je vaak veel zorgen maakt over dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt: het weer, de toestand in de wereld, het milieu, de aandelenbeurs.

Allemaal zaken die buiten je bereik liggen, maar waar je wel eens wakker van ligt.

De cirkel van invloed van Stephen Covey

Covey (auteur van het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”) heeft een interessant model gemaakt: de cirkel van invloed. Hij tekende twee cirkels in elkaar. De grote cirkel bevat alle dingen waar jij je zorgen over maakt. De kleine binnenste cirkel wordt gevormd door de dingen waaraan je ook daadwerkelijk iets kunt veranderen.

Gevoel van machteloosheid verlaagt jouw zelfvertrouwen

Mensen die zich vaak richten op de buitenste grote cirkel, kunnen gemakkelijk het gevoel krijgen veel zaken niet onder controle te hebben en machteloos te zijn. In feite klopt dat, want in dat geval maak jij je zorgen over zaken die buiten jouw invloedssfeer liggen.

Het nadeel hiervan is dat dit gevoel jouw zelfbeeld negatief kan beïnvloeden. Als je maar lang genoeg het gevoel hebt machteloos te zijn, ga je vanzelf denken dat het aan jou ligt. Dat je niet competent genoeg bent, altijd pech hebt, of dat de hele wereld tegen je is. Door je te veel te focussen op datgene waar je geen invloed op hebt, daalt je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen versterken met de cirkel van invloed

Als jij je zelfvertrouwen wilt versterken, is het interessant om te bekijken waar jij de meeste aandacht op richt. Zijn dit vooral zaken in de cirkel van betrokkenheid in plaats van binnen de cirkel van invloed? Leer dan om je heel bewust te focussen op datgene wat je wel kan doen. Door heldere doelen te stellen en gerichte acties te ondernemen, zet jij de wereld om je heen in beweging. Dat geeft een goed gevoel. Het doet er namelijk toe dat jij er bent, want je maakt verschil. Je bereikt jouw doelen en dat versterkt jouw zelfvertrouwen.

Marc en de cirkel van invloed

Met een tevreden zucht klikt Marc op ‘opslaan’. Het rapport is klaar en het is best goed gelukt. Hij besluit zich geen zorgen te maken over dingen waar hij geen invloed op heeft, zoals de reactie van de investeerders.

Wat hij wel kan doen is zorgen dat hij de beste presentatie geeft, die hij maar kan geven. Hij besluit naar bed te gaan en morgen wat later te beginnen. Dan is hij helder en heeft hij tijd om goed te ontbijten. Hij haalt zijn mooie, nieuwe pak alvast uit de kast. Dat doet hij morgen aan. Hij heeft er zin in!

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken