Blog

Zenuwachtig voor een presentatie? Dit helpt!

Marco Karman

29/07/2021

Ken je sprekers die met gemak en flair speeches en lezingen houden? Zou je ook graag op die manier een presentatie willen geven, maar word je al zenuwachtig bij het idee? Een presentatie geven is voor veel mensen onderdeel van hun werk. Zeker als je hogerop komt of bijvoorbeeld een marketing of sales functie hebt. Te pas en te onpas moet je jezelf presenteren en een goed verhaal houden.

Niemand schudt een presentatie zomaar uit zijn mouw. Iedereen is wel eens zenuwachtig voor het spreken voor grote groepen. Soms is het gezonde spanning, waardoor je extra alert bent en goed kunt presteren. Soms is het teveel spanning en heb je er vooral last van. In dit artikel geef ik je 5 praktische tips om je zenuwen de baas te blijven!

Tip 1: Een goede voorbereiding is het hele werk

Een acteur weet dat hij zijn tekst van tevoren moet kennen. Zodra hij het podium of de set oploopt, is er geen tijd meer om na te denken over de tekst. Heeft hij zijn zaakjes dan niet voor elkaar, dan is hij simpelweg te laat en moet hij zich door de voorstelling heen worstelen!

Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Misschien niet het halve, maar het hele werk. Weet van tevoren wat je wilt gaan zeggen. Oefen het voor de spiegel, onder de douche en tijdens de afwas. Ken je tekst voor je een podium op stapt, ook al is dat podium een vergaderruimte.

Tip 2: Ontspan!

Het is voor je lichaam lastig om én zenuwachtig én ontspannen te zijn. Hoe meer je dus ontspant, des te minder ruimte er is voor zenuwen. Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die je prima ongemerkt kunt doen. Bijvoorbeeld een oefening voor een lage buikademhaling:

  • Leg je hand op je buik met je duim op je navel
  • Adem rustig in en uit
  • Probeer daarbij ‘tegen je hand’ te ademen. Dus bij het inademen gaat je hand omhoog of naar buiten en bij het uitademen weer naar beneden of naar binnen.
  • Hoe lager je kunt ademen, hoe beter het is

NB: forceer je ademtechniek niet. Bewust ademen is vaak al voldoende om meer te ontspannen. Sta je te wachten in een ruimte waar niemand is, of ben je gevlucht naar de wc? Dan kan het ook helpen om even alles flink los te schudden. Je benen, je armen, je hoofd, je nek en schouders. Gewoon flink schudden, zoals je atleten ziet doen, vlak voordat ze in de startblokken gaan staan.

Tip 3: Doe wat werkt voor jou

Een presentatie geven kan heel spannend zijn. Maak het jezelf dus niet moeilijker dan het al is. Zorg dat je er rustig naar toe kunt. Zorg voor een lekker ontbijtje of goede lunch. Doe je beste pak aan. Spuit dat lekkere geurtje op. Draag die killer-hakken. Draai onderweg in de auto je favoriete muziek. Stop dat ene bijzondere aandenken in je broekzak. Ga desnoods van te voren naar de kapper. Doe wat voor jou werkt om je goed en zelfverzekerd te voelen.

Tip 4: Hou het klein (in je hoofd)

Hoe belangrijk je presentatie ook is, de kans is heel groot dat je diezelfde avond gewoon weer in je eigen bed ligt. Dat je de volgende dag gewoon weer naar je werk gaat en dat je weer precies dezelfde mensen tegen komt als voor je presentatie. De kans is groot dat de post gewoon wordt bezorgd, dat de bakker gewoon zijn brood bakt, dat de zon gewoon weer opkomt en ook weer ondergaat. Je leven staat niet op het spel, hoewel het wel zo kan voelen. Maak het niet te groot in je hoofd. Ontspan (zie tip 2)!

Tip 5: Benoem de olifant

Ben je echt heel zenuwachtig? Is je hoofd rood en sta je stotterend voor de microfoon? Wees dan moedig en zeg dat je best zenuwachtig bent. Als het voor iedereen zichtbaar is dat je zenuwachtig bent, haal dan de druk er af door zelf te benoemen wat iedereen allang heeft gezien. Het heeft geen zin om te proberen een olifant te verbergen! Maak er eventueel een kort grapje over, doe alsof het de normaalste zaak van de wereld is (dat is het namelijk ook!) en begin dan met je verhaal. Iedereen zal het volstrekt in orde vinden en sommigen zullen je zelfs bewonderen voor je openheid!

Oefening baart kunst

Dit spreekwoord gaat ook op voor het geven van presentaties. Weet je waarom sommige mensen schijnbaar moeiteloos presentaties geven? Omdat ze het simpelweg heel vaak gedaan hebben. Ze hebben de ervaring dat het wel goed komt. En dus hebben ze vertrouwen in zichzelf en zo houden ze hun zenuwen onder controle. Een bepaalde mate van gezonde spanning hou je altijd. Dat is normaal. De beste tip om minder zenuwachtig te worden voor het geven van presentaties is dus het vooral heel veel doen!

Versneld ontwikkeld van je zelfvertrouwen?

Als je weet, voelt en merkt dat jouw zelfvertrouwen een zetje kan gebruiken dan is de grote vraag hoe je dat het snelst en makkelijk voor elkaar krijgt.

Bij trainingen en coaching wordt er vooral gepraat en uitgelegd: je vergroot je inzicht maar voor de daadwerkelijke toepassing moet je zelf aan de bak.

En dat betekent bewust oefenen. Heel veel oefenen.

In de alledaagse drukte ligt je focus vroeg of laat ergens anders. Als dat gebeurt staat je ontwikkeling stil. En neemt de macht der gewoonte de regie weer over.

Bij be more you doen we dat anders. Heel anders.

Door meting van je hersenactiviteit komen we direct tot de kern: je huidige state-of-mind en ontwikkelpotentieel.

De combinatie van monitoren van onbewuste hersenactiviteit, ervaren coaches die daar patronen in zien en feedback op geven, zorgen ervoor dat je je bewust wordt van je automatische piloot.

Meer weten?

In ons gratis white-paper 'Versnelde ontwikkeling van je persoonlijk leiderschap' ontdek je hoe je op een volstrekt andere manier ingesleten ineffectieve patronen en reactief gedrag definitief doorbreekt. Je kunt jouw gratis exemplaar hier aanvragen.

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD