Blog

Waarom je NU moet stoppen met proberen het ideale rolmodel te zijn

Marco Karman

21/09/2016

Het liefste kind De leukste ouder De slimste collega De beste vriend(in) Heb jij wel eens het idee gehad dat je één van bovenstaande rollen moest vervullen, misschien wel allemaal tegelijk? Voel jij constant de druk om een voorbeeld te zijn voor je omgeving, om alles ‘goed’ te doen in de rol van rolmodel, die je jezelf hebt opgelegd? Lees dan even verder.

Niet alleen

In eerste plaats: begrijpelijk. Dit is een gevoel dat we bijna allemaal voelen, we vinden het als mens namelijk belangrijk om gewaardeerd te worden. Het fenomeen ‘sociale angst’, de angst om negatief beoordeeld te worden door anderen, is iets dat bij veel mensen bewust of onbewust speelt. We zetten daarom bij verschillende personen een ander gezicht op, zijn constant bezig ons aan te passen aan de omgeving en kiezen gedrag dat hier het beste bij past.

Waar ligt de grens

Je kunnen aanpassen aan het gezelschap waarin je verkeert, lijkt een fantastische eigenschap om te beheersen. Dat is ‘ie ook, maar slechts in zekere mate. De sociale angst die opsteekt wanneer we de druk voelen om leuk gevonden te worden, kan ervoor zorgen dat we onze eigen normen en waarden in bepaalde situaties voorbij schuiven. Grenzen vertroebelen. We zien het bij tieners die kattenkwaad uithalen om bij de groep te kunnen horen, maar we maken ons er zelf ook schuldig aan. Wanneer je een cadeau koopt dat eigenlijk (flink!) buiten je budget valt voor een ietwat kritische vriend, of wanneer je een lunchafspraak met een oude vriendin afzegt omdat je baas je nog wat extra werk heeft gegeven.

Kijken met een andere bril

Vind jij het ook naar als anderen je niet leuk vinden? Wring jij je in allerlei bochten om dit gevoel maar te voorkomen en stap je hierbij iets te vaak over je eigen grenzen? Dan kun je wellicht concluderen dat dit ‘aardigheidssyndroom’ je best in de weg zit. Hoe ver je jouw grenzen ook verlegt: in the end ben je afhankelijk van de mening van anderen. Het ophouden van het opgezette ‘leuke’ gedrag is dodelijk vermoeiend. Niet wat we willen. Kijk daarom eens vanuit een ander perspectief: Niet het liefste kind Niet de leukste ouder Niet de slimste collega Niet de beste vriend(in) Maar: de beste versie van jezelf. Je eigen concurrent zijn, niet die van een ander. Beter zijn, maar alleen beter dan je zelf was: gisteren, vorige week of vorig jaar. Zou dat niet het uitgangspunt moeten zijn?

Meer lezen?

Het aardigheidssyndroom hangt vaak nauw samen je zelfvertrouwen dat wel een boost kan gebruiken. Benieuwd hoe je zelf kunt werken aan dit thema of aan een ander ontwikkelpunt? In ons ebook lees je er alles over. Aan het denken gezet door dit blog? Wij bieden een fundamentele versnelling van de persoonlijke ontwikkeling voor professionals. Benieuwd hoe we jou met onze flowyu-methode (ontwikkeld uit de laatste inzichten uit de neurowetenschap) snel en gericht op weg kunnen helpen naar meer professionele effectiviteit en persoonlijk geluk? Bekijk dan hier hoe je met ons in contact kunt komen of maak direct een belafspraak met Marco. Meer van ons zien? Klik dan even op de like-button op onze Facebook-pagina om ons te blijven volgen (vinden wij dan weer leuk).

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD