Blog

Slapeloosheid door werkstress: een signaal dat het roer om moet

Marco Karman

27/09/2019

Heb je last van slecht slapen, van slapeloosheid? Dat is erg naar. Het kan je hele leven beheersen. Je komt moeilijk tot de activiteiten die je normaal gesproken altijd onderneemt. Privé heb je er last van. En ook op het werk, waarvoor je concentratie nodig hebt. Als je slecht slaapt of al langere tijd al helemaal niet meer slaapt, kan dit artikel je misschien helpen. We kijken naar de verschillende vormen van slecht slapen, de oorzaken en naar mogelijke oplossingen.

Slecht slapen: verschillende vormen

Slecht slapen is voor de een anders dan voor de ander. Waar heb jij last van? Er zijn mensen die slecht inslapen. Anderen slapen snel in maar liggen ’s nachts lang wakker. Ook komt het voor dat je vaak wakker wordt. En er is ook een categorie die juist goed inslaapt maar in alle vroegte wakker wordt en de slaap niet meer kan vatten tot het tijd is op te staan.

Wat zijn kenmerken van normaal slapen

Gemiddeld hebben volwassen mensen 8 uur slaap per nacht nodig. Maar dat verschilt dus per persoon. Er zijn mensen die zich prima voelen op 6 uur per nacht, anderen hebben 10 uur nodig. Als je ouder wordt, slaap je vaak minder en minder diep dan voorheen. Dat is normaal. Ook af en toe moeite hebben met slapen, is niets om je zorgen over te maken. niet kunnen slapen door het werk

Wanneer slaapklachten serieus nemen?

Als je meer dan twee keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder functioneert, spreken artsen van ‘slapeloosheid’. Maar eigenlijk is de beste graadmeter voor je hoeveelheid slaap: voel ik me overdag redelijk fit of niet? Ben je overdag moe, energieloos en slaperig? Ook snel geïrriteerd kan een gevolg zijn. En je kunt het ook merken als je concentratie minder wordt. Dan ga je minder goed opletten en minder snel reageren. Ben je leidinggevende, dan heb je verantwoordelijk werk. Er zijn mensen die op je rekenen en minder functioneren wanneer jij met klachten rondloopt. Daarom is het goed dat je goed voor jezelf zorgt en op zoek gaat naar een oplossing voor je slaapklachten.

Hoe ontstaan slaapproblemen?

Slaapstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft het slaapprobleem te maken met spanningen of zorgen, lichamelijke klachten of psychische klachten. Maar het kan ook een combinatie zijn. Ook kan het zijn dat er ongezonde gewoontes achter zitten. ’s Avonds laat nog koffie drinken, roken of zwaar tafelen bijvoorbeeld. Verder kunnen ook bepaalde slaapgewoontes je hinderen: te lang blijven liggen in de ochtend, overdag een uiltje knappen of te vroeg naar bed gaan. De Britse auteur Evelyn Waugh grapte daar ooit eens over: “Ik kan nu al meer dan een jaar niet slapen. Daarom ga ik zo vroeg naar bed. Je hebt meer rust nodig als je niet slaapt.” Het kan helpen om net als Evelyn Waugh er geen groot probleem van te maken in je hoofd. Zorgen maken over je slaap kan ook leiden tot slecht inslapen. slecht slapen door werk

Als je de oorzaak van je slaapprobleem nog niet weet

Weet je niet precies waar het slechte slapen door komt? Wil je op zoek naar de oorzaken? Dan kun je een slaapdagboek bijhouden. Daarin noteer je een week lang je slaapgedrag. Hoe laat ga je naar bed, hoe gaat het inslapen, hoe vaak word je wakker? Ook dutjes overdag noteer je. Verder noteer je je gedachten, gevoelens en gedrag, dus wat je eet en drinkt en welke activiteiten je op welk moment van de dag onderneemt. Zo kom je erachter wat de oorzaken zijn. Belangrijk is ook dat je erover praat met anderen. Jouw omgeving kan je helpen met oorzaken en oplossingen. Stap naar de huisarts als je er niet uit komt.

Wat te doen als je niet kunt slapen

Als je weet wat er achter je slaapprobleem zit, kun je eraan werken. Is er sprake van spanningen of zorgen, psychische klachten of verkeerde gewoonten, dan kun je in ieder geval deze tips oppakken:
  • Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond
  • Neem geen koffie of nicotine ’s avonds
  • Vermijd prikkels een uur voor het slapengaan, dan geen tv, tablet, computer en smartphone meer
  • Zoek ontspanning een uur voor het slapengaan, bijvoorbeeld een wandeling, warm bad of ontspanningsoefening
  • Houd een vast ritme voor naar bed gaan en opstaan

Ligt de oorzaak ook in je werkdruk?

Als leidinggevende heb je een veeleisende baan. Je moet telkens scherp zijn om de uitdagingen aan te gaan en risico’s te hanteren. Die druk en vooral ook hoe je met de druk omgaat, kan leiden tot slaapproblemen. Dan helpen de tips die je hierboven ziet, maar is er misschien meer nodig om weer goed te kunnen slapen. Probeer samen met mensen die je vertrouwt, je klachten door de werkdruk te bespreken. Wat op je werk zorgt voor stress? Hoe kun je daar anders mee omgaan om die stress te verminderen? werkstress en slapeloosheid

Gerelateerde informatie

Benieuwd naar blogs of artikelen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp:

Wat kan Be More You betekenen?

Bij te veel stress ben je misschien geneigd om te denken: die ander moet veranderen, dan komt het goed met me. Soms lost een verandering in je omgeving inderdaad wat op, maar de sleutel ligt meestal bij jezelf, bij je eigen gedrag. Waar sta je jezelf in de weg? Hoe kom je af van ineffectief gedrag? Hoe kun je het roer omgooien en zo weer goed slapen en fit worden? Daar helpt Be More You je graag bij. Tijdens onze trainingen focussen we ons op jouw gewenste gedragsverandering door coaching en data te combineren. We meten je hersenactiviteit, waardoor je onderbewuste gedrag zichtbaar wordt. Je maakt gebruik van een bewezen methode met al honderden tevreden klanten. Dat levert voor veel deelnemers verrassende inzichten op. Je kunt er meteen mee aan de slag in het leven van alledag, op het werk en privé. >> Bekijk de programma's van Be More You

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD