Blog

Energiemanagement: hoe houd je je energie op peil wanneer je veel verantwoording draagt?

Marco Karman

27/09/2019

Heb je een verantwoordelijke functie in een dynamische organisatie? Dan kan het moeilijk zijn om de balans te houden tussen werkdruk en privé leven. Maar dat niet alleen. De vraag is ook hoe je de werkstress de baas blijft. Tot voor kort was het managen van tijd populair als antwoord op de druk van het werk en het moderne leven. Nieuwe inzichten wijzen op een andere focus: je kunt beter je energie managen dan je tijd. Maar wat ons betreft gaan beide prima samen. Plan je dag bewust en efficiënt in (tijdmanagement) en houd je energie op peil (energiemanagement). Persoonlijk energiemanagement is voor velen nieuw. Het kan ook voor jou als professional en leidinggevende een manier zijn om bewuster en gezonder te leven. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Wat is energiemanagement?

Energiemanagement is de juiste balans houden tussen fysieke, mentale en emotionele energie. Iemand die daar goed op let, blijft energiek om op het werk goed te presteren en om thuis open en actief te zijn.

Fysieke energie

Fysieke energie is goed zijn voor je lijf. Je lijf heeft goede voeding en beweging nodig om gezond te blijven. Is dat bij jou in orde? Omgekeerd is het niet gezond als je je lichaam overbelast: te veel sporten of te eenzijdige voeding kan je gezondheid schaden. Je verbruikt dan meer fysieke energie dan aanwezig is. energie reguleren

Mentale energie

Mentale energie is de energie ‘in je hoofd’. Je brein is gebaat bij voldoende uitdaging. Als je ‘hard moet nadenken’ over kleine of grotere vraagstukken op het werk of privé, word je brein actief en worden nieuwe verbindingen in je hersenen aangemaakt. Omgekeerd, als je brein te veel prikkels te verduren heeft, kan je moe en uitgeput raken. Je verbruikt dan meer mentale energie dan aanwezig is. Je brein heeft rust nodig om weer tot nieuwe denkkracht te komen.

Emotionele energie

Emotionele energie is de energie van je gevoelens. Ben jij je bewust van je gevoelens? Laat je ze aan de oppervlakte komen? Of druk je ze weg en ga je mee in de waan van de dag? Het is belangrijk om je gevoelens te erkennen. Kun je genieten en tevreden zijn? En als je boos bent of je rot voelt, weet je dan waar dat vandaan komt? Kun je erover praten om de emotie weer in goede banen te leiden? Omgekeerd, als je op de automatische piloot leeft en je emoties niet toelaat, kun je moe en ziek worden.

Gezond leven: wat betekent dit?

Eigenlijk is het gek dat we vaak pas ingrijpen als het kwaad al geschied is, in de vorm van een burn out of andere gezondheidsproblemen. In de gezondheidszorg is er steeds meer aandacht voor preventie: voor een gezonde leefstijl om te voorkomen dat er gezondheidsklachten ontstaan. Hoe kun je een gezonde balans houden van fysieke, mentale en emotionele energie en zo te veel stress, een burn out of andere klachten voorkomen? We geven hieronder enkele belangrijke tips.

energiemanagement bij drukke baan

Plan je tijd goed in

Veel stressklachten zijn het gevolg van een overvolle agenda. Plan je tijd goed in. Niet alles moet per se nu en in één keer. Op het werk loopt het gauw vol. Moet die afspraak echt deze week of kan het ook later? Moet je een overleg inplannen of kan het met een mail of telefoontje af? Is deze klus iets voor jou of kun je delegeren of loslaten? En in je eigen tijd is agendabeheer ook handig, vooral als je kinderen en een gezin hebt waarbij ieder zijn activiteiten heeft en je ook tijd wilt om samen te zijn.

Houd de balans privé en werk

Hoe veeleisend het werk ook kan zijn, je hebt tijd nodig voor ontspanning daarbuiten en je andere taken thuis en privé. Heb je het gevoel dat er een balans is? Of slokt het werk te veel mentale, emotionele en misschien ook wel fysieke energie op?

Houd de balans tussen sociale contacten en rust

Met welk ideaalplaatje leef jij in je hoofd? Hoort daar een bruisend sociaal leven bij, met veel vrienden, familie en contacten? Heel fijn natuurlijk, je hebt elkaar nodig en kunt veel steun en plezier aan elkaar beleven. Maar het heeft een keerzijde: door alle drukte kan je onvoldoende aan jezelf toekomen. Je hebt ook rust nodig, in de vorm van niks doen of tijd voor je eigen hobby’s. Kies jij bewust voor die momenten van rust? sociaal leven energiemanagement

Maak ruimte voor je partner en kinderen

Gezond leven is preventief letten op je leefstijl. Heb je een partner en kinderen, hoe passen zij in deze ‘leefregel’ van preventie? Houd je de relatie gelukkig en gezond? Of staan partner en kinderen achteraan in de rij van prioriteiten? Spijt komt achteraf, zoals in heel veel popliedjes beschreven. Zoals John Mayor in Dreaming with a broken heart:
“When you’re dreaming with a broken heart, The waking up is the hardest part, You roll out of bed and down on your knees, And for a moment, you can hardly breathe”

Wees goed voor jezelf

Maar misschien is het belangrijkste advies wel: wees goed voor jezelf. Daar heb jijzelf niet alleen profijt van, maar ook de ander. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Als je goed voor jezelf zorgt, zit je beter in je vel en straal je zelfvertrouwen uit. Voor anderen is dat inspirerend. En als je goed voor jezelf zorgt, heb je vaak ook meer ruimte in je hoofd en je hart voor anderen. Wees mild voor jezelf, niet streng. Met een positieve kijk op jezelf ben je en cadeau voor jezelf en anderen.

Gerelateerde informatie

Benieuwd naar blogs of artikelen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp:

Wat kan Be More You voor je doen

Aan het denken gezet? Be More You kan jou als professional helpen om je energie in balans te krijgen en te houden. Via een modern en neurowetenschappelijk programma onderbouwd werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, samen met je coach. En je ziet snel resultaat. Benieuwd? Kijk welke training jou het beste past!

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD