Blog

Balans houden tussen werk en privé: hoe doe je dat?

Marco Karman

27/09/2019

Een gezonde balans tussen werk en privé, wie wil dat niet? Je baan geeft je energie, maar vraagt ook veel van je. En dan heb je thuis ook taken, verantwoordelijkheden, verplichtingen. Je partner wil logisch genoeg ook aandacht. En als je een rol als vader of moeder hebt, heb je soms helemaal het gevoel dat je de klok rond bezig bent. Thuis ben je nodig. En jij hebt omgekeerd thuis nodig voor je broodnodige ontspanning en om afstand te nemen van je werk. Maar hoe houd je in alle hectiek de balans tussen werk en privé? Hoe zorg je ervoor dat je het werk niet steeds weer meeneemt naar huis? En omgekeerd: hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid door je privé zorgen op je werk? Je bent niet de enige die deze vragen heeft. Heel veel mensen met een veeleisende baan hebben er last van. Daarom gaan we in dit artikel in op de symptomen van onbalans en de oplossingen om tot balans te komen. Balans tussen je werkzame leven en je privé leven.

Symptomen van een ongezonde balans werk en privé?

Hoe merk je dat de balans tussen werk en privé niet gezond is? Er zijn meerdere symptomen, maar deze drie zijn voor jou vast herkenbaar:
  • Je voelt je opgejaagd en gestrest
  • Je concentratie is minder
  • Je contact met anderen verslechtert

Stress

Je voelt je opgejaagd en gestrest. Door alle beslommeringen thuis en op het werk heb je het gevoel dat je aan het hollen bent. Je wilt die ene taak gauw afronden om de volgende taak op te pakken die op je ligt te wachten. Overal om je heen zijn prikkels die schreeuwen: geef me aandacht! De stress maakt dat je slechter slaapt en overdag moe bent. stress en opgejaagd gevoel

Concentratieverlies

Een tweede symptoom is verlies van concentratie. Je hebt moeite om je aandacht volledig te richten op waar je mee bezig bent. Je bent snel afgeleid en met meerdere dingen tegelijk bezig. Thuis wil je je dochter een verhaal voorlezen, maar in je hoofd ben je bezig met de wasmachine die nog moet draaien en de hond die nog naar buiten moet. Op het werk zit je aan je scherm te werken aan dat voorstel met die strakke deadline. Je smartphone pingt: een vriend appt je. Je mailbox loopt vol en je hebt jezelf opgedragen die elke dag schoon te vegen. Een nieuwe collega komt binnenstappen om zich voor te stellen... Help!

Verslechtering contact

Een derde symptoom is een verslechtering van het contact met anderen. Je hebt minder het gevoel van echt contact met de ander. Ook je partner, die goeie collega of anderen zien iets aan je en laten dit merken. Er zijn meer stiltes of juist meer irritaties en botsingen. Als je kinderen hebt, merk je het ook aan hen. Ze kunnen op allerlei manieren hun gebrek aan oprechte positieve aandacht van jou tot uiting brengen. Van brutaal worden tot stil en somber. Weggroeien bij je partner of je kinderen, zo’n hoge prijs wil je toch niet betalen?

Hoe ontstaat een ongezonde balans?

Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, wil je op zoek naar de oorzaken. Want als je die vindt, kun je aan verbeteringen werken. Veelal ligt de oorzaak bij ingesleten gedragspatronen. Aan de oppervlakte laten die zich vaak op twee manieren zien. Het kan zijn dat je je grenzen niet aangeeft. En het kan zijn dat je geen contact hebt met jezelf en anderen over je klachten en mogelijke oplossingen. Prive en werk van elkaar scheiden

Grenzen aangeven voor een gezonde balans

Grenzen aangeven is moeilijk in de snelle tijd waarin we leven. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Op het werk komen er steeds weer nieuwe vraagstukken op je af. Leuk al die nieuwe klussen, maar je loopt ook het risico van te veel hooi op je vork. Je zult dus kritisch moeten zijn op de zaken die je naar je toe trekt. Wat hoort bij mij? Wat past bij mij? Hoeveel heb ik al op mijn bord? Waar ligt de prioriteit in mijn organisatie? Wat betekent dit voor de keuzes die ik maak in mijn werk? Deze vragen kunnen je helpen je grenzen te verkennen en je werk af te bakenen.

Contact met jezelf en anderen voor een gezonde balans

Als je wordt opgeslokt door alle drukte om je heen, loop je het risico dat je het contact met jezelf en met anderen verliest. Je brein is alleen bezig met de vele prikkels om je heen. Sommigen lukt het om zichzelf tot halt te roepen. ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ En anderen lukt dat niet maar worden wakker geschud door iemand in de omgeving. ‘Waar ben je eigenlijk mee bezig?’ Als je zo iemand in je omgeving treft, mag je daar alleen maar blij mee zijn. Al kan een dergelijke wake up call eerst heel verstorend op je overkomen. Als jijzelf of iemand in je omgeving je tot een halt roept, komt de communicatie met jezelf en de ander weer op gang. Wat voel ik? Waarom doe ik zoals ik doe? Wat levert me dat op? Wat kost me dat? Wat doet het met anderen? Hoe kan ik me anders gaan gedragen om me beter te gaan voelen?

Gerelateerde informatie

Benieuwd naar blogs of artikelen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp:

Behoefte aan een moderne training?

Kortom, hoe herstel je de balans tussen werk en privé? Door je grenzen aan te geven en open te communiceren met jezelf en je omgeving over wat je bezighoudt. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je dan. Je hebt gelijk, want het is moeilijk om ander gedrag aan te leren, om de vicieuze cirkel van drukte, stress en nog meer drukte te doorbreken. We merken dat er veel behoefte is aan een moderne innovatieve training om je op weg te helpen. Een aanbod voor moderne mensen met een veeleisend bestaan zoals jij, die hun eigen kracht willen (her)vinden. breintrainin stress prive werk

Herstel de balans met een Be More You programma

Daarom hebben we vier uitgekiende Be More You programma’s voor je: van basis tot uitgebreid. Door middel van technologie, breintraining en je eigen coach, zie je snel een gedragsverandering. Nieuwe paden worden aangelegd in je hersenen, waardoor je tot je eigen verbazing je grenzen beter gaat bewaken en opener gaat communiceren. Je nieuwe vaardigheden neem je direct mee in je werk- en privéleven. Velen zijn je voorgegaan en geven een hoge waardering. Investeer in jezelf, herstel die balans tussen werk en privé.

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD