Blog

Accelerated learning: verbonden zijn met je omgeving

Marco Karman

12/09/2016

Het wordt vaak gezegd (voornamelijk met een grappige noot, want wetenschappers twisten erover): de mens is een kuddedier. Over het algemeen voelen we ons veilig in groepen. Wanneer we ‘uit de groep’ en in de spotlight worden ‘geduwd’, bijvoorbeeld voor een presentatie, breekt bij velen van ons het zweet uit. Er zijn maar weinig mensen die in hun eentje (bewust of onbewust) tegen de stroom ingaan. Wanneer we voor een belangrijke keuze staan, kijken we vaak even vragend om ons heen om te zien wat collega’s, familie of vrienden voor actie ondernemen. We vinden vertrouwen in de groep. Om dit vertrouwen te kunnen behouden is het essentieel dat we bij de groep kunnen blijven horen, dat er sociale acceptatie is. We nemen een aantal trends en gewoonten over die ons verbinden met de andere groepsleden. We zien dit bijvoorbeeld bij grote groepen tieners met dezelfde kleding of culturen met bepaalde tradities als verbindende factor. Ook op ons werk, binnen onze vriendenkring, in onze relaties, familie, muziekvereniging en sportclubs maken we deel uit van een team. Maar wat gebeurt er als jij je binnen een groep mensen niet op je plek voelt? Wanneer je niet écht in verbinding bent met je omgeving?

Verbonden zijn met je omgeving

Wat betekent dat precies? We noemen het ook wel eens aligned zijn. Uitgelijnd zijn, verbonden zijn, op één lijn of op dezelfde golflengte zitten? Een Nederlandse vertaling die de lading goed dekt is moeilijk te vinden (suggesties, iemand?). Misschien is dat wel de reden dat het woord alignment onder professionals steeds meer wordt gebruikt. Noem het een hippe term, een nieuw containerbegrip. Welke naam je er ook aan hangt: ik denk dat in verbinding zijn met je omgeving een belangrijk thema is om teams beter te laten presteren. Wanneer je in verbinding bent met alles om je heen, ben je op je plek. Je past in de omgeving en de omgeving past bij jou. De verbinding tussen jou en de mensen om je heen klopt. Interessant, je kunt dit namelijk op meerdere manieren interpreteren. Wellicht verruimt dit blog jouw beeld bij de term.

Waar je meteen aan denkt

Deze eerste uitleg is een voor de hand liggende. Over het algemeen matchen mensen goed met elkaar als zij op het niveau van normen en waarden op elkaar lijken. Wanneer je op dit niveau dezelfde dingen belangrijk vindt, is de kans groot dat ook op minder ‘impactvolle’ zaken jullie visie hetzelfde is (van op welke manier je met elkaar communiceert tot naar welke muziek je luistert).

'Verbonden zijn' met een twist

Waar we minder vaak over horen, is verbonden zijn op een minder voor de hand liggende manier. Wanneer een persoon met afwijkende visie een groep toetreedt, levert dit bijzondere kansen op voor het geheel. Deze persoon kan namelijk iets nieuws de groep in brengen, een frisse wind doen waaien. Wanneer wordt geaccepteerd (en zelfs aangemoedigd) dat de persoon ‘anders’ is, maar net zo goed deel uitmaakt van de groep, denk ik dat je ook van een echte verbinding kunt spreken. Het gaat namelijk niet over hetzelfde zijn. Het gaat over de neuzen die dezelfde kant op staan. Welke kleur of vorm de neus heeft is dan niet van belang: iedereen zet zijn talenten gericht in. Werken naar een gezamenlijk doel, waarbij dat doel zorgt voor verbinding in plaats van de eigenschappen van de individuen.

Uitdagingen

Natuurlijk brengt een complex(er) team een aantal uitdagingen met zich mee (eng? Lees nog eens dit blog: Persoonlijk leiderschap: van 'moet' naar 'moed'). Wanneer je visie op bepaalde zaken anders is, kan het even wennen zijn om open te staan voor de ideeën van een ander. Realiseer je echter dat diversiteit binnen teams een potentiële goudmijn is! Met een aantal mensen je hersens breken over een probleem levert waarschijnlijk meer oplossingen op dan wanneer je dit in je eentje doet. Wanneer je oplossingen zoekt met een divers team, mag je verwachten dat het spectrum van oplossingen ook breder is. Sta jij open voor teams die meer ‘heterogeen’ van karakter zijn, of ben je op zoek naar teams waarin iedereen dezelfde ideeën heeft en hetzelfde belangrijk vindt? Ben jij bereidt de uitdagingen die een divers team met zich meebrengt te tackelen om de waardevolle inzichten uit de blinde vlek te vinden?

Dit blog…

…maakt onderdeel uit van een reeks over accelerated learning. Deze term duikt steeds vaker op in innovatieve bedrijven, scholen of andere omgevingen waar leren centraal staat. Accelerated learning is een verzamelbegrip voor alle methoden die kunnen worden gebruikt om versneld te leren. De onderwerpen uit deze reeks zijn thema’s die volgens ons van belang zijn voor het leven van een gelukkiger leven. De thema’s helpen je om je eigen ontwikkeling in de volgende versnelling te zetten. Het thema van volgende week: de cirkel van invloed. In ons e-book “Accelerated learning: Stap voor stap sprongen maken” lees je meer over onze visie op innovatief leren en ontvang je 14 tips om zelf mee aan de slag te gaan. Download het (gratis) door op onderstaande button te klikken: ontwikkelen

Laat je inspireren

Download hier gratis onze whitepaper.

Whitepaper aanvragen
Laat je inspireren

"Zonder enige twijfel a life changing experience"

Frans van Noort, CEO OMD