Wat is besluiteloosheid?

Marco Karman

Besluiteloos en besluiteloosheid is een valkuil maar kan ook voortkomen uit twijfel, onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Besluiteloosheid zorgt voor het uitstellen van beslissingen, omdat er geen keuze kan worden gemaakt. Iemand die besluiteloos is, is onvoldoende doortastend, blijft twijfelen en keuzes afwegen en is niet resoluut en daadkrachtig in zijn/haar optreden.

Wat zijn de kenmerken van besluiteloosheid?

De volgende kenmerken zijn herkenbaar bij iemand die besluiteloos is.

  • Beslissingen worden uitgesteld
  • Keuzes maken zijn lastig
  • Er wordt om de hete brij heen gedraaid
  • Veel twijfelen en afwegen van gevolgen van verschillende beslissingen
  • Neiging tot controle hebben over de consequenties van zijn/haar keuze

Ontdek hoe je jouw ontwikkeling versnelt

Wil je meer weten over hoe onze trainingen jou kunnen helpen bij besluiteloosheid?
Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap:

Oorzaken

De oorzaak van besluiteloosheid kan onzekerheid zijn. Dit kan te maken hebben met onzekerheid over de reacties van de omgeving, of angst dat iets verkeerd uitpakt, of onvoldoende overzicht over de gevolgen van de keuze. Ook is besluiteloosheid de valkuil van de kernkwaliteit bedachtzaam en weloverwogen. Hiervoor ligt de oplossing in weer terug in je eigen kracht komen en de balans tussen doortastendheid en doordachtheid hervinden.

Gevolgen

Besluiteloosheid kan veel gevolgen hebben. Het beperkt je om op het juiste moment een stap te zetten en dit kan grote gevolgen voor je carrière hebben.

Wat te doen bij besluiteloosheid?

Loop bij het maken, of dus juist uitstellen, van een beslissing bovenstaande vijf punten na en vraag aan jezelf:

  • Waarom denk je op een bepaalde manier?
  • Wat zijn de tegenargumenten voor je beslissing?
  • Wie beïnvloedt jouw beslissing?
  • Volg je de groep of je eigen overtuiging?

Wat verlies je als je deze beslissing neemt. En wat kun je ermee winnen?

Vrijblijvende afspraak inplannen met Marco Karman - Founder Be More You

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik je luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Onze trainingen

Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je meer weten over hoe onze methodes en trainingen jou of je organisatie kunnen helpen? Of je nu zoekt naar persoonlijke ontwikkeling, efficiënter werken, of het verbeteren van teamdynamiek, wij hebben de expertise en tools om je naar het volgende niveau te tillen. Ontdek hoe je met onze op maat gemaakte oplossingen jouw specifieke uitdagingen aanpakt Neem vandaag nog de stap naar verbetering en ontdek hoe we je op verschillende manieren in staat stellen bij het versneld zetten van je volgende ontwikkelstap.

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken