Balans houden tussen werk en privé: hoe doe je dat?

Marco Karman

Een gezonde balans tussen werk en privé, wie wil dat niet? Je baan geeft je energie, maar vraagt ook veel van je. En dan heb je thuis ook taken, verantwoordelijkheden, verplichtingen. Je partner wil logisch genoeg ook aandacht. En als je een rol als vader of moeder hebt, heb je soms helemaal het gevoel dat je de klok rond bezig bent. Thuis ben je nodig. En jij hebt omgekeerd thuis nodig voor je broodnodige ontspanning en om afstand te nemen van je werk.

Maar hoe houd je in alle hectiek de balans tussen werk en privé? Hoe zorg je ervoor dat je het werk niet steeds weer meeneemt naar huis? En omgekeerd: hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid door je privé zorgen op je werk? Je bent niet de enige die deze vragen heeft. Heel veel mensen met een veeleisende baan hebben er last van. Daarom gaan we in dit artikel in op de symptomen van onbalans en de oplossingen om tot balans te komen. Balans tussen je werkzame leven en je privé leven.

Symptomen van een ongezonde balans werk en privé?

Hoe merk je dat de balans tussen werk en privé niet gezond is? Er zijn meerdere symptomen, maar deze drie zijn voor jou vast herkenbaar:

  • Je voelt je opgejaagd en gestrest
  • Je concentratie is minder
  • Je contact met anderen verslechtert

Stress

Je voelt je opgejaagd en gestrest. Door alle beslommeringen thuis en op het werk heb je het gevoel dat je aan het hollen bent. Je wilt die ene taak gauw afronden om de volgende taak op te pakken die op je ligt te wachten. Overal om je heen zijn prikkels die schreeuwen: geef me aandacht! De stress maakt dat je slechter slaapt en overdag moe bent.

persoon achter stapel boeken op een bureau

Concentratieverlies

Een tweede symptoom is verlies van concentratie. Je hebt moeite om je aandacht volledig te richten op waar je mee bezig bent. Je bent snel afgeleid en met meerdere dingen tegelijk bezig. Thuis wil je je dochter een verhaal voorlezen, maar in je hoofd ben je bezig met de wasmachine die nog moet draaien en de hond die nog naar buiten moet.

Op het werk zit je aan je scherm te werken aan dat voorstel met die strakke deadline. Je smartphone pingt: een vriend appt je. Je mailbox loopt vol en je hebt jezelf opgedragen die elke dag schoon te vegen. Een nieuwe collega komt binnenstappen om zich voor te stellen... Help!

Verslechtering contact

Een derde symptoom is een verslechtering van het contact met anderen. Je hebt minder het gevoel van echt contact met de ander. Ook je partner, die goeie collega of anderen zien iets aan je en laten dit merken. Er zijn meer stiltes of juist meer irritaties en botsingen.

Als je kinderen hebt, merk je het ook aan hen. Ze kunnen op allerlei manieren hun gebrek aan oprechte positieve aandacht van jou tot uiting brengen. Van brutaal worden tot stil en somber. Weggroeien bij je partner of je kinderen, zo’n hoge prijs wil je toch niet betalen?

Hoe ontstaat een ongezonde balans?

Als je merkt dat je last hebt van deze symptomen, wil je op zoek naar de oorzaken. Want als je die vindt, kun je aan verbeteringen werken. Veelal ligt de oorzaak bij ingesleten gedragspatronen. Aan de oppervlakte laten die zich vaak op twee manieren zien. Het kan zijn dat je je grenzen niet aangeeft. En het kan zijn dat je geen contact hebt met jezelf en anderen over je klachten en mogelijke oplossingen.

Man bij het water met de handen in het haar

Grenzen aangeven voor een gezonde balans

Grenzen aangeven is moeilijk in de snelle tijd waarin we leven. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Op het werk komen er steeds weer nieuwe vraagstukken op je af. Leuk al die nieuwe klussen, maar je loopt ook het risico van te veel hooi op je vork.

Je zult dus kritisch moeten zijn op de zaken die je naar je toe trekt. Wat hoort bij mij? Wat past bij mij? Hoeveel heb ik al op mijn bord? Waar ligt de prioriteit in mijn organisatie? Wat betekent dit voor de keuzes die ik maak in mijn werk? Deze vragen kunnen je helpen je grenzen te verkennen en je werk af te bakenen.

Contact met jezelf en anderen voor een gezonde balans

Als je wordt opgeslokt door alle drukte om je heen, loop je het risico dat je het contact met jezelf en met anderen verliest. Je brein is alleen bezig met de vele prikkels om je heen. Sommigen lukt het om zichzelf tot halt te roepen. ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ En anderen lukt dat niet maar worden wakker geschud door iemand in de omgeving. ‘Waar ben je eigenlijk mee bezig?’

Als je zo iemand in je omgeving treft, mag je daar alleen maar blij mee zijn. Al kan een dergelijke wake up call eerst heel verstorend op je overkomen. Als jijzelf of iemand in je omgeving je tot een halt roept, komt de communicatie met jezelf en de ander weer op gang. Wat voel ik? Waarom doe ik zoals ik doe? Wat levert me dat op? Wat kost me dat? Wat doet het met anderen? Hoe kan ik me anders gaan gedragen om me beter te gaan voelen?

Behoefte aan een moderne training?

Kortom, hoe herstel je de balans tussen werk en privé? Door je grenzen aan te geven en open te communiceren met jezelf en je omgeving over wat je bezighoudt. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je dan.

Je hebt gelijk, want het is moeilijk om ander gedrag aan te leren, om de vicieuze cirkel van drukte, stress en nog meer drukte te doorbreken. We merken dat er veel behoefte is aan een moderne innovatieve training om je op weg te helpen. Een aanbod voor moderne mensen met een veeleisend bestaan zoals jij, die hun eigen kracht willen (her)vinden.

Be More You BrainRouting training

Herstel de balans met een Be More You programma

Daarom hebben we vier uitgekiende Be More You programma’s voor je: van basis tot uitgebreid. Door middel van technologie, breintraining en je eigen coach, zie je snel een gedragsverandering.

Nieuwe paden worden aangelegd in je hersenen, waardoor je tot je eigen verbazing je grenzen beter gaat bewaken en opener gaat communiceren. Je nieuwe vaardigheden neem je direct mee in je werk- en privéleven. Velen zijn je voorgegaan en geven een hoge waardering. Investeer in jezelf, herstel die balans tussen werk en privé.

Vrijblijvende afspraak plannen

Wil je weten hoe je jouw vraagstuk (persoonlijke ontwikkeling) met onze methode aanpakt? In een vrijblijvend gratis adviesgesprek ben ik jouw luisterend oor en krijg je van mij een aantal tips waarmee je direct aan de slag kunt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw vraagstuk met onze methode versneld oplost. Je kunt dit gesprek zelf inplannen in mijn agenda:

Afspraak inplannen

Deel dit artikel in je netwerk:

Hoe doorbreek je ineffectieve ingesleten patronen snel en definitief?

Ontdek wat heeft je brein te maken met persoonlijk leiderschap en jouw gedrag als professional. 

Download nu onze gratis whitepaper.

Versnelde ontwikkeling van persoonlijk leiderschap in 2 dagen. 

Het fundament van iedere ontwikkelstap is het doorbreken van niet helpende patronen.
Exclusieve executive coaching in combinatie met het trainen van je hersenactiviteit.

Beoordeeld met een 9,3 door 1250+ deelnemers

Ik vind het effect van deze training op mezelf, mijn privé– en zakelijke omgeving ronduit verbluffend. Hierdoor komen de kwaliteiten van alle medewerkers veel meer tot hun recht en worden er betere resultaten behaald binnen ons bedrijf. Dit terwijl het op dit moment in mijn leven drukker is dan ooit tevoren. Van mijn gezin hoor ik ook dat ik “echt thuis” ben (in plaats van verzonken in gedachten of aan het werk).

Piet van Vugt 

CEO Pink Elephant

Piet van Vugt

De belangrijkste doelstelling voor mijn training was om meer voldoening te halen uit de kwaliteit van het door mij geleverde werk. Ik ervaar nu iedere keer weer dat de weg naar negatieve gedachten definitief is afgesloten.

Ik geniet van complimenten van anderen en reflecteer mijn eigen functioneren nu veel objectiever. Missie geslaagd: bevrijd van onnodige zelfkritiek!

Monique Ooms

Gespreksleider
en tekstschrijver

Ik heb een beter en breder inzicht gekregen in wat er om me heen gebeurt en hoe ik daar mee om kan gaan. Hierdoor reageer en acteer ik bewust, maar door de training inmiddels ook vanzelf anders in bepaalde situaties dan voor de trainingen. Hierdoor heb ik meer rust voor mezelf gecreëerd en kan ik beter dingen loslaten.

Frank van Donk

Directeur
Schadegarant

Directeur Schadegarant

Vooraf was ik kritisch over een dergelijke training.. Achter heeft de investering van twee dagen ‘BrainRouting’ mij directe meerwaarde geleverd. Direct trainen op je brein is verbazingwekkend verhelderend. Het was inspirerend, vernieuwend en confronterend.

Eelco Liebrand 
Group HRD Manager

Royal Boon Edam

Pjotr Hoekstra

Naar de essentie: voelen, ervaren, realiseren i.p.v. denken. De rest is bijzaak. Dit is het fundament van echt zelfinzicht en transformatie.


Yuri van Geest 
Co-owner

Exponential Organisations

Yuri van Geest

De trainingen hebben mijn leven op veel vlakken positief veranderd. In de trainingen heb ik geleerd om mijzelf niet te verliezen op het moment dat er iets gebeurt, bijvoorbeeld als ik met iemand samenwerk.

Jonathan van Melle
Programma manager
Intercultural Learning Lab

Jonathan van Melle

Wat levert een Be More You training je op?

Gerichte energie en aandacht

Focus op het hier en nu

Rust in je hoofd

Helderheid en kracht

Zelfvertrouwen en effectiviteit

Betere keuzes maken